Tällä hetkellä minulla on kolme urospuolista kasvattia, jotka täyttävät PEVISA-ehdot ja vähän enemmänkin ja ovat käytettävissä jalostukseen sopiville nartuille. (myös neljäs terveystutkittu kasvattiuros täyttää PEVISA-ehdot, mutta sillä on alapurenta ja kemiallinen kastraatio, joten jätän sen tämän esittelyn ulkopuolelle)

Jalostuspohjan laajuus eli geneettinen monimuotoisuus on landseerien joukossa huolestuttavan vähäistä ja jalostukseen olisi tärkeää käyttää tasaisesti koiria eri sukulinjoista ja etenkin mahdollisimman paljon eri yksilöitä. Nyt tilanne on lähinnä se, että muutamalla uroksella on useita pentueita ja lopuilla ei ollenkaan. Ja nämä muutamat urokset tuppaavat olemaan niitä koiria, jotka ovat saavuttaneet näyttelytitteleitä ja sitä kautta "nimeä". Mitään pahaa ei tietenkään ole siinä, että koiraa palkitaan näyttelyissä kunhan se ei johda niin sanottuun matadorijalostukseen. Tässä myös urosten omistajilla on suuri vastuu jalostuksessa, kuinka paljon antavat koiraansa pentueiden isäksi, mutta kyllä kasvattajan pitäisi osata itse katsoa omin silmin koiraa eikä tuudittautua vain näyttelytuloksiin. Edes näyttelymenestys ei korreloi välttämättä sen kanssa, että koira olisi terverakenteinen - valitettavaa kyllä. Esimerkiksi itselleni ehdoton nou-nou on eturaajojen kääntyminen, joka on siis kasvuhäiriö, mutta kyllä sellaisia koiria palkitaan korkealle näyttelyissä jos niiden hyvät puolet tuomarin mielestä ylittävät heikkoudet. Rotumääritelmässä sanotaan, että eturaajojen tulee olla edestä katsottuna suorat, joten vika ei suinkaan ole rotumääritelmässä, vaan tuomareiden painotuksissa ennemmin. Ja sanottakoon myös, että toki raajojen kääntymisiä on eri asteisia eivätkä varmaankaan ne hurjimmat tapaukset saavuta kovinkaan korkeita palkintosijoja. No nyt lähti sivuraiteelle, joten jätetään tämä tähän. Pointti oli, että ei se menestynein näyttelykoira vaan voi olla kaikkien pentueiden isä, koska muuten kohta kaikki landseerit ovat liian läheistä sukua keskenään ja koirarodun terveenä pysymisessä ei todellakaan päde sanonta "mitä serkumpi, sen herkumpi". 

Niin, että miksi geneettinen monimuotoisuus on tärkeää? Suomeksi sanottuna sen takia, että se antaa ELINVOIMAA = suojaa monen perinnöllisen sairauden puhkeamiselta, tulehdussairauksilta ja autoimmuunijärjestelmän ongelmilta kuten allergioilta. Nämä sairaudet ovat usein koirayksilön kannalta jopa enemmän elämänlaatua huonontavia kuin vaikkapa lonkkaniveldysplasia. Ajatelkaa esimerkiksi epilepsiaa, ihosairauksia, suolistosairauksia... 

Yritän nyt omalta osaltani helpottaa kasvattajien vaativaa selvitystyötä ja kerron yhdistelmästä Fuerza Real Leon & White'n Black Gemstone Gilda syntyneistä jo viralliset terveystutkimukset läpikäyneistä uroksista, jotka minun mielestäni ovat ihan kelpoisia yksilöitä laajentamaan landseerien jalostuspohjaa. Jälkeläiset ovat noin 3-vuotiaita, joten ne ovat vielä nuoria ja toivon, että kolme vielä kuvaamatonta urosta käyvät myös tulevaisuudessa terveystutkimuksissa, mutta tässä vaiheessa nämä, jotka jo on tutkittu. Urosten omistajiin saa yhteyden minun kauttani jos ei muuten heitä tavoita. Yleisesti tästä pentueesta voin sanoa, että koirat ovat terverakenteisia, ne ovat kasvaneet kauniisti ilman ongelmia ja ne ovat hyvin perusterveitä, esim. mitään autoimmuunijärjestelmän ongelmia ei ole ilmennyt.

