Jipii, Kaakon Käyttökoirat perusti uuden EK-ryhmän ja pääsin Hildan & Hertan kanssa siihen! Kyllä se vaan omalla kohdallani on niin, että olemassa oleva ryhmä antaa paljon paremmin buustia harjoitteluun - myös siihen omatoimiharjoitteluun, jota on välttämätöntä tehdä yhteisten treenien lisäksi. Lokakuun loppupuolella olin ensimmäistä kertaa treeneissä ja jäljestimme pellolla. Tein Hertalle lyhyehkön suoran namijäljen ja se meni oikein hyvin. Vähän meinasi jossain kohdin tulla liikaa vauhtia, mutta ei sitten tullutkaan, niin mitään puuttumista ei tarvinut tehdä. Hildan harjoitus sisälsi kulmia ja keppejä ja se meni ihan päin prinkkalaa. Toinen jälki meni paljon paremmin, syitä voi vain arvailla... Eroavuudet olivat jäljen tekijä vieras versus minä itse, esineet versus kepit ja ohjaajan mieliala kohoava ärtyneisyys versus rento ja kannustava ;) Luultavasti suurin tekijä oli jälkiliinan toisessa päässä. Siinä ekalla jäljellä rupesi ketuttamaan, kun en tiennyt tarkkaan missä jälki menee ja missä kepit ovat. Tästä syystä en yleensäkään tykkää tehdä itse koiralleni jälkeä pellolla.

Rally-TOKO:n parissa olen viime viikkoina Hildan kanssa enimmäkseen puuhaillut, koska olimme mukana Kotkan Koiraystäväin Seuran joukkueessa piirimestaruuskisoissa. Muutaman kerran kävimme rataa tekemässä hallilla ja lisäksi möllikisoissa, jotka eivät kehuttavasti meiltä sujuneet. Hilda oli alkuradalla muissa maailmoissa, esim. liikkeestä maahanmeno meni uusiksi. Ei sinällään mikään tuttu liike tuo, ihan vaan tokon alokasluokasta asti se on sen osannut... Hilda ei ollut ainoa koira, joka epäonnistui kyseisellä kyltillä maan haistelun takia. Mikä lie mahdottoman kiinnostava haju, mutta ei niin silti saisi tehdä. Toinen uusintaa vaativa kyltti oli paikalla kääntyminen oikealle koira oikealla puolella. Liikkeestä istuminenkin meinasi jäädä seisomiseksi, mutta tuli se istuminen sieltä kuitenkin. Kymppivirhe tuli kyltiltä istu-seiso-maahan, jossa Hilda teki maahanmenon istumisen kautta. Sallitut uusimiset oli käytetty, joten ei auttanut kuin jatkaa. En muista, paljonko pisteitä meille jäi, mutta hyväksytty tulos kuitenkin ja kolmas sija tuomaripalkinnolla. Ja on tässä suoritus videoituna, jos jotakuta kiinnostaa katsoa: https://1drv.ms/v/s!AngUUbLc_W2RqnLs9yMMrQ2ZNgWe

rally-episten%20rata.jpg

rally-epikset.jpg

Hertta on saanut vuoden ajaksi kaikki tarpeelliset rokotukset, toisella rokotuskerralla sille nousi pieni patti rokotuskohtaan niskaan, mutta se toki meni jo pois. Tässä Hertta oli hallilla hengaamassa, kun odottelin rataantutustumista möllikisoissa (yllä oleva palkintokuva sekä Hertan kuva: Jaana Siltanen)

122433650_10217450651074058_626552290248

Varsinaisista piirimestaruuskisoista sitten. Ne kisattiin Lappeenrannassa loka-marraskuun vaihteessa ja lauantaina oli joukkuekisat, sunnuntaina yksilökisat. MES-luokka aloitti kisat, tässä rata:

