Hildan eka startti rally-TOKO:n mestariluokassa tuotti hyväksytyn tuloksen :) Kisassa noudatettiin erikoisjärjestelyjä, jolloin hallissa oli ainoastaan suorittava koira ja seuraavaksi vuorossa oleva koira odottamassa. Rataantutustumisessa tuomari ja toimitsijat katsoivat, että turvavälit kilpailijoiden kesken pysyvät ja kylttejä ei käyty yhdessä läpi tuomarin perässä ryhmänä kulkien kuten yleensä, vaan toimitsija oli tuomarin "demokoira", joka esitti kylttien tehtävät. Palkintojenjako ja kisakirjojen jako tehtiin luokan jälkeen ulkona.

Rata sattui olemaan meille suopea, ei sisältänyt oikeastaan mitään Hildalle vaikeita tehtäviä. 

rally-rata.jpg

Radan aloitti avoimen luokan kyltti, jossa pysähdytään ja koira ottaa perusasennon, josta se nostetaan seisomaan ja kierretään itse seisomassa odottavan koiran ympäri. Ja pysähdytään lopuksi koiran viereen ennen matkan jatkamista - muistin pysähtyä. Sitten testattiin jo mestariluokan tehtävien osaamista, kun piti tehdä liikkeestä istuminen ja seuraavalla kyltillä kutsua koira taas seuraamiseen. Tässä minulle ohjaajana on toisinaan ollut vaikeaa rytmittää oma kulkemiseni niin, että tehtävänsuorituspaikalla kutsutaan koira ja vasta sen jälkeen saa hidastaa omaa askellusta niin, että koira ehtii seuraamispaikalle ennen seuraavaa kylttiä. Helposti jalat hidastuvat jo samalla tai jopa vähän ennen suusta tulevaa sanaa...

Koiran piti ehtiä orientoitumaan siistiin, yhdenaikaiseen suuntaa ja seuraamispuolta vaihtavaan käännökseen nimeltään valkovuokko, jossa koira ja ohjaaja kääntyvät toisistaan poispäin (tässä tapauksessa koira kääntyy vasemmalle ja ohjaaja oikealle). Valkovuokko on mestariluokan kyltti. Sitten oli vuorossa ultimaattista takapään käyttöä vaikeimman kautta, nimittäin täysi ympyrä oikealle kääntyen ja koira oikealla. Ohjaajavirhe -1 tuli tästä tehtävästä, mutta en tiedä mitä tein väärin eikä videomateriaalia valitettavasti ole. Säännöissä sanotaan, että OV-1 tulee jos tehtävä suoritetaan väärässä kohdassa tai liian kaukana kylttitelineeseen nähden tai ohjaaja suorittaa tehtävän vinossa tai muuten epätarkasti. Todennäköisesti oma sijoittumiseni kylttiin nähden oli hieman väärä. Voittajaluokasta tuttu liikkeessä tehtävä puolenvaihto selän takaa muutti koiran seuraamispuolen takaisin vasemmalle ja sen jälkeen pysähdyttiin tekemään istu-käännös vasemmalle-istu. Rata jatkui pyörähdyksellä ja 3/4-ympyrän käännöksellä oikean kautta kohti hyppyä.

Hyppyä ennen Hildalle täytyy kertoa, että hyppy on tulossa, koska se pitää (onneksi) niin hyvin kontaktia seuraamisessa, ettei se näe estettä ajoissa muutoin. Muistin näin tehdä ja hyppy sujui hyvin, mutta seuraava kyltti tuli sen verran nopeasti, että puolenvaihto etukautta ei onnistunut. Uusin tietenkin, koska tiesin kyseessä olevan 10 pisteen menetys. Ihan en älynnyt käyttää hyväkseni sääntöä, jonka mukaan pieleen menneen tehtävän saa tehdä ns. loppuun eli ikään kuin harjoitella ennen kuin lähtee uusimaan. Onneksi kuitenkin uusinnassa Hilda teki oikein. Itse sen sijaan mokasin kumartumalla liikaa käsiohjauksen yhteydessä ja tältä kyltiltä tuli -3 uusimisesta ja -3 ohjaajavirheestä. 

