Hilda suoritti tottelevaisuuskokeiden avoimen luokan jo syksyllä 2021, mutta olen ollut niin kamalan saamaton lajin treenaamisen suhteen, niin vasta nyt yli kaksi vuotta myöhemmin tuli tunne, että on se mentävä seuraavaan luokkaan edes sitten hakemaan se vikalista. Lisäksi oli aikakin jonkun landseerin voittajaluokassa taas kisata, sillä edellisen kerran siellä olen ollut minä Helvin kanssa v. 2018. Näistä lähtökohdista ilmoittauduin ja sain paikan Vantaan kokeesta joulun välipäivinä.

Päivä lähti vähän nihkeästi liikkeelle, sillä auton paksi oli jäätynyt niin tiukasti kiinni, että jouduin laittamaan Hildan takapenkille matkustamaan. Onneksi auto lämpeni sen verran, että kisapaikalle tultaessa Hilda pääsi omalle paikalleen odottelemaan. Halliin sai tulla tilan ahtauden vuoksi vain kolme koiraa kerrallaan eli suorittava koira plus kaksi seuraavaa. Ryhmäliikkeeseen toki kokoonnuimme kaikki koirakot samaan aikaan ja koska luokkaan osallistui seitsemän koiraa, oli paikalla makaaminen kahdessa erässä. Hilda oli oikeassa reunassa. Tätä ennen tuomari tarkasti luoksepäästävyyden ennen kehään menoa. Ensimmäinen uusi juttu olikin kehään meno kytkemättömän koiran kanssa, mutta se toki oli tuttua muista lajeista. Paikalla makaaminen kestää kaksi minuuttia ja alussa koirat käsketään yksitellen perusasennosta maahan, sitten ohjaajat poistuvat kehän ulkopuolelle niin, että ovat koirien näkymättömissä, tästä käynnistyy ajan ottaminen ja 2 min tultua täyteen, palaavat ohjaajat kehään, kävelevät koirien taakse ja kääntyvät siellä ympäri palaten koirien sivulle. Tämän jälkeen koirat käsketään taas yksitellen perusasentoon istumaan. Voin tunnustaa, että Hilda ei ollut milloinkaan tehnyt tätä liikettä koesuorituksen kaltaisena. Olen toki jättänyt sen näkymättömiin joiksikin toveiksi, mutta yksin. Ei kuitenkaan jännittänyt, että se jättäisi paikkansa, koska sillä on tosi vahva paikalla odottaminen. Arvosanaksi saimme 6,5 koska Hilda tarvitsi toistetun käskyn maahan menemiseen, sitten se oli odotellessa vähän haistellut maata ja istumisessa se nousi omasta käskystäni sivulle hieman vinoon ja sitten vieruskaverin käskyllä liikahti vielä enemmän vinoon.

Yksilösuoritukset tehtiin kahdessa erässä. Ensimmäisenä tehtiin kaukokäskyt ja suorituspaikka oli siitä haasteellinen, että koira oli ihan yleisön ja sihteeripöydän edessä nämä häiriöt selkänsä takana. Asennon vaihdot olivat seiso-istu-maahan-istu-seiso-maahan. Koira on 10 m päässä ohjaajasta ja asentoa vaihdetaan liikkeenohjaajan näyttämän taulun mukaan noin kolmen sekunnin välein. Hildalla meni neljä ekaa asentoa tosi nätisti, takajalat pysyivät ihan paikallaan. Harmi, että istumisesta se ei noussut ylös kolmannellakaan käskyllä syystä x ja siten jäi kaksi asentoa käsittääkseni tekemättä, koska kai tuo viimeinen maahanmeno olisi pitänyt tehdä seisomisesta eikä istumisesta. Arvosanaksi siis jäi vain 5, mutta olen oikein tyytyväinen että vaihdot olivat teknisesti puhtaita ja vielä noin pitkältä matkalta, jota olen tehnyt vain 1-2 vaihtoa kerrallaan palkaten välissä. 

Kaukokäskyistä siirryttiin liikekokonaisuuteen nimeltään kartioryhmän kiertäminen, pysähtyminen ja ohjattu hyppy esteen yli eli kavereiden kesken kiertohyppyhässäkkä. Noin 15 metrin päässä lähetyspaikalta on rykelmä kartioita, jotka koiran tulisi ensin kiertää. Sitten, kun koira on kierron jälkeen tullut vähintään 2 m takaisinpäin, ohjaajan tulee pysäyttää koira tuomarin päättämään asentoon (tässä kokeessa se oli maahan). Pysäytyksen jälkeen liikkeenohjaaja ilmoittaa, kumpi este tulee suorittaa. Esteet ovat siis 10 m päässä kartioista, 5 m päässä ohjaajasta ja niiden keskinäinen välimatka on 5 m. Toinen este on avoeste (rimallinen) ja toinen on umpieste. Hilda ei saanut tästä liikkeestä pisteitä, kun se hyppäsi esteen jo menomatkalla... Yritin kyllä kohdistaa sen huomion kartioille vihjesanan avulla, mutta esteen imu oli liian kova. Pitää harjoitella nopeampaa kartion bongausta, sillä kokeessa siihen on hyvin rajalliset mahdollisuudet ja mikään suunnan näyttäminenhän ei ole sallittua. 