Rölli, Kuuluisa Jukolan Omalaatuinen Lauri

R%C3%B6lli%20p%C3%A4%C3%A4.jpg

R%C3%B6lli.jpg

Rölli on keskikokoinen, tyypiltään hieman matalaraajainen, mutta vahvarunkoinen ja riittävän vahvaluustoinen. Myös pää on voimakas ja kaunis uroksen pää. Purenta on ok, leikkaava saksipurenta. Silmäluomet ovat tiiviit. Röllillä on hyvät etu- ja takakulmaukset, suorat eturaajat, hyvä eturinta ja erittäin hyvä askelpituus liikkeessä. Häntä nousee liikkeessä herkästi turhan korkealle, värityksessä valkoinen on puhdas valkoinen ilman suurempaa nokisuutta ja karvanlaatu oikeanlainen. Luonteeltaan Rölli on aktiivinen, vilkas ja täysin ihmisystävällinen. Se asuu Etelä-Suomessa taajamassa kolmen alle 10-vuotiaan lapsen perheessä, jossa on myös nuorempi laumanvartijakoira ja kissoja. Rölli harrastaa vesipelastusta ja tulee starttaamaan kokeessa tulevana kesänä. Paras palkka taitaa olla lelu ja periytyvää pallohulluutta on myös havaittavissa. Ääni- tai muita arkuuksia ei ole havaittu. Rölliltä on tutkittu lonkkanivelet C, kyynärnivelet 0 ja selkä SP0, LTV0, VA0. Se on perusterve ja MD & DM & CTP N/N. 

Kauko, Kuuluisa Jukolan Salomon Suuri

Kauko%20p%C3%A4%C3%A4.jpg

Kauko.jpg

Kauko on uroksen koon alarajoilla, mittasuhteiltaan oikeanlainen uros, jolla on riittävä luuston vahvuus. Kaukon pää on hyvä uroksen pää, silmäluomet ovat tiiviit. Silmien väri on keskiruskea. Purenta on muuten ok, mutta alaetuhampaat eivät ole täysin tasaisessa rivissä. Rungon vahvuus Kaukolla on hyvä, kulmauksia voisi olla aavistus enemmän. Eturaajat ovat suorat. Kauko liikkuu hyvällä askelpituudella, häntä nousee liikkeessä hieman. Karvanlaatu on oikea, Kaukolla ei ole nokisuutta juurikaan nähtävillä, väritys on mustemman puoleinen. Kauko viihtyy vedessä ja osaa siellä töitäkin tehdä, vaikka ei varsinaisesti vepeä harrasta. Se on juuri muuttanut Savon maaseudulta savolaiseen kaupunkiin ja vaikuttaa sopeutuvan muutokseen ihan hyvin. Kaukon perheeseen kuuluu aikuisten lisäksi kaksi alle kouluikäistä lasta sekä mäyräkoira-"veli". Kauko taitaa olla veljessarjansa rauhallisin ja harkitsevaisin. Ääniarkuutta ei ole. Kaukolta on tutkittu lonkkanivelet C/B, kyynärnivelet 0/0, selkä SP0, LTV0, VA0 sekä sydämen auskultaatiotutkimus lausunnolla "ei sivuääniä". Kauko on ollut perusterve ja se on MD & DM & CTP N/N. 

 Hansu, Kuuluisa Jukolan Alati Iloinen Timo

Hansu%20p%C3%A4%C3%A4.jpg

Hansu.jpg

Hansu on korkea ja raajakas uros. Raajaluusto voisi olla jämerämpi ja eturinta inasen leveämpi. Rungon vahvuus on ok. Pää on hyvän mallinen ja riittävän voimakas. Silmäluomet ovat tiiviit ja purenta on oikeanlainen. Hansulla on suorat eturaajat, voisi olla vähän enemmän kulmauksia, mutta askelpituus on kuitenkin oikein hyvä. Häntä nousee liikkeessä Hansullakin jonkin verran. Valkoisessa värissä ei ole nokisuutta, mustat värimerkit ovat suuret. Luonne Hansulla on aktiivinen, vilkas ja ystävällinen. Ääniarkuutta Hansulla ei ole, joskus jotkut lattiamateriaalit ovat saattaneet vähän jännittää. Kokonaisuudessaan Hansu on reipas tekijä, se on ehtinyt vesipelastuskokeesta yhden ALO1-tuloksen tekemään ja tottis sujuu myös, Hansulta löytyy leikkihaluja ja ahneutta. Hansu asustelee kasvattajansa naapurikaupungissa maatalon herrana ( = ainoana koirana) parin teini-ikäisen tenavan ja huoltajiensa kanssa. Myös perheen kissa sietää Hansua iän tuoman viisauden myötä aina vaan paremmin. Hansulta on tutkittu lonkkanivelet A, kyynärnivelet 0, selkä SP0, LTV0, VA0, olkanivelet terveet, silmät terveiksi ja sydän samoin. Hansun perusterveys on kunnossa ja se on MD & DM & CTP N/N.