Mes%2031.10..jpg

Koronasäännösten puitteissa halliin sai mennä kolme koirakkoa kerrallaan eli paikkaan tutustumiseen oli aikaa viitisen minuuttia. Hilda on onneksi hyvin sopeutuvainen eivätkä uudet tilat vaadi siltä mitään erityistä tutustumista (temperamentiltaan vilkas eli huomaa kyllä ympäristöstä kaiken, mutta tottuu nopeasti). Täällä hallissa oli kyllä sellainen erikoisuus, että seinän takana olevasta työtilasta kuului kovaäänistä koneiden aiheuttamaa vinkumista, joka alkoi tietysti juuri ennen meidän vuoroamme :D Ääni sattui omiinkin korviini sen verran paljon, että luulin tuomarin odottavan josko ääni loppuisi, mutta tuomari kysyi olemmeko me valmiita, joten ei sitten odoteltu sen enempiä. Ratasuoritus näytti paperilla suhteellisen helpolta Hildalle, peruuttaminen ohjaajasta poispäin varmaan epävarmoin liike. Sen puoleen uusimista vaativat virheet tulivat itselleni vähän yllätyksenä kylteillä 12 ja 15. Kyltti 12 oli puolenvaihto edessä ja nyt kun olen videolta tehtävää analysoinut, niin käsimerkkini taisi olla liian epäselvä ja laittaa Hildan pyörähtämään. Uusinnassa käteni ei mennyt niin korkealle ja oli muutenkin rauhallisempi.

Käännöstä oikealle koira oikealla olin harjoitellut aika paljon, koska se meni pieleen möllikisoissa. Harjoituksissa se oli sujunut hyvin, mutta nyt kisassa Hildan huomio herpaantui hetkeksi, se jäi turhan taakse istumaan eikä lähtenyt samaan aikaan kanssani tekemään käännöstä. Eriaikaisuus oli selvä kymppivirhe, joten ilman muuta yritimme uusintaa, kun siihen oli vielä sääntöjen puitteissa mahdollisuus. Harmi vaan, että uudessa yrityksessäkin Hilda jäi liian taakse istumaan ja ylikorjasi käännöksen jääden vinoon loppuperusasentoon. Uusimisen kolmen pisteen vähennyksen lisäksi vähennettiin vinoudesta -1 ja epätarkkuudesta -1. Sivuaskel-tehtävässä tuli rintamasuunnan vinous ja yhden pisteen vähennys. Muut tehtävät sujuivat virheettömästi, myös peruuttaminen ohjaajasta poispäin, vaikka Hilda meni pikkuisen vinoon ja teki lopun eri tavalla kuin treenatessa - tuli oikealle puolelle minun takaani kiertäen, kun yleensä tulee suoraan oikealle sivulle. Tuomarin kommentit: Koira on hienolla asenteella mukana radalla ja toteuttaa etenkin alkuradan käskyt nopeasti heti. Pisteitä meille jäi vähennysten jälkeen 91 pistettä, joten hyvillä mielin saatoin osuudestani joukkuekisassa olla :) KKS-joukkue sijoittui loppujen lopuksi sijalle 5/7, joukkueessa oli mukana 2 x MES-koirakko, 1 x AVO-koirakko ja 1 x ALO-koirakko. Videosta kiitokset joukkueemme johtaja Erja Nimanderille: https://1drv.ms/v/s!AngUUbLc_W2RqniDU7_ksBFk5oQh

Sunnuntain yksilökisan rata oli tämän näköinen: 

Mes%201.11..jpg

Rata alkoi jännittävästi heti jäävällä liikkeellä eli armotta piti olla kuulolla alusta saakka. Ja koiria kuumentava sarjahyppy, ei sentään kolmea estettä :D Oli muuten vain yksi puolenvaihtotehtävä eli selkeä jako niin, että alkurata tehtiin vasemmalla ja loppurata oikealla puolella. Olihan siellä se edellisen päivän vaikein kylttikin uudelleen eli käännös oikealle koira oikealla puolella... Oman suorituksen jälkeen ajattelin, että muuten taisi mennä varsin hyvin, mutta sarjahypyssä oma kulkulinjani saattoi koukata liikaa esteiden välissä. Videota ei valitettavasti tästä radasta ole kuvattuna. Ei hypystä loppujen lopuksi virheitä tullut, eikä mistään muustakaan lukuun ottamatta kyltillä 18 tapahtunutta hitaan puoleista istumista, josta tuomari oli rokottanut -3 kommentilla hetken seisominen ennen ensimmäistä istumista. Eli ihan superhienot 97 pistettä Hildalle :) Kommentoinnilla "Koira on hienosti mukana tehtävissä ja tekee tehtävät tarkasti häntä heiluen. Hyvät yhdenaikaisuudet käännöksissä." Näin Hilda sai koulutustunnuksen RTK4 ja ensimmäisen kiinnityksen valionarvoon! Rally-TOKO:n valionarvoon tarvitaan kolme kertaa vähintään 95 pistettä ja vähintään kahdelta eri tuomarilta. On se kyllä kiva rally-koira, koulutustunnukset luokista minimimäärällä kokeita <3 Mitali hampaissaan kisan jälkeen hieman ylpeän näköisenä itsekin:

