Osallistuin Helvin kanssa viikonloppuna kahteen TOKO-kokeeseen Porvoossa. Lauantaina menin hyvissä ajoin paikalle, jotta koira ehtii tottua uuteen paikkaan. Tosin halliin sai mennä sisälle vasta edellisen ryhmän suoritettua, mutta liikuimme hallin pihalla ja odottelimme ja heti kun voittajaluokan koirat olivat suorittaneet, menimme sisälle pisteidenlaskun ja palkintojenjaon ajaksi. Avoin luokka suoritti kahdessa ryhmässä ja me olimme ensimmäisen ryhmän viimeinen koirakko. Paikalla makaaminen sujui muuten hyvin, mutta Helvi vikisi suorituksen aikana. Tämä on aivan uutta, en tiedä mikä sitä ahdisti. Arvosanaksi paikalla makaamisesta 9. Seuraaminen ei mennyt hyvin, siitä 7. Tein itse sen mokan, että koira ei ollut kuulolla vielä kun sanoin olevani valmis, niinpä alku meni jätättäessä ja muutenkin seuraaminen oli innotonta. Vasemmalle käännös meni pieleen, koska koira ei ollut skarppina. Liikkeestä maahanmeno oli hyvä, arvosana 9. En tiedä mistä pistemenetys, varmaan sitten maahanmenon nopeudesta. Luoksetulossa annoin pysähtymiseen kaksoiskäskyn, mutta Helvi pysähtyi silti liian hitaasti. Luoksetulon pisteet 6. Seisomisessa Helvi teki samalla tavalla kuin ekassa AVO-luokan kokeessaan eli kiertyi minun perääni kun menin koiran taakse. Liikkeestä seisomisesta siis 7. Noutaminen meni tähän mennessä parhaiten kokeessa, arvosana 8,5 ja sitä laski varmaan noutokapulan käsittely. Nimittäin Helvi pyöräytti kapulaa tassulla ennen kuin nosti sen maasta, varmaan nosti kierroksia se, kun heitettäessä kapula sinkoili matotetulla alustalla ihan holtittomasti monta pomppua. Kauko-ohjaus on nyt näköjään oikein kunnolla meidän murheenkryyni kokeessa. Tällä kertaa arvosana oli 5, koska Helvi ei noussut ensimmäiseen istumiseen kuin vasta kolmannella käskyllä ja taas se haukkui läpi koko asennonvaihtojen sarjan... Estehypystä pisteitä 8. Jouduin antamaan kaksi käskyä istumiseen ja silloin Helvi haukkui myös pari kertaa. Kokonaisvaikutuksesta Hannele Pörsti antoi 7. Yhteensä pisteitä tasan samat 146 kuin ekasta AVO-luokan kokeesta ja se on siis kakkostulos.

Lauantaina menimme vielä hiihtäen mökille Hirvikoskella ja Jaana koirineen oli myös meiningeissä mukana. Koirat juoksivat pellolla sydämensä kyllyydestä ja varastivat halkoja kun teimme nuotiota makkaranpaistoa varten. Varsinkin Peku on kyllä niin innoissaan kaikesta puutavarasta. Ja perjantaina Helvi sai uuden kaverin Onni-hoffista. Nuorimies sai pari muistutusta, miten on soveliasta käyttäytyä, mutta muuten hölköttelivät ihan sopuisasti Tavastilan metsässä.

Sunnuntaina olin Helvin kanssa toisessa AVO-ryhmässä toisena suorittavana koirakkona. Paikalla makaaminen meni nyt oikein hyvin, siitä pisteitä 10. Helvi oli varmaan vähän väsynyt edellispäivän hiihtoretkestä, sillä se ei oikein innostunut tekemään hommia. Tai sitten koe kahtena peräkkäisenä päivänä on sille liikaa. Ensimmäisenä liikkeenä suoritettiin poikkeuksellisesti liikkeestä maahanmeno. Ja niinhän siinä kävi, että Helvin varmana pitämäni liike vaati kaksi maahan-käskyä. Taisi tulla yllätyksenä, kyllä ne varmaan oppii järjestyksen miten kokeissa yleensä tehdään. Liikkeestä maahanmenosta siis 7. Sitten palattiin normaaliin järjestykseen ja tehtiin seuraaminen. Se oli aivan luokattoman huonoa, pisteitä 6,5! Mitä on tapahtunut Helvin seuraamiselle?! Luoksetulosta saimme 6,5 ja se on tähän mennessä paras siitä liikkeestä. Helvi ei tosiaan pysähdy heti käskyn saatuaan, mutta minä en vain ole saanut sitä vielä ymmärtämään miten liike kuuluu suorittaa, siinä vika. Liikkeestä seisominen parannettiin eiliseen nähden, arvosana 9. Ehkä pysähtyminen ei ollut tarpeeksi napakka tuomarin makuun. Noutamisessa palautus oli taas tosi hidas, siitä pisteitä 7. Kauko-ohjaus meni valitettavasti nollaksi, koska Helvi ei noussut kolmannellakaan käskyllä ensimmäiseen istumiseen. Kehtasi vielä haukuskella siellä... Hyppy meni muuten täysin oikein, mutta pari haukkua tuli taas istumisen yhteydessä. Helvi kuitenkin istui ekalla käskyllä (vrt. eilen) mutta arvosana 8. Kokonaisvaikutuksesta Harri Laisi antoi 8 ja kommentoi, että mukavaa nähdä landseer TOKO-kokeessa, hän ei ole useampaan vuoteen kuulemma saanut landseeria tuomaroida. Pisteitä tästä kokeesta 132,5 eli 3-tulos.

Olen nyt vähän sitä mieltä, että unohdetaan kokeet vähäksi aikaa ja yritän opettaa Helville liikkeet paremmiksi ja varmemmiksi. Lisäksi täytyy saada aikaiseksi iloisia ja innokkaita treenejä, koska melkeinpä kamalinta mitä voisi tapahtua, olisi että Helviltä katoaisi sille ominainen energia ja innokkuus tehdä toko-juttuja!