Pentueelle tuli neljä kuukautta ikää täyteen ja kasvattaja sai omistajilta kuvia lapsosista <3 

K. J. Ankara Poika eli Roni

Roni%204%20kk.jpg

K. J. Väkivahva Tuomas eli Ensio

Enska%204%20kk.jpg

K. J. Salomon Suuri eli Kauko

Kauko%204%20kk.jpg

K. J. Simeoni Liuhuparta eli Kapu

Kapu%204%20kk.jpg

K. J. Alati Iloinen Timo eli Hansu

Hansu%204%20kk.jpg

K. J. Omalaatuinen Lauri eli Rölli

R%C3%B6lli%204%20kk.jpg

K. J. Tiuskea Rakki eli Kossi

Kossi%204%20kk.jpg

K. Pata-Akka eli Kielo

Kielo%204%20kk.jpg

K. Ruutu-Akka eli Kerttu

Kerttu%204%20kk.jpg

K. Risti-Akka eli Kantti

Kantti%204%20kk.jpg

ja viimeisenä oma K. Hertta-Akka eli Hertta 

Hertta%204%20kk.jpg

Pennuista kolmella on ehtinyt katketa kulmahammas, siis maitohampaista puhutaan. Yhdellä oli sen verran pahasti katkennut ja ydin näkyvissä, että se piti poistaa eläinlääkärissä. Toisella kulmahammas lähti itsestään pian katkeamisen jälkeen irti ja kolmannella oli katkennut niin vähän, ettei edellytä toimenpiteitä, vaan lähtee sitten omia aikojaan kun hampaat vaihtuvat. Hertalla lähti yksi etuhammas ennen aikojaan ja sitä vähän sai jännittää, että lähtikö juurineen tai sulavatko juuret normaalisti pois pysyvän hampaan tieltä. Nyt näyttäisi siltä, että jos juuret jäivät ikenen sisälle, niin olisivat sulaneet pois eivätkä aiheuttaneet mitään harmia pysyvälle hampaalle. Ikävimmillään seurauksena voi olla kiillevaurio pysyvässä hampaassa, mutta ainakaan nyt sellaisesta ei näy merkkiä.

Muuten pennuille kuuluu hyvää ja ovat kasvaneet ongelmitta sekä suorin etujaloin ja painumattomin rantein :) Nyt tosin vasta alkaa se kovin kasvuvauhti, joten sormet ja varpaat on ristissä jatkossakin! 

Herttaa olen käyttänyt kaupunkikävelyillä muutamaan otteeseen, kun kotiympäristössä ei juuri liikennettä siinä mittakaavassa ole eikä vastaantulevia koiria tai mitään muutakaan. Ihan yksinään se oli minun kanssani Loviisassa, sitten Kotkassa käytiin Hilda ja Eelis mukana.

Kotkassa.jpg

Hansu-veikan kanssa kaupunkikävelyllä oltiin Karhulassa, jossa oli mukavasti rappusia kuljettavaksi. Hertta hieman arasteli sillä lailla, että vinkui vähän aikaa alaspäin mentäessä, mutta tuli sitten Hansun perässä. Samalla keikalla kävimme Patelan hallilla harjoittelemassa tottis-juttuja. Kuvan sisaruksista syksyisissä puitteissa otti Päivi Lehtinen:

Hansu%20ja%20Hertta.jpg

Pienen virkistysmatkan tein ystävien kanssa Landseeryhdistyksen järjestämään luonnetestiin Muurameen, jossa Miian Kalle-lansu kävi suorittamassa testin. Yövyimme mökkimajoituksessa, jossa Hertta sai tutustua polski owczarek nizinny Suloon ja Sulo oli ehta herrasmies.

Sulo%20ja%20Hertta.jpg

kuva: Disa Leppä

Luonnetestejä katselimme muutaman ja sitten Kielon poppoo tuli käymään näytillä :) Kielo oli huomattavasti korkeampi kuin Hertta. Muutama vauhdikas kuva pentujen tapaamisesta, jotka on ottanut Alina Tiensuu:

Kielo%20ja%20Hertta_1.jpg

Kielo%20ja%20Hertta_2.jpg

Kielo%20ja%20Hertta_3.jpg

Lokakuun puolenvälin paikkeilla kävimme Hildan kanssa uudella kotihallillamme tekemässä hyvän TOKO-koesuorituksen. Olemme siis aloittaneet syksyllä Loviisan Seudun Koirat ry:n hallivuorolla omatoimitreenit Strömfors Dog Sport -hallilla. Hilda treenaa puolisen tuntia ja Hertta vähän vähemmän :) No Hertta siis käy opettelemassa olemista toisten koirien seassa, mitään se ei vielä osaa ;) 

Koesuorituksen videolle taltioi Jaana Siltanen, josta hänelle iso kiitos! https://youtu.be/bD0H403UVk4

