Tanskasta matkamme jatkui siis Saksan, Tsekin ja Itävallan yhden yön taktiikoilla Sloveniaan, jossa viivyimme yhteensä viisi vuorokautta. Ensin olimme kolme päivää Slovenian rannikolla Portorozin kaupungissa, joka kävi ihan etelän matkakohteesta lämpötiloineen ja biitseineen & palmuineen. Majoituimme huoneistohotellissa, jossa oli toimiva ja tehokas ilmastointi - muutoin matkan aikana lämpötilat pysyttelivät hyväksi onneksi varsin maltillisina, jotta koirat pärjäsivät hienosti automatkoilla ja ulkoillessa. Portorozissakin oli hyvä säkä, että hiostavana päivänä pidemmän päivälenkin aikaan sattui juuri kohdalle vilvoittava sade-/ukkoskuuro. Slovenian rannikolta siirryimme viikonlopuksi Slovenian vuoristoon, josta olin bongannut kansainvälisen kaksipäiväisen koiranäyttelyn! Matkalla kävimme upeassa tippukiviluolassa maan syvyyksissä, jossa oli vain 8 astetta lämmintä.

Enpä olisi ihan ensimmäiseksi ajatellut lähteväni Sloveniaan näyttelyyn, mutta loppujen lopuksi näyttely oli ihan samanlainen kuin missä tahansa FCI-maassa. Näyttelypaikka oli todella kiva; vuorella sijaitseva laskettelukeskus, jossa oli jopa ajoittain hieman kylmä. Lauantaina Helvi ja Hilda olivat ainoat landseerit ja tuomarina toimi italialainen Salvatore Tripoli. Hän on arvostellut lansuja Suomessakin, mutta itse en ollut tätä aiemmin hänen kehässään ollut. Ensin esiintyi Hilda, jonka olin ilmoittanut avoimeen luokkaan, koska ilmoittautuessa Hilda ei vielä ollut valioitunut. Eikä muutenkaan olisi ollut järkeä ilmoittaa koiria samaan luokkaan, koska valioitumissääntöjen mukaan Suomen muotovaliolle riittää luokkasertti. Jos Hilda ei olisi tällä välillä tullut Suomen muotovalioksi, olisi mahdollinen Slovenian sertti ns. jäänyt roikkumaan eli sen olisi saanut hyödynnettyä myös myöhemmin. Hildan arvostelu oli tällainen: 2 years. Typical feminine expression. Good scull. Good head. A little light eyes. Good side proportions. Good proportions set neck. Good withers and legs. Good top line. Good under line. Good croup. Good moving.

Helvin ilmoitin lauantaille valioluokkaan ja sunnuntaille veteraaneihin tavoitteena siis tietysti kaksi valionarvoa :) Lauantain arvostelu: 9 and half years. Congratulations for good conditions. Good head. Good proportions. Good croup. Good coat and spots. Molemmat koirat saivat siis ERI:t ja sertit omissa luokissaan, mutta tuomari ei pyytänyt niitä yhtäaikaa kehään, vaan kertoi Helvin arvosteltuaan, että Helvi oli ROP ja saa CACIB:n ja Hilda saa vara-CACIB:n. Tulos oli siis just eikä melkein - molemmat ansaitsivat Slovenian muotovalion arvot ja Helvin saama CACIB tullaan vahvistamaan Hildalle kun Helvi on jo kansainvälinen muotovalio :) Jäimme ryhmäkilpailuihin, kun ei ollut kiire mihinkään ja loppukilpailujen alku oli jo lähellä. Ei ryhmästä menestystä tullut, mutta rotua tunnetuksi tuli tehtyä sen yhden kierroksen verran.

