Huomasin päivänä eräänä, että Helvillä on värjäytynyt yksi hammas voimakkaasti ruskeaksi. Varasin ajan tarkastukseen/hampaiden puhdistukseen ja tarkemman tutkimuksen myötä selvisi, että hammas on lohjennut niin, että se pitää poistaa. No tällä klinikalla ei voinut tehdä hampaan poistoa välineiden puuttuessa, joten meidät ohjattiin eteenpäin. Viikon päähän sain ajan ja vähän harmitti, etten alun perin varannut aikaa "täyden palvelun" klinikalle, koska nyt Helvi piti rauhoittaa kahdesti ja maksoin tietysti saman vaivan hoitamisesta kahteen paikkaan... M1-hammas vasemmalta ylhäältä poistettiin ja odottelen nyt Kennelliitosta uutta hammastodistusta edellisen poistetun P4:n lisäksi. Rauhoituksesta palautuminen oli molemmilla kerroilla mielestäni hitaampaa kuin mitä se on joskus aiemmin ollut, mutta tämä on varmaan ihan tavallista kun koira on iäkkäämpi. Helvi oli loppupäivän aika kuuppa jumissa eikä osannut levätä, vaan seisoi tai istui enimmän osan ajasta. Piti ihan komentaa se makuulle, jolloin aina hetken verran malttoi maata, mutta sitten taas nousi. Yöhön mennessä kuitenkin palautui ja nukkui hyvin ollen seuraavana aamuna ihan normaali. Nyt suu on hyvin parantunut ja tikit ovat jo sulaneet.

Hampaan poistoa edeltäneenä päivänä Hilda sai Helviltä hammasta. Olin lenkillä metsätiellä, jonka varressa on loukku ja loukkuun oli laitettu tuoretta lihaa syötiksi. Tätä en tietenkään tiennyt. Helvi meni loukun luokse ja Hilda kun meni myös, niin Helvi oli sitä mieltä, että se on hänen omaisuuttaan ja tikkasi Hildaa jalkaan. En nähnyt mitä tarkkaan ottaen tapahtui, koska oli pimeää ja loukku on hieman sivussa tien reunasta, mutta kuului rähähdys ja kuului vinkaisu. Helvistä en löytänyt mitään jälkiä ja Hildasta kaksi reikää ranteesta. Näytin sitten vammaa eläinlääkärille Helvin käynnin yhteydessä ja Hildalle annettiin antibioottikuuri + ohjeet suihkutella haavaa ja putsata päivittäin. Lisäksi Hiltsu on joutunut pitämään kauluria nuolemisen estämiseksi. Pari kertaa olen lenkkeillyt tämän jälkeen metsätiellä ja vahingosta viisastuneena etukäteen kieltänyt koiria jos ne ovat osoittaneet elkeitä suunnata loukulle. 

EK-ryhmän treeneihin olen osallistunut ja olemme olleet raunioilla pari kertaa, Helvi on todella hyvä raunioilla! Hilda kun ei osaa vielä ilmaista, niin se on palkattu suoraan löydöstä ja harjoittelun alla on ollut raunioilla lähinnä koiran ohjaaminen. Kokeilimme, toisiko Hilda irtorullan minulle, jos maalimies jättää sen törröttämään piilosta, mutta meni niin leikkimiseksi ja sähläämiseksi, että tuonti pitää opettaa erikseen. 

23157148_10212792197818255_4329505291026

Hildan "kertova ilmaisu" maalimiehen löytämisestä kaivosta, kuva: Jarno Kallio

23213105_10212792196818230_3769767693575

Helvi tarkastaa onkaloa, kuva: Jarno Kallio

23157427_10212792197698252_2503307522894

Haukkuilmaisu, maalimies oven takana piilossa (kuva: Jarno Kallio)

23213461_10212792196698227_6760347978901

toinen Helvin haukkuilmaisu, maalimies kasan sisällä putkessa (kuva: Jarno Kallio)

