Hilda täytti huhtikuun alussa 3 vuotta, syntymäpäivän pönötys bikineissä eli niukassa turkissa:

56371107_10216666181145417_3501238351648

Sitä ennen olin Disan kanssa Lahden näyttelyssä, lansut tuomaroi Leni Finne. Hänen arvosteltavanaan kumpikaan tytöistä ei ollut aiemmin käynyt, enkä tiedä onko syytä mennä jatkossakaan ;) Sileät ERI:t molemmille, ihan OK aiheellisilla arvosteluilla. Hildan omassa luki "Riittävät mittasuhteet, sopiva luusto. Hieman lyhyt kuono-osa. Pyöreähköt keskiruskeat silmät. Hyvät korvat. Riittävä kaula. Sopiva eturinta, hieman lyhyt olkavarsi. Oikean mallinen rintakehä. Kauniisti kulmautuneet takaraajat. Liikkuu kovin ahtaasti takaa. Ulkokierteiset takakäpälät. Oikea askelpituus. Selkä rullaa liikkeessä." VAL ERI2

Helvillä "Riittävät mittasuhteet, vankka luusto. Oikealinjainen pää. Hieman liikaa otsapengertä. Melko pyöreät silmät. OK ylälinja ja eturinta. Voimakas rintakehä, tasapainoiset kulmaukset. Melko pehmeä karva. Oikea askelpituus. Melko ulkokierteiset takakäpälät. " VET ERI1 ROP-VET Tuota otsapenkereen liiallisuutta en allekirjoita, kun ei ole liikaa, vaan päinvastoin voisi olla hieman enemmän. Ja takakäpälien ulkokierteisyyttä en ymmärrä, siis mitä sillä tarkoitetaan. Että liikkeessä koira kääntää takakäpäliä ulospäin vai? Voi olla, en osaa sanoa. Pitäisi katsoa varmaan joskus videolta ja mielellään hidastettuna, niin ehkä oppisin paremmin. 

Sitten huhtikuun puolivälissä Hilda kävi MH-kuvauksessa. Se olikin viimeinen virallinen luonteen arviointi, nyt on kaikki käyty. Tässä arviointilomake, numero 1 on aina pienin reaktio ja numero 5 on suurin reaktio. Riippuu tietysti arvioitavasta ominaisuudesta, toivotaanko pientä reaktiota vai suurta reaktiota. Ja se vaihtelee myös rotukohtaisesti - landseerille ei ole laadittu ihanneprofiilia MH-kuvauksesta, kun kuvauksessa käyneitä on niin vähän. 

57338818_10216736453342178_3539743910278

Kuvaajina toimivat Mikael Laine ja Johanna Cederlöf. Kuvauksen aluksi kierrettiin yleisö, jotta sitä ei tarvitse sen enempää ihmetellä. Testinohjaaja jutteli hetken, otti hihnan ja lähti koiran kanssa pois omistajan luota, tuli takaisin ja kopeloi koiran läpi. Hildan suhtautuminen kontakti-osioon oli tervehtiminen 4: ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen, yhteistyö 5: lähtee mukaan hyvin innokkaasti, on erittäin kiinnostunut testinohjaajasta ja käsittely 4: hyväksyy ja ottaa kontaktia. Ensimmäisessä leikki-osiossa Hilda seurasi heiteltävää lelua ja poimi sen maasta, mutta ei tarttunut leluun, kun testinohjaaja yritti leikittää koiraa. Leikkihalu oli 4: leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen, tarttuminen 3: tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla ja puruote & taisteluhalu 1: ei tartu esineeseen. Sääli, ettei Hildalla tosiaan tunnu olevan taisteluhalua, joka suuntautuisi vetoleikkiin. Sillä olisi kivaa ja kätevää palkata koiraa, mutta yritetään pärjätä ilman. Kun taisteluhalu yleensä määritellään koiran haluksi käyttää leukojaan ja lihaksiaan, niin Hildalla taisteluhalu rajoittuu ilmeisesti haluun käyttää lihaksiaan. Tosin aina täytyy muistaa sen pentuajan tapaturma ja sen johdosta puuttuvat kolme isoa poskihammasta - ei voi tietää, miltä vetäminen ja vetoleikit tuntuvat sen suussa.

Tästä siirryimme katselemaan viehettä. Viehe vedetään kaksi kertaa ja koira päästetään sen perään nämä kaksi kertaa. Hilda on minun koiristani ensimmäinen, joka todella lähti vieheen perään. Ensimmäinen takaa-ajo oli 4: aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille ja toinen takaa-ajo 3: aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista. Ekalla kerralla Hilda tarttui vieheeseen ja kantoi sitä takaisin päin vähän aikaa, toisella kerralla se ei enää ottanut viehettä suuhunsa. Näistä tarttumisen arvioinnit 3: tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä ja 1: ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään. Toimintapätkien jälkeen oli vuorossa kolmen minuutin tekemättömyys, jolloin havainnoitiin koiran aktiviteettitasoa. Hildalla aktiviteettitaso oli 2: tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata. Tätä osuutta ei ole videolla, mutta Hilda oli juuri tuollainen kuin arvioinnissa sanotaan, ensin se seisoi vähän aikaa, sitten kävi istumaan. Ja tästä tykkään Hildassa todella paljon - niin sählä ja ehtiväinen kuin se onkin, niin osaa oikeasti olla rauhakseen kun mitään ei tapahdu, vailla minkäänlaista hermoilua. 

