Edellisestä kokeesta viikon päästä suuntasimme Vantaalle, johon olin saanut kahteen starttiin kisapaikan. Ensimmäisenä vuorossa oli Iiris Harjun rata:

valiorata.jpg

Rata meni lähes täydellisesti! Huolimatta putken sijoittelusta radan loppuun, Hilda pysyi nahoissaan siihen saakka. Hieman se otti häiriötä 9-kyltin ja 18-kyltin lähellä olleista ihmisistä. Ainoat virhepisteet tulivat 5-kyltiltä, jossa kääntyessä Hilda osui minuun (-1 kontrollin puute) ja samalla -1 epätarkasti suoritettu tehtävä. Lopputuloksena komeat 98 pistettä ja tämän ollessa kolmas yli 94 pisteen tuloksemme, tuli Hildasta rally-valio <3

Kiitos paljon kokeen järjestäneen HSKH:n toimitsijalle, joka kuvasi ratasuorituksen: https://youtu.be/pkaLdrvPsGk

rtva.jpg

Hilda on ensimmäinen suomalainen landseer, joka ehätti valioksi saakka ja nyt siis kaksoisvalio. Tuomarin kommentit radasta olivat liikuttavan upeat: Koiralla erinomainen kontakti, seuruu, takapään käyttö ja asennot! Mahtava suoritus! Toisen kisapaikkamme iltapäivältä jätin väliin ja lähdimme kohti seuraavaa aktiviteettia :) 

Iltasella ohjelmassa oli leikkimistä Juha Korrin johdolla. Lansuja hänellä oli leikitettävänä jopa seitsemän koiran verran, kun Hildan ja Hertan lisäksi kasvattejani osallistui Hansu, Uuno, Kimi, Hile ja Mimmi. Hilda olikin ihan liekeissä, oli ilo katsella, miten se innostui osaavan leikittäjän kanssa! Hallissa oli sen verran hämärää, että valokuvista ei tullut tarkkoja, mutta tässä muutama kuva kuitenkin Hildan leikeistä (kuvat: Päivi Lehtinen)

IMG_5200.jpg

IMG_5201.jpg

IMG_5207.jpg

IMG_5210.jpg

Videosta näkyy hyvin, miten Hilda oli polleata koiraa ja nautti täysin siemauksin (videot: Miia Hänninen) https://youtu.be/mIiVmSbPQs8

Hertta oli aluksi kovin kiinnostunut hallin maton hajuista, mutta kyllä se sitten syttyi leikille. https://youtu.be/J3bGyC2d0V8

IMG_5507.jpg

IMG_5523.jpg

IMG_5527.jpg

IMG_5530.jpg

IMG_5561.jpg

Tällaiset leikityspäivät ovat erityisesti nuorille koirille mainioita itsetunnon kohottamisen hetkiä. Leikittäjät ovat tyypillisesti suojelumaalimiehiä, jotka osaavat lukea koiraa loistavalla taidolla ja vahvistaa niiden leikkihalua. Tarkoitus ei ole, että ihminen esittelee voimiaan, vaan se että koira saa esitellä omia voimiaan ;)

Kävimme tutkailemassa sijoitusurokseni Uunon häntää röntgenillä. Syystä että Uunolla todettiin pentutarkastuksessa hännässä mutka. Mutka tuntui hyvin selvästi ja koska en minä, ei Kaisa eikä Taina (jotka olimme häntiä useampaan otteeseen kokeilleet) kukaan meistä ollut sitä aiemmin huomannut, niin oli mielestäni aihetta tutkia asiaa tarkemmin. Röntgenkuvasta näkee, onko kyseessä synnynnäinen mutkahäntä vai murtuma, kun koira on vähintään 6-7 kk ikäinen, koska hännän luutuminen on siihen mennessä valmis.  

h%C3%A4nt%C3%A4r%C3%B6ntgen.jpg

Murtumahan se sieltä paljastui. Uuno sai eläinlääkärintodistuksen hännästään, joka toimii näyttelyissä samalla tavalla kuin hammastodistus eli tuomarin pitäisi ohittaa tämä seikka koirassa, kun se ei ole synnynnäinen vika, vaan trauman aiheuttama. Samalla Uunosta otettiin myös verinäyte DM-testiä varten ja Uuno on DM-kantaja. Tähän mennessä pentueessa 3 kantajaa, 6 normaaliperimäistä ja 1 testaamaton. Kantajuus ei näy koirayksilössä millään lailla eikä kantajalla ole riskiä sairastua DM-tautiin (degeneratiivinen myelopatia eli selkärangan rappeumasairaus), mutta testitulos täytyy huomioida jalostuskäytössä ja kantajan kumppanin täytyy olla normaaliperimäinen, jotta sairastumisalttiita koiria ei synny. 

Uuno ja sisarukset täyttivät vastikään 10 kk, joten niitä kuvia tässä:

Kuuluisa Rairai Rankkasade "Elma"

Elma%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Suitsait Superhelle "Helle"

Helle%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Huihai Hallayö "Hile"

Hile%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Hiphei Hurrikaani "Huuru"

Huuru%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Tiktak Tornado "Kimi"

Kimi%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Puhpah Pyörremyrsky "Mauri"

Mauri%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Tuitui Taifuuni "Mimmi"

Mimmi%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Piupau Pallosalama "Sera"

Sera%2010%20kk.jpg

Kuuluisa Uijui Ukkospuuska "Uuno"

Uuno%2010%20kk.jpg