Sitten tunnistusnouto, josta myös 0... Kuusi puukalikkaa, kooltaan 10 cm x 2 cm, joista yksi annetaan ohjaajalle käteen kymmeneksi sekunniksi. Sitten liikkeenohjaaja vie kaikki kapulat 10 metrin päähän ja asettaa ne kuvioon (ympyrä, rivi tai jono) jossa ne ovat 25 cm päässä toisistaan. Koiran tehtävänä on tunnistaa haistelemalla ohjaajan koskema puukalikka ja tuoda se ohjaajalle. Tämä liike on Hildalle vaikein! Sen nenä pelaa kyllä, mutta kun intoa on liikaa eikä tehtäväkään ehkä ihan selvä... Nytkin se vain noukki jonkun haistelematta ollenkaan. Ja väärähän se oli. Toinen ongelma on lisäksi pureskelu, Hildan mielestä tuommoisen pikkupalikan voi pistää päreiksi.

Ensimmäisen osion viimeisenä liikkeenä tehtiin ällä eli jäävät liikkeet eli seisominen/istuminen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Tuomari oli valinnut suoritettaviksi asennoiksi istumisen ja seisomisen. Nimitys ällä johtuu siitä, että koirakko kulkeen L-kirjaimen muotoisen reitin ja molempien suorien puolivälissä tehdään nuo asennot. Liikkeestä istuminen meni Hildalta hyvin. Seisomisessa se pysähtyi ok, mutta pysähdyksen jälkeen tuli perässä. Näin ollen arvosanaksi tuli 6,5.

Kun kaikki koirakot olivat tehneet ensimmäisen osuuden, olivat vuorossa loput liikkeet ja ensimmäisenä luoksetulon pysäytys. Tässä liikkeessä ohjaaja käskee koiran perusasennosta maahan, poistuu suoraviivaisesti koiran luota noin 30 metrin päähän ja kutsuu koiran luokse pysäyttäen koiran puolivälissä matkaa seisomaan. Hilda sai liikkeestä 7, olisi voinut pysähtyä napakammin ja itselläni jäi käsimerkki liian pitkäksi aikaa päälle. 

Sitten seuraaminen. Voittajaluokassa seuraaminen on jo varsin pitkä (noin 2 min) ja myös tiukasti arvosteltu, joten 8,5 tästä liikkeestä ilahduttaa suuresti! Seuraamista tehdään niin normaalissa kävelyvauhdissa kuin myös hitaassa kävelyssä ja juosten ja kaikissa näissä tempoissa on käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Lisäksi kaavioon kuuluu askelia eteen- ja taaksepäin sekä noin viiden askeleen mittainen peruuttaminen suoraan taaksepäin. Hildalle sopii tällainen tapahtumarikas seuraaminen, jossa se ei voi olla sunnuntaikävelyllä. Tietenkin rally-hommista on toko-seuraamisessa myös iso apu.

Ohjattu noutaminen oli vuorossa seuraamisen jälkeen. Siinä liikkeenohjaaja vie noutokapulat noin 15 m päähän koirakosta ja 10 m toisistaan ja kaavio on T:n muotoinen. Ensin ohjaaja seurauttaa koiraa, tekee täyskäännöksen, jättää koiran seisomaan noin 5 m aloituspaikalta ja kääntyy koiraa kohti. Sitten liikkeenohjaaja ilmoittaa ohjaajalle, noudetaanko vasen vai oikea noutokapula. Sen jälkeen ohjaaja antaa käskyn ja koira suorittaa noudon. Meidän kohdallamme noudettava kapula oli vasemman puoleinen. Valmisteleva osuus meni ihan hyvin. Noutokäskyssä käsimerkkini oli taas hieman liian pitkä, mutta tämä oli "tarpeen" koska Hilda meinasi kääntyä väärään suuntaan. Tuodessa se vähän pureskeli noutokapulaa. Näiden kera arvosana oli 7,5. 

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo eli lyhyemmin sanottuna ruutu. Koiralla matkaa jotain yli 20 m juostavana ruutuun, joka on siis nauhalla merkitty neliö, jonka kulmissa kartiot. Suuntaa ei saa näyttää. Koiran ollessa ruudussa, ohjaaja saa päättää, pysäyttääkö koiran ensin seisomaan vai käskeekö suoraan maahan. Sitten koiran pitää odottaa, kun ohjaaja kävelee kohti ruutua, kääntyy takaisin lähtöpaikkaan päin kävelemään ja kutsuu koiran seuraamaan. Hildan käsken suoraan maahan ja kaikki meni nappiin, arvosanaksi 10. 

Liikkeiden suorittamisen jälkeen jäädään vielä kuuntelemaan sanallinen palaute tuomarilta ja saadaan kokonaisvaikutuksen arvosana. Meille siitä 9. Tuomari Pernilla Tallberg antoi positiivista palautetta Hildan motivaatiosta suorittaa tehtäviä, joka myös parani loppua kohden. Epätarkkuuksia ja pikkuvirheitä harmitteli todeten, että arvostelu on armotonta jo tässä luokassa. Kokonaispisteet meillä olivat 194,5 ja se tarkoittaa VOI3-tulosta! Oli erittäin kiva yllätys, että ylsimme tulokseen saakka uudessa luokassa ja näin vähäisellä harjoittelulla :) Tämä antoi taas lisää motivaatiota jatkaa treeniä tottelevaisuusvalion arvo siintäen jossakin haavemaailman horisontissa :D