Ei ole kiinnostanut tietokoneen äärellä istuskella näin kesäloman aikana, mutta nyt ajattelin ryhdistäytyä. Edellisen päivityksen jälkeen olemme olleet Helvin kanssa yhdessä aivan turhassa vepe-kokeessa, jossa Helvi teki pitkän köyden viennin täysillä pisteillä, mutta eipä sitten muuta. Eli lähtöajat ylittyivät eikä tuomari antanut tehdä liikkeitä avustettuna loppuun, joten tästä kokeesta jäi tosi paha maku. Mietintämyssy on ollut päässä ahkerasti ja lopputulemana on, että Helvillä on motivaation puute. Voittajaluokan liikkeet ovat 3/4 sellaisia, joissa koira lähtee veneestä ohjaajan luota ja Helvi on erittäin kovasti minun perääni. Köysi ei sinällään kiinnosta eikä edes hukkuva tarpeeksi, joten palkan tulisi olla niin maksimaalisen hyvä että menisi laumavietin edelle. Olen kokeillut liikkuvasta veneestä lähtemisiä eri muodoissa damia heittämällä, ja se saa Helvin lähtemään ns. tykin suusta. Eli koira osaa hypätä ja hienosti osaakin, jos haluaa. 

Lisäksi käytin Helvin tutkimuksessa Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa ja vaikka olin varannut ajan jo aikoja sitten, tuli tutkimus sopivaan saumaan tämän hyppyongelmankin kannalta, sillä sain varmistuksen, että koiran fysiikassa ei ole mitään vikaa. Tuki- ja liikuntaelimistön testauksen suorittaa fysioterapeutti ja se koostuu useasta osasta. Lämpökameralla otettiin kuvat eri puolilta koiraa ja analyysissä näkyy kuvien lisäksi kehon lämpötilat halutuista pisteistä. Eli jos olisi vaikkapa tulehdusta nivelessä, se näkyisi kuumempana kohtana kuvassa. Helvillä ei ollut mitään poikkeavia lämpöpisteitä. 

Askelvoimamatolla koiraa juoksutettiin useita kertoja päästä päähän, jotta saatiin keskiarvo painonvarauksen jakautumiseen matolla. Helvi varasi hieman vähemmän painoa vasemmalle takajalalle osassa juoksuista ja etujalkojen kuormitus vaihteli puolessa mittauksista. Tukivaiheessa painonvaraus oli symmetrinen. Painonvarauksen vaihtelu oli fysioterapeutin mielestä todennäköisesti äärimmäisen herkistä sensoreista johtuvaa normaalivaihtelua, koska mitään ongelmaa ei tullut esille muissa osa-alueissa. 

Staattista painonvarausta mitattiin vaakojen avulla koiran seistessä ja tässä kuormitus oli symmetrinen normaalilla vaihteluvälillä (alle 6 % koiran kokonaispainosta). Isojen lihasten ympärysmitat mitattiin myös, mutta näistä ei ole mitään merkintää saamissani papereissa... Nivelten liikkuvuuden testissä tulokset olivat symmetriset ja kaikissa nivelissä oli täysi ja aristamaton liikkuvuus. Lihaksiston avainalueen löydökset olivat: niskan lihaksisto vasen hieman kireä, hauislihaksen alue ei mainittavaa, rintalihakset ei mainittavaa, kolmipäisen lihaksen alue ei mainittavaa, selän pinnalliset lihakset ei mainittavaa, pakaralihaksisto ei mainittavaa, etureiden lihaksisto oikealla pienempi lihasmassa.

Kotkan VEPE-lansut osallistui meripäivien avajaisparaatiin ja hyvin meni taas. 32 000 katsojaa oli kerääntynyt kadun varteen eikä koirat olleet millänsäkään ihmispaljoudesta. Tommi oli katsojien joukossa ottamassa kuvia, tässä yksi:Merip%C3%A4iv%C3%A4paraati%202014_Tommi%

Peku täytti pari päivää sitten 9 vuotta ja on voinut mainiosti nyt kun lääkitys nivelkipuihin on sopiva. Herraa täytyy välillä oikein toppuutella, että pysyy joku tolkku menossa mukana... Helteet ovat toki vieneet vapaa-ajanviettomme rantasaunalle, missä koirat voivat juoksennella-vilvoitella-juoksennella-vilvoitella mielensä mukaan.