Marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna lähdimme miehen kanssa kaksin reissuun - tai siis koirat kyllä tulivat mukaan, kun kyseessä oli kuitenkin näyttelyreissu. Suuntana oli Viro ja Tartto, majoitus hotelli- ja ravintola-alan koulutuskeskuksessa, jossa oli monia muitakin koiranäyttelyyn tulleita. Hertalle olisi riittänyt yksi Viron juniorisertifikaatti valionarvon saamiseksi, kun se on jo Liettuan junnuvalio, mutta ei tullut Hertalle jun-serttiä. Lauantaina Hertta sai ERI2 (toinen junnunarttu oli myös Suomesta, sillekin sileä ERI) ja sunnuntaina Hertta sai ERI1. Arvosteluista ei mitään kovin pahaa löytynyt, sveitsiläinen Salina Loredana kirjoitutti, että 16 kk vanha. Hyvän kokoinen narttu hyvillä mittasuhteilla. Hieman pyöreät silmät, jotka ovat hieman avoimet. Hyvä eturinta yhdensuuntaisella etuosalla. Hyvä ylälinja. Hyvät etukulmaukset. Takakulmauksia voisi olla hieman enemmän. Hyvä risti. Hyvät liikkeet. Hyvä luonne. Hyvin esitetty. (oma suomennos, alkuperäinen löytyy kotisivuilta). Sunnuntaina tuomarina toimi virolainen Astrid Lundava ja Ingrid käänsi arvostelun minulle, joten suomeksi vapaasti käännettynä hyvä koko ja mittasuhteet, oikea pää, mutta pienet hampaat, vahva niska, oikea selkä, tasapainoiset kulmaukset, hyvät vapaat liikkeet. 

Hildasta molemmat tuomarit pitivät ja Hilda oli molempina päivinä ROP sekä sai kaksi CACIB:a, joita ei kylläkään vahvisteta, kun koira on jo kansainvälinen muotovalio. Hildan arvostelu Salina Loredanalta: 5,5-vuotias. Hyvän kokoinen narttu. Hyvä tasapaino. Hyvä pää oikealla purennalla. Hyvä pigmentti. Hieman pyöreät silmät. Erittäin hyvät etukulmaukset ja hyvät takakulmaukset. Hyvä ylälinja. Oikeat liikkeet. Hyvä luonne. Hyvin esitetty. (oma suomennos, alkuperäinen löytyy kotisivuilta). Ja Astrid Lundavalta vapaasti käännettynä: Keskikokoinen ja keskivahva, kaunis nartun pää, hieman vaaleat silmät, voimakas niska, hyvä selkälinja, oikeat ja vapaat liikkeet. Jos Hertta olisi saanut jun-sertin, olisimme lähteneet vielä joulukuussa Latviaan (mikäli näyttely olisi järjestetty, nythän siellä on peruttu näyttelyt). Nyt kun koko sarjaa Baltian maista ei ole enää mahdollista saada, ei Latviaan lähtö kuulu enää suunnitelmiin. Toivoin, että olisin saanut molemmat koirat paras narttu -kehään, jolloin Tommin olisi pitänyt esittää toinen koira. On nimittäin yksi hauskimmista näyttelymuistoista esiintyminen Sloveniassa, jossa Tommi jäi pitämään Helviä ja mun käsilaukkua kun menin Hildan kanssa ja sitten kun ne pääsivät yhdessä juoksemaan, tuli Tommi äkkiä kehään ja edelleen kantaen mun käsilaukkua - siellä hän sitten veti ympyrää kehässä naisten käsveska olalla :D 

Viroa edeltäneenä viikonloppuna olin molempina päivinä Hildan kanssa rally-kisoissa Vantaalla, eri halleissa tosin. Lauantaina olimme ensimmäistä kertaa Iiris Harjun radalla ja se olikin aikamoista kääntyilyä! Oli kukkasia, spiraalia, pujottelua... Ihme, että selvisin eksymättä radalle pää pyörällä. 

rt%20Harju.jpg

Virhepisteitä tuli ekalta kyltiltä -1 vinoudesta, toiselta kyltiltä ohjaajavirheestä -3 (hidastus) ja epätarkasti suoritetusta tehtävästä -1, kun Hilda ei ollut ihan tarkkana mukana. Viitoskyltillä oli taas joku vinous mukana -1 pisteen verran. Merkille lähettämisestä lähti yksi piste epätarkasti suoritetusta tehtävästä, kun Hilda oli menossa ehkä vähän väärään suuntaan ja pysäytin sen ja ohjasin lisää. Uskon, että tämä kannatti tehdä näin, eikä odottaa ja katsoa, mihin se päätyy. Ei Hilda kuitenkaan esteitä ollut menossa hyppimään, vaikka ne aika houkuttelevasti merkin takana olivatkin. Kyltin 10 mokasin itse ihan tosi tyhmästi: Kutsuin vähän liian myöhään eli olin ohitse tehtävän suorituspaikalta. Enpä itse tajunnut ollenkaan ja -10 siitä tuomitaan, kun on väärin suoritettu tehtävä. Lopputulemana hyväksytty 83/100 ja tuomarin kommenttina "Koiralta ihanan iloinen suoritus, häntä heilui koko ajan". Lisäksi tuomari oli kivasti kommentoinut erityisen hienoina pitämiään kylttisuorituksia ja Hildalla ne olivat liikkeestä istuminen, kyltti 8 ja käännös oikealle koira oikealla.

Sunnuntaina rata oli tällainen: 

rt%20Pet%C3%A4j%C3%A4.jpg

Hilda oli ylivireinen, joka saa sen sähläämään/yliyrittämään ja tämä aiheutti virheitä radalla. Ensimmäisellä tehtävällä liikkeestä maahanmenossa Hilda ei mennyt kunnolla maahan, vaan jätti kyynärpäät ilmaan, tästä -3 epätarkasti suoritetusta tehtävästä. Jouduin uusimaan neloskyltin, kun joko ohjasin epäselvästi tai Hilda ei ollut tarkkaavainen - no joka tapauksessa se kääntyi väärin. Hieno-erityismaininnan tuomari teki kyltin 10 kohdalle, jossa Hilda esitti reippaan ja suoran peruuttamisen minusta poispäin. Epätarkkuusvirhe -1 tuomittiin kyltillä 13 jossa piti tehdä kaksi kertaa saksalainen täyskäännös. Istu-täyskäännös oikeaan-istu vaati uusimisen, mutta nyt en muista, mitä siinä tarkalleen meni ensin pieleen. Onnistui kuitenkin uusittaessa. Kuten en muista kyltin 18 kahta pientä virhettä epätarkasta suorituksesta ja asennosta. Viimeisen kyltin muistan sentään :D Siinä tuli rintamasuuntavirhe -10 kun Hilda kääntyi väärin. Herpaantuiko oma keskittymiseni ohjaukseen maalia lähetyttäessä vai oliko ylivireisyys virheen aiheuttaja - who knows. Satuin huomaamaan, että eräälle erittäin menestyneelle tokoilijalle kävi samalla tavalla, joten sattuu sitä paremmissakin piireissä ;)  Kaiken kaikkiaan 78/100 p. eli hyväksytty suoritus kuitenkin. Tuomari kommentoi, että hienoa katsoa kun suuri koira tekee ripeästi ja sujuvasti.