Vein Hildan silmätutkimukseen ja sydänkuunteluun, kun joukkotarkastus sattui sopivaan ajankohtaan lähistölle. Kummassakaan tutkimuksessa ei löytynyt mitään vikoja eli Hildan sydän on terve ja silmät samoin :) Ja Hilda käyttäytyi hyvin, vähän jännitti onko se tarpeeksi rauhallisesti silmätarkastusta ajatellen... Puntarissakin käytin Hildan samalla ja painoa oli 45 kg.

Osallistuin joutessani kahteen mätsäriin, joissa Hilda ei sijoittunut, mutta Helvin kehäkarisma riitti toisessa match show'ssa hienosti suuren veteraanijoukon neljänteen sijaan (vetskut arvosteltiin kaikki kerralla) ja toisessa match show'ssa isojen punaisten koirien kolmanneksi (tässä mätsärissä ei ollut veteraaniluokkaa). Virallisissa missimittelöissä kävin molempien kanssa lokakuussa kolme kertaa ja meni ihan uskomattoman hyvin! Hämeenlinnassa oli lokakuun alussa viikonloppuna tuplanäyttely, jossa lansuja tuomaroi lauantaina Aire-Piret Pärn Virosta ja sunnuntaina Ernestas Balsiukas Liettuasta. Molemmat tuomarit olivat entuudestaan tuttuja, sillä Pärn oli Viron lansuerkkarin tuomarina kesäkuussa ja Balsiukas arvosteli Helvin v. 2013 Latviassa. Hildan laatuarvostelu vähän laski, kun Virossa se sai SA:n ja nyt ei saanut, vaan oli ERI2. Ensimmäinen nuorten luokan arvostelu oli tällainen: 18 kk, narttumainen pää & ilme, pitäisin tummemmista silmistä. Hyvä kaula & ylälinja, rintakehä & eturinta pitää vielä kehittyä. Hyvä ylälinja, mutta vähän korkealle kiinnittynyt häntä, liikunta vähän ahdas takaa. Ei enää vissiin ollut liian laiha tai lihasköyhä ;) Helvi oli toinen seitsemästä nartusta, joka sai SA:n ja oli PN2 & VSP-VET: 9 v. Hyvässä kunnossa vanha rouva. Kaunis pää & ilme, ikä näkyy hampaissa. Hyvä kaula & ylälinja, riittävä eturinta & rintakehä. Liikkuu ikäisekseen hyvin, mutta vähän takaa ahtaasti. 

ROP- & VSP-VET kuvassa vasemmalla Raigomillin Exodus, joka oli myös VSP (kuva: Disa Leppä)

22291531_10212578565237574_6751999486616

Olin Lauralla yötä Levannolla, niin ei tarvinut ajella ees sun taas kotiin saakka molempina päivinä. Kävimme katsomassa Katjan & Arton rakennustyömaata ja Lahden keskustassa ravintolassa, ei sitä illan aikana sen kummempaa ehtinyt eikä tarvinutkaan ehtiä :) Sunnuntaina kaikki lansut saivat SA:n, joten parhaan nartun valinnassa oli jopa tungosta :D Disa auttoi minua viemällä Helvin kehään ja vähän me olimme uunoja, kun tuomari osoitti ensin Hildan jonosta sivuun ja sitten Helvin jonon hänniltä samaten; seisoimme kehän keskellä hoo moilasina hetken epätietoisina, että oliko se niin kuin kiitos hei, mutta sitten kehäsihteeri selvensi, että jatkossa ollaan. Aika käsittämätön tunne oli, kun tuomari valitsi Hildan parhaaksi nartuksi ja Helvin toiseksi parhaaksi! Kirsikkana kakun päällä Hilda oli vieläpä ROP! 

