Pentujen kuudes viikko piti sisällään paljon touhua ja monenlaisia vierailijoita. Autoilimme koko porukan voimin mökille, jossa pennut kylläkin joutuivat olemaan aitauksessaan, mutta luulen, että niille riitti silti ihmeteltävää, kun Helvikin hääräili siinä ympärillä ja Tommi ajoi puutarhatraktorin kanssa ruohoa.

pennut%20m%C3%B6kill%C3%A4.jpg

Ensimmäinen koiravieras kävi meillä pihalla ja se oli 7 kk vanha tiibetinterrieri Heimo. Heimo osasi olla pentujen kanssa ihan uskomattoman hienosti omasta pentumaisuudestaan huolimatta, se oli rauhallinen ja ystävällinen. Tässä kuvia viikon varrelta ihan yleensä.

Hertta.jpg

Kauko.jpg

Kielo.jpg

Kossi%20ja%20Kapu.jpg

Late%20ja%20lapsi_Kaisa%20Sormunen.jpg

(kuva: Kaisa Sormunen)

R%C3%B6lli.jpg

pennut%20kuistilla.jpg

ja yksi ihan arkipäiväinen video pentujen puuhastelusta: https://youtu.be/cXEKnSADWMA

Tällä viikolla koitti myös odotettu päivä ainakin minun osaltani, kun veimme Kaisan kanssa pennut rannalle. Oli ihana päivä ja löytyihän porukasta myös pari huiman reipasta uimaria, kun Jussi ja Yllärityttö rupesivat muitta mutkitta uimasilleen. Nämä kaikki rantakuvat ja videot on ottanutkin Kaisa Sormunen :) 

Jussi%20rannalla_Kaisa%20Sormunen.jpg

Kantti%20rannalla_Kaisa%20Sormunen.jpg

Kerttu%20rannalla_Kaisa%20Sormunen.jpg

pennut%20rannalla.jpg

Pikkupilkku_Kaisa%20Sormunen.jpg

Onneksi Kaisalla sattui olemaan videokuvaus valmiina, sillä pikkupentujen uimavideot ovat niiiiin hellyyttäviä! Siinä ne mokomat pikkaraiset polskivat menemään surkeine siimahäntineen <3 

https://youtu.be/V59NM1AovQk

Pentujen kanssa liikkuminen oli helppoa, vaikka autolta oli Santaniemessä jonkin verran kävelymatkaa, sillä pennut kulkivat hienosti Hildan peesissä. https://youtu.be/LKlTe0d0MsY

Perjantaina olikin sitten jännittävä päivä, kun Siltasen Jaana tuli tekemään pentutestit pennuille. Jaanan käyttämässä testissä on 14 eri osa-aluetta, joista annetaan pisteitä 1-5. Osa-alueissa katsotaan käyttäytymistä sylissä (testaaja kantoi tilaan, jossa pennut eivät olleet koskaan käyneet), rohkeutta (testaaja laittoi pennun yhteen huoneen nurkkaan ja katsoi kuinka se tutustui huoneeseen), kontaktia ihmiseen (testaaja istui puhumatta huoneen lattialla), taistelutahtoa (testaaja liikutteli vierasta rättiä puhumatta pennuille), noutamista (testaaja heitti rätin kauemmaksi), koulutettavuutta (testaaja ohjasi pentua istumaan kädellään, jossa nakinpala), kivun sietokykyä (testaaja nipisti varpaiden välistä), dominoivuutta/alistumista (testaaja piti koiraa 30 sek selällään maassa), palautumista (testaaja päästi koiran maasta ylös), ääniherkkyyttä (testaaja tiputti kaljatölkin, jossa oli kiviä, nauloja ym. lattialle), käyttäytymistä pöydällä (koira nostettiin pöydälle), toimintakykyä (testaaja avasi sateenvarjon), peilikuvaan suhtautumista (lattialla oli peili koko testin ajan ja katsottiin, miten koira siihen reagoi) sekä laumaviettiä (testaaja lähti kulkemaan poispäin pennusta ja katsottiin, mitä pentu tekee).

Pisteille lasketaan keskiarvo, joiden mukaan pennuille löytyy viisi eri kategoriaa. Alimpaan kategoriaan katsotaan kuuluvan koira, joka on epäsosiaalinen tai äärettömän ujo ja arka. Toiseksi alimpaan kategoriaan menevät pennut, jotka ovat alistuvia ja tarvitsevat ystävällisen, rauhallisen ja kärsivällisen kouluttajan sekä paljon sosiaalistamista (toim. huom. eivätkö kaikki pennut tarvitse tällaista koulutusta!) Keskimmäisessä kategoriassa ovat ns. helpot koirat. Toiseksi ylimmässä kategoriassa olevat pennut katsotaan melko dominoiviksi, itsevarmoiksi ja tasapainoisiksi. Ylimmässä kategoriassa pennut ovat aggressiivisia, dominoivia, röyhkeitä ja itsevarmoja, joita ei suositella ensimmäiseksi koiraksi, mutta jotka voivat olla erinomaisia koiria oikeissa käsissä.

Hildan ja Leonin pennuista "helpon koiran" kategoriaan menivät Spottistyttö, Musti, Pikkupilkku, Jussi, Ekatyttö ja Kilppari. Melko dominoivien, itsevarmojen ja tasapainoisten kategoriaan osuivat Yllärityttö, Salama, Late ja Hertta ja ylimpään juuri ja juuri meni Kolmipallo. Pentutesti ei ole mikään ehdoton totuus, se kertoo vain siitä, miten pennut käyttäytyvät sillä kyseisellä hetkellä. Kaikilla pennuilla ei ollut vireystila ihanteellinen, vaan ne olivat väsyneitä, jolloin esimerkiksi leikkiminen ei niin suuresti kiinnostanut. Luulen kuitenkin, että totuuden siemen perusluonteesta löytyy yleisestä toiminnasta ja olisi äärettömän kiinnostavaa saada verrata pentutestin tuloksia tulevaisuudessa luonnetestituloksiin!

Kaikki pennut ovat ihan oman näköisiään, tässä vielä pärstäkuvat:

K. Jukolan Ankara Poika "Roni" (kotinimi Jussi)

Roni%20passikuva.jpg

K. Jukolan Väkivahva Tuomas "Enska" (kotinimi Kolmipallo)

Enska%20passikuva.jpg

K. Jukolan Salomon Suuri "Kauko" (kotinimi Pikkupilkku)

Kauko%20passikuva.jpg

K. Jukolan Simeoni Liuhuparta "Kapu" (kotinimi Musti)

Kapu%20passikuva.jpg

K. Jukolan Alati Iloinen Timo "Hansu" (kotinimi Salama)

Hansu%20passikuva.jpg

K. Jukolan Omalaatuinen Lauri "Rölli" (kotinimi Late)

R%C3%B6lli%20passikuva.jpg

K. Jukolan Tiuskea Rakki "Kossi" (kotinimi Kilppari)

Kossi%20passikuva.jpg

K. Pata-Akka "Kielo" (kotinimi Ekatyttö)

Kielo%20passikuva.jpg

K. Ruutu-Akka "Kerttu" (kotinimi Spottistyttö)

Kerttu%20passikuva.jpg

K. Hertta-Akka "Hertta" (kotinimi Sydänkylki)

Hertta%20passikuva.jpg

K. Risti-Akka "Kantti" (kotinimi Yllärityttö)

Kantti%20passikuva.jpg