Olin syksyn mittaan saanut sen verran treenailtua Hildan kanssa rally-tokoa, että tuntui sopivalta käydä katsomassa, kuinka VOI-rata sujuisi. Ratatreeniä olin päässyt muutaman kerran ottamaan Patelassa Kotkan VEPE-lansujen treenivuorolla ja lisäksi itsekseni harjoitellut haastavimpia kylttejä enimmäkseen keittiössä. Lisäksi KKS perusti rally-tokoilijoille sunnuntai-iltaan vapaavuoron, jossa kerkesin käydä pari kertaa. Sain marraskuun lopussa koepaikan Porvoosta. Rata sisälsi Hildan ehkä tähän mennessä vaikeimman asian, nimittäin houkutuksen. Treeneissä Hilda on bongannut houkutuksen jo lähtökyltillä ja sen keskittyminen on ollut vähän niin ja näin houkutusta edeltävän rataosuuden. Kummallista kyllä, että itse houkutus-tehtävä on kuitenkin sujunut ihan hyvin. Tässä tuomari Kirsi Petäjän laatima VOI-luokan rata:

20191123_110451.jpg

ja tässä video, jonka kuvasi tuntemattomaksi jäänyt toimitsija:

https://youtu.be/jgTjAzZenBk

Video ei ole aivan alusta saakka, vaan siitä puuttuu kaksi ensimmäistä tehtävää. Ykköskyltillä, puolenvaihto jalkojen välistä, tein ohjaajavirheen, kun kumarruin käsivihjettä antaessani. Virhepisteitä tuli 3. Pujottelu tehtiin sitten koiran seuratessa oikealla, samoin askeleet ja asennot seiso-istu-maahan. Koiran puoli vaihtui pysäyttävällä kyltillä perusasennossa oikealla ohjaajan selän takaa perusasentoon vasemmalla. Sitten käännöskyltti ja houkutusten keskelle. Näistä Hilda ei kuitenkaan onneksi välittänyt. Houkutuksesta päästyämme sama käännöskyltti kuin ennen houkutusta ja taas käännös tällä kertaa saksalaiseen tapaan täyskäännöksenä. Lisää käännöksiä; perusasennossa käännös vasemmalle ja liikkeessä käännös vasemmalle. 

Seuraavaksi ohjelmassa oli eteen kääntyminen perusasennosta ja siitä takaa kiertäen takaisin perusasentoon. Sitten oli aika vaihtaa taas seuraamispuoli oikealle ja tämä tehtiin sekä koiran että ohjaajan kääntyessä täyskäännöksen oikealle. Kyltillä nro 13 tuli meille virhepisteitä. Hildan olisi pitänyt kääntyä eteen istumaan ja se istui niin vinoon, että istui poikittain edessäni, siitä -1. Itselleni tuli black out ja jäin miettimään, että onko kymppivirhe, kannattaako uusia. Tulin useamman sekunnin kelaamisen jälkeen siihen tulokseen, että ei kannata uusia. Kelaamiseni maksoi kuitenkin -1 lisää, kun tuomittiin hidas tempo -virhe ihan aiheellisesti ;) Kaksi kertaa peräkkäin tehtiin käännös vasempaan ja sitten tuli iso kymmenen pisteen vähennys, kun koiran piti tulla vauhdista eteen istumaan ja oikealta puolelta ohjaajaa takaisin oikealle. Hilda kerkesi käydä vasemmalla puolellani. Sitten oli toiseen kertaa kyltti "molemmat oikealle täyskäännös", tällä kertaa koira oli oikealla ja puoli vaihtui vasemmaksi, edellisessä oli päin vastoin. Hilda törmäsi minuun ja siitä tulee -1 kontrollin puutteesta. Sitten olikin maali. Pisteitä jäi 84/100, aikaa radalla meni noin 2,5 minuuttia. Saimme siis hyväksytyn tuloksen ja lisäksi tuomaripalkinnon kommentein "Olipa taitava koira. Hieno ratasuoritus." 

Seuraava rally-kisa oli ekasta viikon kuluttua eli marraskuun viimeinen päivä Espoossa. Tässä sen ratapiirros:

Espoo%2030.11..jpg

Tämäkin rata sisälsi houkutuksen, mutta keskellä rataa oli kivasti pari pylvästä peittämässä niin ettei houkutus näkynyt lähtöpaikalle. Tämäkin rata alkoi puolenvaihdolla jalkojen välistä ja tällä kertaa en kumartunut. Olin viikon aikana vähän harjoitellut liikettä niin, että Hildalle riittäisi vihjeeksi jalkojeni asento ja näytti riittävän. Menin vähän liian lähelle toista kylttiä, mutta mahduin juuri ja juuri kiertämään etukautta Hildan ympäri. Olin kyllä niin ääliö, että unohdin pysähtyä kierrettyäni koiran! Sehän on väärin suoritettu tehtävä ja rankkua -10. Pari kylttiä suoritettiin vielä koira oikealla puolella, kunnes molempien kääntyminen vasemmalle täyskäännöksellä palautti koiran vasemmalle puolelle. Ohjaajan kiertäminen, paikalla käännös vasempaan, saksalaisen täyskäännöksen pyöriminen kahdesti ja jopa pyörähdys sujuivat hienosti. Pyörähdyshän ei Hildalta sujunut avoimessa luokassa, mutta harjoittelu on tuottanut tulosta :) Käännöksen jälkeinen hyppy siivekkeellisestä agi-esteestä ei minulta sujunut kovin sulavasti, mutta pääasia, että Hilda suoriutui ok. Hypyn jälkeen koiran piti pysähtyä liikkeestä seisomaan ja tätä olivat jotkut ohjaajat vähän kauhistelleet, mutta meiltä se meni hyvin. Sen sijaan seuraavalla kyltillä, joka oli ihan vain saksalainen täyskäännös, tuli -1 epätarkasti suoritetusta tehtävästä, kun Hilda erkaantui takaa kiertämisen aikana liian kauas ilmeisesti nenänsä perässä. Houkutukseen en ollut tyytyväinen, vaikka virheitä ei tuomari siinä nähnytkään. Hilda ei ollut tarkkaavainen minua kohtaan. Viimeiseltä kyltiltä ennen maalia tuomari vähensi epätarkasti suoritetusta tehtävästä -1 kun Hilda niiasi niin voimakkaasti, että melkein istui kesken käännöksen. Loppupisteet olivat täsmälleen samat 84 kuin edellisessä kokeessa. Tällä kertaa niillä pisteillä sijoittui luokan toiseksi palkintopallille ja tuomari kommentoi, että hyvä rata, upeaa ja rauhallista yhteistyötä.

Sain tästäkin radasta videon, kiitos Saaraisen Nooran:

https://youtu.be/009uZJg-Uvw

Ensin olin jättämässä viimeisen hyväksytyn VOI-tuloksen yrittämisen ensi vuodelle, mutta sitten sainkin peruutuspaikan aiemmin täynnä olleesta Noutajakoirajärjestön kokeesta Espoossa. Ei muuta kuin taas Agimestaan :) 

20191214_105835.jpg

Tämä rata meni parhaiten voittajaluokan radoista, vaikka pisteitä ei jäänyt kuin muutama enemmän edellisiin. Mutta siis kaikki muut kyltit menivät virheittä paitsi hyppy. Heti ensimmäisenä piti tehdä pyörähdys. Sitten pieni paikalla istuminen ohjaajan kääntyessä ja kutsuessa koiran sivulle. Tutuksi tullut puolenvaihto jalkojen välistä ja sitten ahtaalla kylttivälilllä agilityesteen hyppääminen koira oikealla. En varmaan antanut Hildalle ajoissa käskyä, että se olisi ehtinyt reagoida, joten se kulki siivekkeen päältä hieman hypähtäen. Minulla meni pasmat sekaisin, luulin Hildan lähtevän omille teilleen ja kutsuin luokse ja jatkoin seuraamista oikealla puolella kohti seuraavaa kylttiä. Kun jossain muistin perukoilla oli tieto, että hypystä sanottiin jotain erityistä säännöissä, niin kuvittelin sen koskevan kieltoa uusia hyppyä. Muisti oli oikeassa siinä, että hypystä oli erityismaininta, mutta se koski tapausta, jos rima putoaa. Sellaista virhettä ei voi uusia. Tästä säätämisestä menetimme -10 kun koira ei hypännyt ja lisäksi "koira pois asennosta -1" ja pysähtymisestäni -3 ohjaajavirheen takia. 

Olin tosi iloinen, kuinka hyvin Hildalta meni Porvoossa kymppivirheen tuottanut liike sekä seuraaminen peruuttaen. Itseeni olin tyytyväinen sen suhteen, että osasin jättää tarpeeksi tilaa kylttiin nähden liikkeissä, jossa koira on oikealla ja tilaa tarvitaan. Ja vähän myös siihen, että en alkanut hidastella kahdeksikossa - teen sitä tahattomasti usein tuon tyyppisissä liikkeissä jos minusta yhtään tuntuu, että koira jää liian taakse seuraamisessa. Tuomari vähensi yhden pisteen kokonaisvaikutelmasta, kommenteissa selitys: "Ohjaaja ei ollut kovin iloinen. Koiralla häntä heilui." Kaiken kaikkiaan 85/100 p. ja koulutustunnus RTK3. Hienosti meni Hilda voittajaluokan läpi kolmella kokeella!

Tässä video viimeisestä VOI-radastamme: https://youtu.be/7NSQhlYfGkM