Maaliskuun lopussa huomasin Hertan toisen yläkulmurin kärjen sinertävän. Soitin Anidentiin, lähetin kuvia hampaasta ja todettiin kyseessä olevan tylpän iskun aiheuttama todennäköinen hammasmurtuma. Sain ohjeeksi tarkkailla tilannetta muutaman kuukauden ajan, jos kyseessä ei olisikaan murtuma, vaan pelkkä "mustelma". Siinä tapauksessa violetin/sinisyyden pitäisi hävitä tuossa ajassa. Mitään muutosta ei tapahtunut, joten varasin ajan Anidentiin. Tutkimuksessa eläinlääkäri huomasi siellä leikkaussalin tehokkaassa valaistuksessa, että terveeksi luulemani kulmahammas on värjäytynyt kauttaaltaan harmahtavaksi! Lisäksi röntgenissä näkyi, että sen hampaan ydin oli sairaan näköinen. Eläinlääkärin kanssa sovimme, että Hertan leuoista otetaan kartiokeilakuvat (CBCT), jotka ovat tarkat, kolmiulotteiset kuvat. Tulokset olivat shokeeraavat: Molemmat yläkulmurit kuolleet ja harmahtavan hampaan juuren kärjessä oli laaja tulehduspesäke ja pieni yhteys nenäonteloon :( 

Juurihoito oli odotettavissa, mutta nyt operaatio laajeni koskemaan molempia kulmahampaita. Toinen vaihtoehto olisi ollut yläkulmureiden poisto, mutta mieluummin valitsin tämän hampaat säästävän juurihoidon. Tosin ennuste on varauksellinen tulehduspesäkkeen takia, joten voi olla, että toinen hammas joudutaan kuitenkin myöhemmin poistamaan - toivottavasti ei! Hampaiden kärjet piti katkaista, jotta ne saatiin täytettyä paikka-aineella. Paikka-aine on voimakkaasti emäksistä ja tappaa tulehdusbakteerit, muuta hoitoa tulehdukseen ei käytetä. Varsin siistiä jälkeä teki Anident.

juurihoito.jpg

Säälittää vaan Hertta, joka useamman kuukauden ajan eleli tulehduksen kanssa :( Se söi ja leikki ym. ihan normaalisti, joten en osannut aavistaa... Siinä sen taas näkee, että koiran hammasharmit voivat olla ulospäin oireettomia!

Lopuksi vielä mukavampia asioita, nimittäin erkkaria seuraavana päivänä oli Kotkan näyttely, jossa olin Hildan & Hertan kanssa ja niin oli kuusi kasvattianikin. Näin mukavan kimppakuvan meistä otti Suvi Inberg:

Kotka.jpg

Hertta oli nuorten luokassa ERI2, tuomarina irlantilainen Karen Gilliland: Feminine head. Nice expression. Correct earset. Good facial markings. Strong neck. Good body shape. Correct body markings. Nice body. Good topline. Good tailset. Moves well. 

Hertta%20Kotka.jpg

(kuva: Ingrid Pakats)

Hilda oli valioluokassa ERI4: Feminine head. I'd prefer darker eye & better face markings. Good earset. Correct bite. Strong neck. Good body shape. Good bone. Nice rear angulation. Good tailset & body markings. Moves well. 

Pääsimme esittämään kasvattajaluokan, johon valitsin tällä kertaa Kimin, Huurun, Hertan ja Hellen. 

kasv%20Kotka.jpg

(kuva: Ingrid Pakats)

Arvostelu oli tällainen: Nice group, all very similar heads. Good body markings. You can see that they're all from same breeding. All with nice expressions. Moved well. KASV2 KP. Huvittavaa sinänsä, että tuomari taisi luulla koirien olevan samasta yhdistelmästä; Hertta ei kuulu sisarusparveen. Mutta tuomari ei kysynyt mitään, että monestako eri yhdistelmästä koiria ryhmässä on. 

kasv%20Kotka%202.jpg

(kuva: Ingrid Pakats)

Ensimmäinen pentueeni ennätti jo kahden vuoden ikään, mutta synttärikuvat sitten seuraavan kerran <3