Etäleikki oli hieman erikoinen suoritus Hildalta. Se seurasi tarkasti etäällä liikkuvaa hahmoa ja lähti vauhdilla sen luokse juosten lähtöpisteen kautta, mutta vain hetken se oli kiinnostunut avustajasta, sen jälkeen kotieläinpihan hajut veivät voiton ja se viis veisasi avustajasta. Kiinnostus oli tasoa 3: kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja. Uhkaa tai aggressiota ei näkynyt (kuvausarvo 1), uteliaisuus oli 4: saapuu avustajan luo epäröiden tai viiveellä, leikkihalu 2: ei leiki - osoittaa kiinnostusta ja yhteistyö 1: ei osoita kiinnostusta. 

Yllätys-osuudessa koiran eteen nostetaan haalari. Silloin ohjaaja pysähtyy ja hommassa edetään kelloa katsoen tietyin askelin, kunnes koira on koskenut haalariin. Hilda pelästyi ja väisti, pelon aste oli 3: väistää kääntämättä katsettaan pois haalarista. Tutustumiseen meni sen verran aikaa, että uteliaisuus oli pieni, 2: menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa. Puolustus/aggressio oli tässäkin 1: ei osoita uhkauseleitä. Palautumista tarkkailtiin kahdella ohikävelyllä ja jäljelle jäävää pelkoa ei ollut, 1: ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä, jäljelle jäävä kiinnostus oli 2: pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla. 

Ääniherkkyyttä katsotaan räminälaitteen avulla. Siinä pellin päällä vedetään kettinkejä, kun koira on laitteen kohdalla. Hildalla pelko sai arvon 3: väistää kääntämättä pois katsettaan. Uteliaisuus oli suurempi kuin haalarilla, 4: menee räminälaitteen luo kun ohjaaja on edennyt puoliväliin. Jäljelle jäävää pelkoa ei ollut (1: ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä) eikä jäljelle jäävää kiinnostusta (1: ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan). Nämä katsottiin kuten haalarilla eli ohittamalla laite kahdesti. Sitten oli aika kohdata aaveet. Kaksi avustajaa oli puettu valkoisiin kaapuihin ja he lähestyivät vuorotellen koirakkoa kääntyen lopuksi selin meihin päin. Uhkauseleitä Hilda ei näyttänyt tässäkään osiossa, sen tarkkaavaisuus oli tasoa 3: tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista. Pelko oli samoin tasoa 3: on enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä. Uteliaisuus oli suuri 4: menee katsomaan, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin ja sittenhän Hilda heittäytyi taas porsastelemaan ja hyppi avustajia päin... Kontaktinotto aaveeseen oli 4: ottaa itse kontaktia avustajaan. 

Viimeiseksi katsottiin vielä leikkimistä kaiken tämän häppeningin jälkeen. Leikkihalu oli vähän vähentynyt ja oli lopuksi 3: leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee. Tarttuminen oli samalla tasolla kuin aluksi, 3: tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla. Reaktiot laukauksiin katsottiin sekä aktiivisuuden että passiivisuuden aikana. Aktiivisuus jäi ohjaajan toteutettavaksi koiraa leikittämällä ja passiivisuus luonnollisesti paikallaan seisten. Hildan reaktio laukauksiin oli 3: kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms. mutta palaa leikkiin/passiivisuuteen. 

MH:n loppulausunnossa sanottiin, että Hilda on avoin vieraita ihmisiä kohtaan, vieheelle lähtee määrätietoisesti, mutta ei ole enää toisella kerralla kiinnostunut vieheestä ja kolmen minuutin tylsyyden ajan se on rauhallinen, mutta tarkkaavainen, ei osoita hermostumisen merkkejä tai tule rauhattomaksi. Pelkoreaktiot ovat selkeitä, mutta kontrollissa, sillä ne eivät muutu pidemmäksi pakenemiseksi. Säikähdyksen aiheuttaneisiin asioihin tutustumisessa Hilda tarvitsi hieman apuja, aaveet se meni katsomaan lähes itsenäisesti. Mitään negatiivisia muistijälkiä säikäyttäneistä asioista ei jäänyt, vaan tutustumisen jälkeen se nollasi tilanteet. Aggressiota ei näkynyt missään vaiheessa testiä. Leikkihalua löytyy sillä tavalla, että Hilda on fyysisesti mukana tilanteissa, mutta otekäyttäytymistä ei ole. Laukauksiin Hilda reagoi, mutta palaa toimintaan eikä sillä ole pelkoa. Videon sain Kaisan ja Lauran ansiosta; videokamera oli Kaisan, mutta Laura käytteli sitä kun Kaisa otti valokuvia :)  https://www.youtube.com/watch?v=60XQydY92CY&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3m0BV10Hu3_y7pTSS7UMvCkTh0Pl30fC7EHytwwY9TUMrvWHlBKIcOu78