22290039_10212578569317676_2657004756912

Oikealla VSP & ROP-VET Raigomillin Exodus, kuva: Disa Leppä

Helvin arvostelu: 9 years old. Good substance for age. Nice head. Good topline & neck. Good chest. Good angulations front & back. Free movement. Good croup. VET ERI1 SA PN2 VSP-VET

Hildan arvostelu: 18 months old. Good proportions, compact. Good size. Nice head. Good topline & chest. Good angulations front & back. Good coat. Excellent temperament. NUO ERI1 SA PN1 SERT ROP

Seuraavana viikonloppuna ajelin sitten ekaa kertaa Jyväskylään näyttelyyn. Matkaseurasta kiitos Jaanalle & Mikolle, saimme siinä samalla tehokkaasti suunniteltua monenlaisia asioita. Tuomari oli sveitsiläinen Elisabeth Feuz ja yhtään urosta ei ollut ilmoitettu, kaikki viisi osallistujaa narttuja. Kaikki saivat SA:n, joten tarvitsin taas Helville esittäjän paras narttu -kehään ja onneksi lansukehää turistina katsomaan tullut Paula suostui, ettei minun tarvinut pakottaa Jaanaa tai Mikkoa hommaan :D Paula handlasikin Helvin sitten rodun parhaaksi koiraksi! 9 years old. Typical bitch in good condition. Excellent head with typical expression. Very sound & correct in body. Typical movement. Typical coat & colour. Nice temperament. Helvin olen sen takia antanut mieluummin toisten kanssa kehään, kun se ei vedä hihnassa ja on muutenkin helpompi - tällä kertaa Hilda saa kehut käytöksestään, sen kanssa oli jopa mukavaa juosta, kun se ei yrittänyt kaahata minne sattuu. Ja kyllä oli taas pää pyörällä, kun tuomari valitsi Hildan toiseksi parhaaksi nartuksi! Hilda on siis serttiä vaille muotovalio, ihan tajutonta! Kaiken lisäksi kyseessä oli kv-näyttely ja Hilda sai CACIB:n! 18 months old. Typical female. Typical head with nice expression. Eyes dark enough. Very sound in body. Correct angulated. Typical in colour & coat. Sound movement. Nice temperament. 

22550088_10212665918701356_1849745471879

H & H pistivät sitten kehän jälkeen kyllä ranttaliksi ja oli haasteellista ryhmittäytyä kuvattavaksi, kuvan otti Jaana Vikman. Vasemmalla nätisti seisomisen mallia näyttää Sallan Cama (Rhouth Phtha us Arsnouphis), jolle olisin kyllä suonut Hildan sijasta sertin, niin Camasta olisi tullut muotovalio. 

Toko-treenit kuuluvat taas säännölliseen viikko-ohjelmaan kesätauon jälkeen. Jaan ryhmäpaikkani Helvin ja Hildan kesken puoli tuntia kummallekin, hyvin riittää eikä tule ns. tyhjiä hetkiä. Helvin kanssa hiotaan VOI-luokan liikkeitä aina muutamaa per treenikerta ja Hildan kanssa harjoittelen perusjuttuja, kuten seuraamista, jääviä liikkeitä, luoksetuloa, noutoa, hyppyä ja ihan vaan häiriön alla toimimista. Hilda tarvitsee paljon malttia lisää, se on niin nopea ja kärsimätön, mutta toisaalta innokas ja aktiivinen sekä myös nopea oppimaan! Helvin kanssa jatkan puuhaamista ihan seniorin mielen virkeyden takia, vaikka olen hekä jo vähän luovuttanut tulostavoitteiden osalta. Se voi olla ylitsepääsemätön fakta, että minun kouluttajan taitoni yhdistettynä Helvin ominaisuuksiin tyssäsivät avoimen luokan suorittamiseen eikä voittajaluokan liikkeistä välttämättä tule ykköstuloksen tasoista koevalmista kokonaisuutta. Ja tämä on ihan OK, enhän päässyt Pekun kanssa edes sinne avoimeen luokkaan.