Pari viikkoa sitten Hildalle kävi onnettomuus. Leikit Helvin kanssa yltyivät liian rajuiksi ja Helvi jotenkin kompastui kaatuen Hildan päälle sillä seurauksella, että Hildalta murtui leukaluu. Hilda huusi ja suusta tuli verta, ensimmäinen ajatukseni oli, että siltä lähti hammas. Sain suuta tutkittua ja huomasin yläleuassa osan leukaluusta olevan eri tasossa, joten se oli selvästi murtunut. Soitin ensimmäiseksi meitä lähinnä olevalle eläinlääkärille eli kunnan eläinlääkärille ja lähdin saman tien sinne Hildan kanssa. Hän katsoi, totesi, että hengenhätää ei ole ja neuvoi yrittämään aikaa Haminassa toimivalta Sirkka Salmelalta, koska siellä on hammasröntgen. Sain sinne ajan muutaman tunnin päähän, Hilda rauhoitettiin ja tutkittiin kunnolla. Lopputuloksena lähete erikoiseläinlääkärille Veikkolaan, Anidentiin seuraavaksi aamuksi. Ensiapuna Hilda sai kipulääkettä ja nestettä suoneen sekä kuonosidoksen enempien vammojen ehkäisemiseksi. Kuono oli kovasti turvoksissa peittäen lähes kokonaan toisen silmän.

Anidentissa Hilda rauhoitettiin taas ja Helena Kuntsi-Vaattovaara diagnosoi CBCT-kuvauksen avulla pirstaleisen yläleukamurtuman vasemmalla puolella ulottuen ylä-P3-maitohampaasta leuan takaosaan ja ylöspäin kohti silmää! Eli myös silmän alla oleva luinen kaari zygomaticus oli murtunut :( Murtunut leuan osa sisälsi pysyvien hampaiden P4-M2 aiheet ja murtuma-alue paljasti myös yläleuan suuret hermo-verisuonikanavat ja silmän alla olevan sylkirauhasen. Eli tosi iso vahinko oli syntynyt, eikä auttanut muu kuin poistaa murtunut leuan alue ja puhkeamattomat hammasaiheet ja tulehtunut pehmytkudos. Eläinlääkäri sanoi, että operaatio oli vaativa, mutta sujui ilman komplikaatioita.

Tänään Hildalla on kontrolliaika Anidentissa ja toivottavasti tulokset ovat hyviä! Koira on ulkoisesti toipunut todella hyvin, se ei ole missään vaiheessa vaikuttanut kivuliaalta (kipulääkettä annettiin 5 vrk) ja haluaisi leikkiä ja riehua sille tyypilliseen tapaan.