Ryhmäsuoritusta eli paikalla istumista minuutin ajan ei ole videolla, mutta siinä ei ollut mitään huomautettavaa eli 10. Yksilösuoritus alkoi liikkeestä seisomisella, joka ei vieläkään mennyt loistavasti, mutta hyväksyttävästi kuitenkin eli 7. Hilda otti askeleen-pari käskyn jälkeen ja lisäksi se kiertyi perääni, kun kiersin sen taakse. Sitten se kävi katsomassa liikkeenohjaajaa ennen seuraavaa liikettä... Onneksi seuraava liike ei ollut mikään ohjaajasta irtoamista edellyttävä, koska liikkeenohjaaja kävi potkimassa yhden merkin pois tieltä ja Hilda vähän kiinnostui, että mitäs siellä potkiskellaan. Seuraava liike oli toinen jäävä liike eli liikkeestä istuminen tai maahanmeno ja tällä(kin) kerralla tuomari oli valinnut istumisen. Sen verran hyvin oli Hilda kuulolla, että teki oikean asennon ja arvosana 10. Näin peräkkäin olevissa jätöissä koirat saattavat tehdä saman asennon uudelleen, jos eivät keskity kunnolla. 

Näiden jälkeen oli vuorossa ruutuun lähettäminen. Hilda bongasi hyvin ruudun vihjeestä ja suoriutui hienosti ruutuun menosta, maahan käymisestä ja lopuksi otettavasta perusasennosta, tuomari palkitsi kympillä. Vauhtitehtävän jälkeen piti rauhoittua kauko-ohjaukseen ja hyvin meni, 10. Sitten vuorossa taas vauhdikkaampaa tehtävää, nimittäin merkin kiertäminen. Hilda ei ehkä bongannut etukäteen kartiota, mutta se oli koko kokeen ajan paikoillaan, niin kenties Hilda oli huomannut sen jo aiemmin. Suorituksesta tuli 10, mutta sivulle tullessaan Hilda tökkäsi kuonollaan kättäni aika voimakkaasti. Itse kiertäminen meni hyvin; merkille laukalla, kiertäminen hitaammin ja siististi ja paluu myös laukalla.

Luoksetulo tehtiin paikalla olleita ihmisiä kohti ja siihen häiriöön Hilda haksahti sillä tavalla, että sivulle tullessa jäi hetkeksi pällistelemään ihmisiä. Ymmärsi kuitenkin ilman lisäkäskyä jatkaa tehtävän suorittamista. Arvosanaksi luoksetulosta tuli 9. Seuraamisesta saimme 8. Ensimmäisellä suoralla piti vilkaista liikkeenohjaajaa ja lopussa katse myös harhaili, kun seuraamiskaavio vei lähelle ihmisiä ja ruutua, hyppyestettä ynnä muuta tarpeistoa. Tässä meille lisäharjoituksen aihetta :) Estehyppy oli aika löysä, mutta teknisesti moitteeton, josta 10. Matka toki on niin lyhyt, ettei siinä koira vauhtia edes voi ottaa, mutta olisi Hilda jotenkin voinut vähän jämäkämpi olla. 

Viimeiseksi liikkeeksi oli säästetty noutaminen ja sitä vähän jännitin itse, ettei Hilda vaan ottaisi varaslähtöä kun on korkeassa vireessä palkattomuuden vuoksi - olin koko koesuorituksen pyrkinyt olemaan innostamatta sitä toisiin sfääreihin, mutta kuitenkin kehuen hyvistä suorituksista. Valitsin kokeeseen mukaan suurimman kapulan, mikä kotoa löytyy ja liikkeenohjaaja varmistikin tuomarilta ennen koetta, että saako noutokapula olla kuinka painava tahansa :D Taktikoin siis itse sen verran, että tätä parin kilon kapulaa Hilda on käsitellyt purematta tai mälväämättä (edellisessä kokeessa noudosta lähti pisteitä kapulan käsittelyn takia, enkä ole saanut sitä koulutettua pois). Noutokapulan painolle siis ei ole mitään ylärajaa, kunhan ohjaaja saa sen heitettyä vaaditun matkan päähän. Varaslähtö ei kyllä kaukaa käyttänyt, mutta nouto oli ihan nätti sinänsä. Loppuperusasento oli hieman vino. Tuomari antoi noudosta 9 pistettä.

Kokonaisvaikutuksesta saimme 9 ja yhteensä pisteitä kertyi 296/320 :) Hyvä ykköstulos ja noilla pisteillä saimme myös kunniapalkinnon  - sitä varten pitää saada vähintään 90% maksimipisteistä ja Hildan pisteet olivat 92%. Kaiken kukkuraksi Hilda oli avoimen luokan paras koira! Tässä pari palkintokuvaa lopuksi:

received_1019898961823184.jpg

Ruukki.jpg