Mitäpä sitä muuta kesällä harrastaisi! Kaksi koestarttia on Helvin kanssa kertynyt lisää viime päivityksen jälkeen, eli lisää 0-tuloksia... Tiedostan toki, että koirani ei ole vielä koevalmis, olen ottanut kokeisiin osallistumisemme lähinnä maksullisina harjoituksina. Eli siis Valkealassa olin Helvin kanssa toissa viikonloppuna "treenailemassa". Pitkän köyden vienti meni molemmilla kerroilla täysin pistein, siinä ei ole ollut ongelmia sen jälkeen, kun harjoittelimme luovutusta erikseen, ettei Helvi pudota köyttä liian aikaisin suusta. Toisen veneen noudossa ei ekana päivänä riittänyt lähtöaika ja sitten lähtöajan ylityksen jälkeen kun sain Helvin lähtemään, niin pyysin noudettavasta veneestä vielä kutsumaan koiraa, koska se oli ehtinyt jo soutaa pitkälle sivuun. Toisena päivänä Helvi lähti lähtöajan puitteissa, mutta silloin se jäi uiskentelemaan minun veneeni lähistölle sen sijaan, että olisi määrätietoisesti suunnannut toiselle veneelle ja niin noudettava vene oli jo sivussa eikä Helvi käskytyksestä huolimatta lähtenyt sitä hakemaan. Annoin se uida maaliin ilman venettä josta seurasi koiran vieminen autoon ilman kehuja, ilman palkkaa.

Hukkuvan pelastuksessa lauantaina Helvi ei lähtenyt 30 s. kuluessa ja vene oli jo maalissa, kun sain sen lähtemään. Matkalle annoin vielä muutaman vahvistuskäskyn, kun Helvi katseli vähän taakseen. Sunnuntaina keskeytin, kun Helvi ei lähtenyt heti ja pyysin venettä pysähtymään, jotta saan Helvin lähtemään hakemaan hukkuvaa. Samalla saimme harjoitusta siitä, että minua soudetaan rantaan. Paikoillaan olevasta veneestä lähteminen sujui hyvin eikä Helvi tällä kertaa oikeastaan katsellut taakseen. Rannansuuntainen vienti ei onnistunut lauantaina ollenkaan. Helvi ei ottanut damia edes suuhunsa. Loppujen lopuksi heitin damin veteen, jolloin Helvi hyppäsi ja sitten vei damin veneelle, tosin pudotti liian aikaisin. Sunnuntaina lähteminen oli parempi, mutta luovutus kusi homman. Eli Helvi vei, mutta ei ilmeisesti tarpeeksi lähelle, kun vastaanottaja ei ojentunut ottamaan esinettä. Sitten Helvi kääntyi veneen vierellä ja lähti rantautumaan. Tätä en missään nimessä halunnut, mutta kun se ei noudattanut vientikäskyjä, niin keskeytin ja pyysin vastaanottajaa kutsumaan koiraa. Silloin Helvi meni takaisin veneelle - huh! Se ei nimittäin kertaakaan ole rantautunut kesken viennin.

Sitten seuraavana eli viime viikonloppuna oli lansuyhdistyksen VEPE-leiri. Menimme Jaana V:n kanssa leirintäalueelle jo perjantaina, katsoimme iltakokeen, jossa tulikin upeita tuloksia ja istuimme iltaa leirinuotiolla. Olin lauantaina kouluttajana rastilla, jossa harjoiteltiin alokasluokan veneen noutoa, avoimen luokan kahden veneen liikettä ja voittajaluokan toisen veneen noutoa (tai sai tietty harjoitella myös muuta halutessaan). Lauantaina rastilla oli pari aloittelijoiden ryhmää ja toivon, että panoksestani oli jotain hyötyä osallistujille! Sunnuntaina sitten Helvikin pääsi varsinaisiin hommiin ja vientirastille. Aiheena rannansuuntainen vienti, ensin pari kuivaharjoitusta maissa olevien veneiden kanssa, sitten tyhjällä suulla hyppääminen ja viimeisenä esineen vienti. Meni todella hienosti! Toiselle rastille menimme edellispäivän koulutusrastilleni eli aiheena voittajaluokan toisen veneen nouto. Teimme kaksi toistoa, ajatuksena opettaa Helvi etsimään määrätietoisesti köyttä siten että vene oli ensin ihan lähtöpaikan vieressä ja toisessa pitkällä toisella puolella. Nämä menivät tosi hyvin, käytimme toki pientä muistutusta köydestä juuri ennen lähetystä.

Olen ollut itse todella tyhmä. Olen treenannut voittajaluokan liikkeitä sillä mentaliteetilla, että kyllähän Helvi tekee kun minä käsken. Olen ollut tyly ja vaativa. Olen unohtanut kaiken ilon koiran opettamisesta. Älkää tehkö samaa virhettä! Onneksi olen miettinyt näitä asioita ja tajunnut pilanneeni koiran motivaation. Onneksi osasin muuttaa suhtautumistani ja onneksi Helvi tuntuu antaneen hölmöilyni anteeksi. Nyt jatkamme harjoituksia ilolla ja leikillä, kehuen ja kannustaen!