Jatkoimme rataa koiran ollessa oikealla puolella ja pysähdyimme suorittamaan käännöksen, jossa koira istuu perusasentoon ja jää odottamaan, kun ohjaaja kääntyessään ottaa askeleen ja sitten kutsuu koiran perusasentoon eli tässä versiossa oikealle puolelle. Seuraavaksi oli kyltti, jossa Hildalla on yleensä ollut vähän vinoutta eli eteen istumaan ja oikean kautta oikealle sivulle istumaan. Siis Hildalla on ollut vinoutta kaikissa eteen istumaan tulemisissa, tapahtuivatpa ne vasemmalta tai oikealta. Nyt kuitenkin tosi hienosti ihan suoraan ja takaisin sinne minne pitääkin - helposti voisi koira ajautua ohjaajan takaa kaartaessaan väärällekin puolelle, kun vasen puoli yleensä koiria vahvasti houkuttaa. Ohjaajan ympäri kiertäminen vastapäivään sujui hyvin, samoin kahdeksikko koiran seuratessa oikealla. Kaksi saksalaista täyskäännöstä oikean kautta on sellainen kuvio, mitä en voi miettiä liikaa tai menen sekaisin :D Se pitää vaan kuivaharjoitella ja tehdä liikoja miettimättä. Koiralle tehtävässä ei ole mitään ihmeellistä. 

Rataan sisältyi toinenkin pyörähdys ja se oli toiseen suuntaan eli oikealla tehtävä oikealle pyörähtäminen. Tein ohjaajana virheen, josta vähennettiin kolme pistettä ja luulen tämän liittyvän taas kumartamiseeni. Jos olisin hidastanut kävelyä, olisi virhe kai ollut -10 p. Olen varmaan kääntänyt yläkroppaa liian vinoon sivusuunnassa. Viimeiseltä tehtäväkyltiltä saatu -3 ohjaajavirhe ärsyttää minua, koska minun ei ole tarvinut kumartaa puolenvaihdossa jalkojen välistä enää pitkään aikaan, vaan Hilda osaa sen muutenkin. Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, kuten tuomari kommenteissaan kirjoitti: Osaava koira. Kiinnitä huomio omaan kumartamiseen. 

Pisteitä 87/100 ja minusta se oli hyvä aloitus. Tässä ylimmässä luokassa jos saa kolme kertaa vähintään 95 pistettä, niin saa valionarvon - Hildasta voisi kyllä olla siihen, mutta minun pitää vielä kehittyä ja keskittyä.

Muita kuulumisia rally-kisan lisäksi sen verran, että olin ensimmäistä kertaa pk-kokeessa vastaavana koetoimitsijana, kyseessä oli jälkikoe. Homma oli helppo, kun maastomestari oli erikseen ja hän organisoi kaiken jälkiin ja esineruutuun liittyen. Minä olin lähinnä vain sihteerinä. 

Mökillä vietimme kavereiden kanssa uuden saunan avajaisia ja koirien kanssa samalla puuhailtiin esineruutua ja rallya. Oli ihana nähdä Kanttia ja niillä oli Hertan kanssa oikein rattoisat pentupainit parin päivän ajan.

HK1.jpg

HK2.jpg

Kävin myös Hansun kotona kylässä ja teimme Hertalle ja Hansulle niiden elämän ensimmäiset jäljet. Ne olivat lyhyitä makkarajälkiä ja tarkoitus oli esitellä pennuille ajatus ruuan saamisesta kun seuraa ihmisen jälkeä. Nenätyöhommien lisäksi kävimme pienellä kävelyllä.

HH1.jpg

HH2.jpg