Hakumetsässä kävimme myös EK-porukan kanssa ja esineruutua treenaamassa. Haussa Hilda harjoittelee ihan peruspistoja, viimeksi maalimiehet näyttäytyivät haamuina. Motivaatiota ja irtoamista löytyy, hallintaa ei niinkään ;) Ja se ilmaisu pitää oikeasti työstää alulle pian. Helvi on myös saanut juosta hakuradalla, viimeksi se omavaltaisesti lähti etukulmalle lähetyksestä takakulmassa olevalle maalimiehelle... Minkäs sille voi, jos tuuli tuoksun tuo - mutta kun siellä etukulmassa olisi ollut myös maalimies. Esineruudussa Hilda yllätti positiivisesti, koska viime harjoituksesta on aika kauan eikä yleensäkään olla harjoiteltu montaa kertaa. Hildalle siis tietenkin näytetään vielä esineiden vieminen, nyt sille vietiin kaksi esinettä ja molemmat näytettiin ensin, jonka jälkeen lähetys ekalle esineelle. Iloinen yllätys oli siis se, että Hilda toi esineet minulle ihan kivasti ilman mitään pelaamista. Helvi on hyvä esineruudussa, kun sillä on malttia etsiä ja löydettyjen esineiden tuonti + luovutus on erinomainen. Tässä treenissä nostatin sillä kolme valmiiksi vietyä esinettä.

PK-tottiksen treenissä harjoittelin Hildan kanssa pääasiassa A-estettä. Marianne houkutteli lelun kanssa koiran kiipeämään minusta pois päin ja heitti lelun pienen matkan päähän esteestä. Sitten kapusin estettä pitkin niin, että sain kontaktin koiraan ja kutsuttua sen kiipeämään myös takaisin päin. Havainnollistava kuvasarja ;) takaisin tulemisesta Jenni Hautamäen ottamana

22713493_10212689099720867_2895452119788

22553190_10212689099680866_2228669156514

22712476_10212689099520862_4373505771942

Vietimme Ykän kanssa mukavan treenipäivän lokakuisena sunnuntaina - tai en tiedä oliko Ykällä mukavaa, mutta minulla ainakin oli :D Varsinainen syy Ykän vierailuun oli siis muutaman koirakirjan lainaaminen, mutta pienellä painostuksella sain myös hänet tallaamaan jäljen Hildalle (toki minä tein vastaavasti Arielille jäljen, enhän nyt niin törkeä ole). Molemmat menivät hienosti! Hildalla erityisen harjoituksen alla kulmatyöskentely ja tuuria tai taitoa, mutta kulmat menivät hyvin. Esineilmaisu sillä on vielä ihan levällään, nyt palkkapurkkien ollessa keppien alla Hilda pysähtyy ja käy maate, mutta kepeillä ei varsinaisesti varmastikaan ole sille vielä mitään merkitystä. 

Muutama viikko sitten olin Helvin kanssa jännän tehtävän äärellä: Kylämme metsästysporukka kysyi koiraa jäljittämään haavakkoa. Lauantain jahdissa joku oli ampunut huonon osuman hirveen ja sunnuntaina aamun valjettua menin Helvin kanssa sitä etsimään. Pyssymies tuli mukaan ja Helville laitettiin gps-panta tallentamaan kulkua, meille osoitettiin paikka, josta hirvi oli mennyt metsätien yli ja siinä olikin selvä veriläikkä. Helvi otti jäljen saman tien ja jäljesti ihan määrätietoisesti, mutta kovasti suheroiden; tosin eihän sitä tiedä, miten hirvi on liikkunut. Verta ei juurikaan maastossa näkynyt, metsäpohja oli paikoitellen hyvin märkää. Jonkun matkaa jäljestettyämme ryteiköstä kuului erikoinen ääni ja pyssymies käski meidät odottamaan mennen tarkistamaan alueen. Mitään ei löytynyt ja jatkoimme jäljestystä, valitettavasti tuloksetta. Kaiken kaikkiaan tunnin verran Helvi jäljesti ja matkaa kertyi 1,7 km. Sitten metsästysporukka arveli, että äänen kuuluessa olimme karkoittaneet hirven liikkeelle ja jäljestävä koira päätettiin vaihtaa hirvikoiraan, mutta sekään ei löytänyt haavakkoa. Sain juuri tiedon, että hirven raato löytyi nyt melkein kuukausi myöhemmin noin 600 metrin päässä äänen kuulumispaikalta. Se oli haavoittunut vatsastaan ja se oli vuotanut sisäänpäin, sen takia verta ei ollut jäljellä enempää. Ikävä juttu, ettei sitä löytynyt aikanaan ja pystytty päästämään kärsimyksistään.