Hilda%20RTK4.jpg

Palkintosijoille emme aivan yltäneet, kun pronssimitali ratkaistiin ajan perusteella. Pyreneittenpaimenkoira suoritti radan nopeammin, Hildan aika oli 2 minuuttia 34 sekuntia. Mutta minä en koskaan ajattelekaan nopeutta, siitä tulisi aivan liikaa sähläystä. Nyt kun tuloksia katsoin, niin Hildan sijoitus oli näköjään 4/18. 

Ei muuten ole ihan kevyttä puuhaa tuo tiineys koiralle. Hildallehan tuli 12 kg lisäpainoa pennuista ja se rasitti kroppaa niin kovasti, että kolmen hierontakerran jälkeen edelleen on lihasjumeja. Kun lukee Koirahieronta Lihasvoiman hierojan Kaisan muistiinpanot Hildan lihaksistosta kolmannen hieronnan jälkeen, niin voi jokainen tykönänsä ajatella, kuinka emäkoirat kaipaavat urakan johdosta erityistä hoitoa: Sin puoli kauttaaltaan kuivahko ja tiukka (pinta nihkeä, kalvot kireät, rullautuu nihkeästi lavan takaosasta. Lannekalvon ja sacrumin alueelta ei lainkaan). Sin etusen anteversio dex-puolta heikompi, kiristää lavan takaosasta. Erectorspinae TH-alueelta tiukka. Trapezius pars thoracis ja rhomboideus laattamainen. Myös kaulan alueen lihakset napakat, erityisesti omotransversarius. Quadrudum lumborum tiukka sekä iliopsoas. Suoliluun craniaali reuna kuonainen. Sin reiden dorsaaliset lihakset napakat; semitendinosus ja semimembra. Reagoi voimakkaasti tuber ischiadicumin ympäristöön ja lonkan mobilisointiin. Suoliluun ja sacrumin väli tiukka ja kuonainen. Dex-puoli kauttaaltaan parempi sin-puoleen verrattuna. Kireyksiä kaulan alueella, lavan takaosassa ja lannealueella. Takaset menevät retroversioon paremmin verrattuna edelliseen kertaan. Liike: ravissa ottanut lyhyempää askelta sin takasella. Häntä tasapainottaa, kääntyy enemmän dex-puolelle.

Kaisa epäili, olisiko Hildalla SI-nivelissä tiukkuutta tai rangassa lukkoja ja niinpä varasin ajan osteopaatille. Hoidossa ei ilmennyt sellaisia seikkoja, mutta suurin ongelma on, että lanneosa on "mutkalla" eli lihakset toispuoleisesti kiristyneet. Osteopaatilla käynnin jälkeen Hildalla alkoi juoksu, joten vielä ei olla päästy hierontaan tsekkaamaan, miten osteo vaikutti tilanteeseen. Juoksuväli pysyi muutes normaalina 7 kk välinä pennuista huolimatta. 

 

Hansu ollaan treffattu taasen ja koirilla oli kivaa mökillä. Tässä 3H-kerho, kuva: Päivi Lehtinen

 3H-kerho.jpg

Landseer on tällä hetkellä monien harkitsema koirarotu, meilläkin kävi jo toinen perhe tässä syksyn aikana tutustumassa rotuun. Kertoilin hyviä ja huonoja puolia ja kaikenlaista pointtia, vastailin kysymyksiin ja annoin vinkkejä sopivan kasvattajan ja sopivan pentueen löytämiseksi. Saas nähdä, tuleeko naapurikaupunkiin mustavalkoista perheenlisäystä :)