Sunnuntain tuomari oli sitten täysin vieras nimi: serbialainen Vojislav Al Daghistani, nuorehko ja hyvin englantia osaava. Tällä kertaa ilmoitettu oli tyttöjen lisäksi myös yksi slovenialainen landseer, joka oli kookas ja hyväraaminen, mutta hieman vallattomasti käyttäytyvä nuori uros - nimeä en valitettavasti muista, mutta taisi olla Saksasta tuotu. Hildan arvostelussa sanottiin: 2 years old female, correct bite, good size and proportions, correct front, good angulations, lighter pigmented eyes, in movement correct, well balanced. Helvin arvostelu vetskuissa kuului sitten näin: 9,5 years old female, correct scissor bite, strong construction, well formed chest, in good condition according to the age, well pigmented eyes, well angulated, good endurance, good push. Tämä tuomari otti kaikki kolme lansua samaan aikaan kehään lopuksi, joten Tommi joutui tulemaan Hildan kanssa :D Uros oli ROP ja Hilda päihitti Helvin ollen VSP ja sai CACIB:n suoraan itselleen. Helvi oli ROP-VET, jolla se tulee saamaan Slovenian veteraanimuotovalion arvon, joten jälleen loistavat tulokset meille näyttelystä! Täytyy muuten sanoa, että kyllä Suomessa on näyttelyissä hyvät palkinnot sinällään eikä pidä kenenkään niistä marmattaa - esim. Helvin & Hildan tuloksilla olisi Suomesta saanut 8 ruusuketta & 8 pokaalia, Sloveniasta sai yhden ruusukkeen ROP:sta :D 

Veteraanien loppukilpailun jätimme sikseen ja madotusten hoitamisen jälkeen matkamme jatkui Slovakiaan. Seuraavana päivänä ajoimme Puolan halki pysähdyksellä Auschwitzin keskitysleirissä ja perillä Gdyniassa olimme vasta myöhään illalla. Gdyniassa vietimme shoppailupäivän valtavassa kauppakeskuksessa ja auto täynnä edullisia tavaroita ja juomia lähdimme illalla Stena Linen laivalla Puolasta Ruotsiin. Laivan sääntöjen mukaan koirilla piti olla yleisissä tiloissa kuonokopat ja olin pari kertaa kotona epätoivoisesti yrittänyt totuttaa koiria niihin hyvin huonolla menestyksellä... En sitten pukenut kuonokoppia autokannella, vaan ajattelin koittaa livahtaa hyttiin vaivihkaa, mutta totta kai reittimme kulki läpi pääaulan ja siellä heti joku virkaintoinen nuorimies tarttui asiaan ja käski heti pukea kopat koirille puhuen jostain hyttikäytävällä olevasta isosta koirasta, joka varmasti haluaa tapella minun koirieni kanssa. Onneksi koirat eivät yllättäen rimpuilleet kuonokopissaan kuten kotona, vaan sain ne ripeästi talutettua aulasta hyttiin. Eikä siellä mitään riitaa haastavaa isoa koiraa näkynyt. Ruotsissa ajoimme rantareittiä Tukholmaan ja kävimme samalla Öölannin saarella. Yölaiva vei meidät Turkuun ja kahden viikon poissaolon jälkeen olimme takaisin kotona. Koirat olivat superhelppoja matkustajia, joiden kanssa saattoi liikkua missä vaan ihan huoletta. Liikunnasta ne joutuivat tinkimään, kun ovat kotona saaneet juosta vapaana metsässä ja nyt olivat pari viikkoa pelkästään hihnalenkeillä (olin sentään lainannut kavereilta flexit) mutta henkinen rasitus varmaan osittain korvasi fyysisen rasituksen, koska onhan matkustaminen rankkaa puuhaa. Olin ennen reissua ottanut Helville viiden kerran akupunktion ja molemmat koirat myös hierottiin ennen matkan alkamista eikä niille mitään ongelmia paljosta autoilusta ym. tullut. Hieno kesälomamatka, jossa yhdistyi rakas koiraharrastus ja perinteiset turistijutut!

Roglan rinteessä napatut "valiokuvat"

20180630_170655.jpg

20180630_170339.jpg