Sokerina pohjalla kerron Helvin viimeisimmästä TOKO-kokeesta: Olen niin iloinen, kun se sai 3-tuloksen! Onneksi lähdin Valkealaan, vaikka autossa oli kesärenkaat ja yöllä oli tullut lunta. Entisen kasvihuoneen katolta tuli monta kertaa lunta rytinällä alas ja joitakin koiria se säpsäytteli, onneksi Helvi ei säikkynyt. Paikalla makaaminen suoritettiin aluksi, Helville siitä 8, koska meni toisella käskyllä vasta maahan ja nousi istumaan vieruskaverille osoitetusta käskystä... Kuuntelutreenit lienee paikallaan. Muuten 2 minuuttia ohjaaja piilossa sujui moitteettomasti. Yksilösuoritus alkoi tunnistusnoudolla. Ensin Helvi noukki hätäisesti väärän, mutta vaihtoi oikeaan ja loppuosa liikeestä hyvin, arvosana 7,5. Siitä ruutuun, joka meni harmillisesti nollille: Helvi lähti hyvin ja eteni suoraviivaisesti, mutta toinen etujalka pahalainen jäi ruudun nauhan ulkopuolelle. Yritin korjata, mutta tämä aiheutti närkästystä muorissa eli purnaus-haukun ja toisesta korjauskäskystä hän päätti käydä maahan niille sijoilleen. Koira ei siis ollut kokonaan ruudussa. 

Seuraavana vuorossa oli niin sanottu ällä eli kaksi jäävää liikettä. Tuomari oli valinnut asennoiksi ensin maahanmenon ja sitten istumisen. Maahan-käsky aiheutti yhden haukun ja istumisessa en voinut itselleni mitään, olin kuulemma hieman hidastanut kävelyäni käskyn antaessani ja katsoin varmistukseksi taaksepäin = arvosana 8. Ohjatusta noudosta myös 8, en muista mistä pistevähennykset, varmaan valmistelevasta osuudesta, koska seuraaminen ei ole ollut tyypillisesti hyvää ja pysähdys merkille voisi olla napakampi. Voi olla myös, että tuo-käskyn yhteydessä on Helviltä päässyt haukahdus. Seuraaminen alkoi huonosti, mutta onneksi tavallista suoraan etenevää kävelyä oli tosi vähän, koska Helvi tsemppasi heti kun tuli askelsiirtymiä. Peruutuksen ekat askeleet pieleen, mutta koira korjasi ja loppuosa OK. Juoksuosuudet hyvät ja hitaan käynnin osuudet parhaat osuudet Helvin seuraamisessa. Tuomari antoi seuraamisesta 8 :) 

Luoksetulon pysäytystä en ole harjoitellut kuin tosi harvakseltaan, koska ennakointi on Helvillä ihan saakelin helposti tulevaa. Ihan tyytyväinen olen suoritukseen ja saimme siitä 7. Toki pysähtyminen voisi olla nopeampi, mutta en osaa kouluttaa. Tämä liike on muutenkin sellaista tasapainoilua; milloin koira tulee liian hitaasti ja ennakoi pysähdystä, milloin tulee liian kovalla vauhdilla eikä pysähdy kunnolla, milloin se tulee pysähdyksen jälkeen luokse turhan hitaasti tai ainakin eri askellajilla kuin ekan osuuden... Kaukokäskyistä tuli 5, koska Helvi teki pari vaihtoa vasta toisella käskyllä ja eteni vähän. Olen helpottunut, että eteneminen oli vain vähäistä, koska se on ollut nollaavaa tasoa aiemmin. Kaukokäskyt ovat kaikissa kokeissamme tainneet olla ihan loppupäässä, jolloin turhautuminen palkattomuuteen on kasvanut ja napanuora kun on muutenkin lyhyt, niin koe-etäisyydeltä on tietyissä vaihdoissa tullut tekniikkavirheitä. Täytyy jatkossa harjoitella ripeää käskyjen noudattamista ja vaikeita vaihtopareja. Kokeessa asentojen järjestys oli seiso-istu-maahan-istu-seiso-maahan. Metalliesineen hyppynouto on Helville helppo ja nytkin saimme siitä 10. Kokonaisvaikutuksesta 8 eli yhteensä 212 pistettä. 

Kuvia TOKO-kokeesta sain Yrjö Mäkelältä:

22906360_10155904328507884_1559035397_o.

tunnistusnoudon kapuloiden haistelua

22882460_10155904328412884_1991285065_o.

tunnarin luovutus ohjaajan harottaviin sormiin :D 

22906307_10155904328477884_954810705_o.j

liikkeestä maahanmenon koiran takaa kiertäminen

22906315_10155904338802884_1699676156_o.

liikkeestä istuminen, pakko oli kurkata ja kyllähän se istui

22883930_10155904338807884_560675663_o.j

seuraamisen juoksuosuudesta

22883381_10155904348422884_1420996956_n.

metalliesineen nouto esteen yli hypäten

22883271_10155904348662884_1213452277_n.

paluuhyppy

22855688_10155904356272884_1739012887_n.

ja noutoesineen luovutus