Pitkästä aikaa tilasin koirille fyssarin ja olikin jo korkea aika. Aurasen Kirsi on perustanut Kotkan Koira Fysio -firman ja alkanut kokopäiväiseksi koirien hoitajaksi, aiemmin Kirsi teki koirien hoitoja päätyön (ihmisten fysioterapia) ohessa. Helvi ja Peku saivat molemmat käsittelyn, joka alkoi liikkeiden analysoinnilla. Helvillä ei liikkeissä ongelmia, Pekulla sen sijaan enemmänkin. Tässä analyysit liikkeistä ja muista löydöksistä:
Helvi
käynti: OK (takapää kinnerahdas), ravi: OK (takaosan liikkeet voisivat olla voimakkaammat ja askel pidempi, mutta ei havainnoitu tarpeeksi kovassa vauhdissa), hidas käynti: 2/5 selkeitä vaikeuksia, hakee ja selkälinja laskee, istumalta ja makuulta nousut: OK, liike ympyrällä: OK, asentotunto: OK, vartalonhallinta/syvät lihakset: heikentynyt hallinta, ranka: OK, joustava, lihastasapaino: OK, hyvin kehittynyt, ei puolieroja, lihaksisto: lavat ja erityisesti niska vasen puoli jumissa.
Peku
käynti: 1/5 takapää jäykkä, vasen takajalka epäpuhdas liike, ravi: 2/5 selkeä jäykkyys, takapää ponneton, hidas käynti: 2/5 hakee, selkälinja notkolle, liike ympyrällä: vasemmalla 2/5 vasen takajalka epäpuhdas, lievästi keventäen, istuminen: paino oikealla kankulla, ylösnousu vasen takajalka keventäen, makuu: paino oikealla kankulla, ylösnousu hidas vaivalloinen, ensin etupää, sitten takapää. Seisoma-asennossa vasen takajalka ulkokierrossa. Asentotunto: OK, trentelenburg: OK (ei oireile polvea päästettäessä irti), vartalonhallinta/syvät lihakset: heikentynyt, vasen polvi ja kinner löysemmät, ranka: aristusta TH10-L2 (fasettilukko vasen), lihastasapaino: OK, ei puolieroa, lihaksisto: erityisesti lavat, lapojen väli, kyljet lannerangan molemmin puolin jumissa.

Helvin lihasjumit voivat johtua esimerkiksi TOKO:n seuraamisliikkeestä, jossa koiralla on kaula taipuneena ohjaajaan päin. Pekulla on vasemmassa takajalassa jotain häikkää, jota seurataan ja mahdollisesti lääkärille näytetään. Sain jumppaohjeita ja venyttelyohjeita ym. harjoituksia etenkin syvien lihasten kehittämiseksi ja Kirsi tulee parin viikon kuluttua uudelleen, jolloin tiedämme taas lisää ja onko mikään muuttunut. Eipä sitä tule ajateltua, että juoksu metsässä ei vahvista syviä lihaksia, vaan pinnallisia.