Pääsiäisenä pyörähdimme Helvin kanssa Lappeenrannan näyttelyssä, joka kuitenkin järjestettiin Imatralla. Tuomarina toimi tanskalainen herra Ramsing, joka palkitsi Helvin ERI:llä ja sijoitti valioluokan ensimmäiseksi, tällä kertaa ei kuitenkaan SA:ta. Arvostelu tässä: Well built female in a little too good food condition, relatively small head where the stop and eye bows should be a little more marked, correct bite, well carried ears, good neck, topline, underline and angulations, wavy coat but exeptable, in the movements narrow by the hooks, drive should be a little stronger.

Viime viikolla osallistuin Elena Ruskovaaran pitämälle luennolle "Koiran rakenne ja liikkeet" - olipas hyvä luento ja luennoitsija! Elena Ruskovaara toimi muuten sunnuntaina näyttelyssä lansujen harjoitusarvostelijana, joten häntä varmaankin tulevaisuudessa tullaan näkemään arvostelemassa lansukehiä.

Muuten olen harrastellut Helvin kanssa hakua ja tokoa. Haussa olen nyt muutaman viimeisen treenin keskittynyt kokonaisuuteen eli teen Helvin kanssa pitkää rataa ja yritän ohjata sujuvasti koiraa puolelta toiselle etsimään. Eiliseen harjoitukseen olen oikein tyytyväinen: maasto oli tosi vaihtelevaa nousuineen ja laskuineen, Helvi liikkui alueella hyvin ja ilmaisu oli OK. Ja itsekin onnistuin omasta mielestäni koiran ohjauksessa, olin rento ja rauhallinen ilman turhaa nipottamista ja tyhjältä pistolta seuraavalle lähetys pelasi hyvin. Aina treenit eivät mene näin hyvin! Alla maalimiehen ottama kuva, kun Helvi on tullut paikalle, aika ystävällisen näköinen hakukoira eikö vain :) kuva: Sanna Muuri11110556_983148348384817_319644311564285

Tokossa sitten harjoituksen alla on 1.8. voimaan tulevat VOI-luokan liikkeet ja jos nyt kesän aikana en aivan laiskistu tämän lajin osalta, niin uskon meidän olevan koekunnossa loppukesästä/alkusyksystä. Paikalla makaaminen ei tuota ongelmia varsinaisen makuun osalta, mutta koiran kuulolla olemista pitää parantaa, jotta se odottaa minulta tulevia käskyjä sekä maahan menemisen että sieltä nousemisen osalta. Säännöt ovat nimittäin sellaiset, että koirat käsketään yksitellen alas ja ylös ja jos jojoilua tapahtuu, menee liike pahimmillaan suoraan nollaksi. Seuraamisessa erityisen harjoittelun alla on vielä useamman askeleen peruutus suoraan taaksepäin, ettei peräpää aukeaisi kuten se vielä tuppaa tekemään. Muutoin kiemurat ovat ihan OK, tosin juosten tehtäviä käännöksiä nyt voisi edelleen parantaa. Seuraamisessa suurin tekijä on kuitenkin koiran vire: jos Helvi on tarkkaavainen ja täysillä mukana, niin seuraaminen on hyvää. Tämä onkin aika iso JOS, mutta viime aikoina seuraaminen on sujunut hienosti!

Jäävät liikkeet ovat hallussa, erottelu pelaa kunhan koira on kuulolla ja itse muistan käskeä selkeästi. Luoksetulo tökkii toisinaan, koska Helvi on herkkä ennakoimaan pysähdystä ja silloin luoksetulon vauhti ei ole riittävä. Täytynee tehdä taas reilusti enemmän vauhdikkaita luoksetuloja ja pysäytystä ihan minimaalisesti. Pysähdyksen Helvi kyllä osaa suorittaa aika nopeasti, minun täytyy muistaa antaa käsimerkki selvästi eikä liian hätäisesti, johon joskus olen syyllistynyt. Ruutu on periaatteessa hyvällä mallilla, mutta viime aikoina on vauhti ruutuun menossa laantunut. Toinen ongelma on Helvin ennakoiva pysähtyminen ruudussa. Koira "osaa liikkeen niin hyvin" että se hakeutuu ruutuun ja seisahtuu itsenäisesti, hieman liian etureunassa. Aiemmin Helvi meni myös maahan automaattisesti, mutta nyt sitä ei oikeastaan tapahdu, kun olen panostanut selkeään seisomiseen ruudussa, kuten säännöissä edellytetään. Pitää pilkkoa liike taas osiin ja harjoitella sekä vauhdikasta ruutuun juoksemista että oikeaa sijoittumista ruutuun seisomisineen ja maahan menemisineen.

Ohjattu nouto on varsin kesken vielä. Etäisyydet ovat lyhyitä ja muutenkin kapulan valinta käsimerkin + käskyn avulla tarvitsee vielä paljon vahvistamista, varsinainen noutaminen sujuu OK. Tunnistusnouto sujuu hyvin, kun vire on sopivan alhainen. Jos vire on korkea, tapahtuu sähläämistä palikoiden kanssa eli Helvi saattaa poimia vääriä suuhun ja pudotella pois jatkaessaan etsimistä, kunnes oikea löytyy. Parhaimmillaan koira nuuhkii palikat läpi ja ottaa varmasti oman ja tuo minulle. Olen nyt tehnyt tunnaria ainoastaan yhden toiston jos se onnistuu ekalla, koska olen huomannut useamman toiston peräjälkeen aiheuttavan *mielenkiintoisia* variaatioita... Luultavasti rutiini tuo varmuutta, jolloin liike onnistuu korkeammassakin viretilassa.

Metalliesineen hyppynoutoa olen ottanut nyt vain yhden toiston verran hallilla, koska Helvi osaa sen hyvin. Aiemmin piti paluuhyppyä vielä vahvistaa lisäkäskyllä. Ainoa vaikeus on jos heitän kovin vinoon, silloin Helviä on tosi vaikeaa saada tekemään paluuhyppy. Tätä tarvitsee vielä harjoitella - samoin tietysti liikkeenohjaajan muodostamaa häiriötä kaikissa liikkeissä! Kaukokäskyt ovat harjoitusvaiheessa, etäisyys ei ole vielä koetasolla ja palkkaan nyt vaihtelevasti. Jos harvennan palkkaa, vähennän etäisyyttä. Asennon vaihdoksissa pyrin täydellisyyteen harjoiteltaessa ja kerron virhesanalla, että takajalkojen liikkumisesta ei tule palkkaa. Pitää muistaa tulevaisuudessa ottaa myös rytmi mukaan pidempiin sarjoihin, koeohjeen mukaisesti asentoa vaihdetaan 3 sekunnin välein. Tällaisia kuulumisia haun ja tokon rintamalta, keväistä treeni-intoa toivotan muillekin!

ps. Olin hätäinen edellisessä kirjoituksessani, kun väitin Helvin olleen ensimmäinen virallisesti selkätutkittu lansu; Helvin tulos kyllä tuli ensimmäiseksi Koiranettiin, mutta myöhemmin sinne tuli yksi vielä aiempi tulos. Hällä väliä, mutta oikaistaan nyt kuitenkin ;)