Elokuun puolivälissä eräänä maanantai-iltana suuntasin Hildan kanssa Karjalan Palveluskoiraharrastajien kentälle käyttäytymiskokeeseen eli puhekielellä BH-kokeeseen. BH on ollut suunnitteilla keväästä lähtien, mutta nyt löytyi sopiva ajankohta. Tuomarina toimi Vesa Häkkinen, joka oli mukavan rento ja leppoisa yrittäen lievittää osallistujien jännitystä. Minua ei itse asiassa juurikaan edes jännittänyt ja se pieni jännitys johtui vain siitä, että muistanko itse kaavion oikein - ja meinasihan tuo hidas käynti unohtua, josta johtuen rytminmuutokset eivät olleet kovinkaan sulavasti suoritettuja :D

BH-koe on muuttunut siitä, kun sen Helvin kanssa viimeksi kävin 7 vuotta sitten. Nykyään tehdään koko seuraamiskaavio vain kytkettynä, ja vapaana tehdään vain pitkä suora. Henkilöryhmässä mennään vain kerran ja sekin hihnassa. Jäävät liikkeet tehdään ohjaajan valinnan mukaan joko liikkeestä tai sitten pysähtyen. Tosin tuo saattoi olla voimassa jo Helvin kokeen aikaan... Mutta helpottunut on siis kokonaisuudessaan, kun on lyhentynyt.  

Mutta Hilda oli loistava! Arvosanat eri osuuksista olivat muut erinomaisia, luoksetulo erittäin hyvä, kun Hilda tuli niin sanotusti suoraan sivulle ja loikalla. Ai että miten nautin, kun Hildan vire oli todella sopiva ja miten hyvin se kantoi koko suorituksen ajan <3 Tuomari kehui kovasti, että oli ilo katsella ja tottis oli näyttävää ja vapautunutta. 

Parina meillä oli espanjanvesikoira, jonka ohjaaja on minulle tuttu toisen koiransa kautta ja oli mukavaa, kun saattoi luottaa siihen, ettei parina oleva koira tule ainakaan aggressiivisessa mielessä päälle paikkamakuusta yms. mitä ikäviä juttuja on BH-kokeissa joskus tapahtunut. Hilda oli ensin liikkeessä ja sitten paikallaolossa ja tämä sopi minulle oikein hyvin. 

Vikmanin Jaanalle kiitos videoiden kuvaamisesta, tässä kytkettynä seuraamista, joka katkeaa vahingossa kesken:

https://www.youtube.com/watch?v=lJpY9h1LQR0

Loput kytkettynä seuraamisesta sekä vapaana seuraaminen:

https://www.youtube.com/watch?v=VuWQE2vDMco

Liikkeestä istuminen sekä liikkeestä maahanmeno + luoksetulo. Nämä päätin tehdä varmuuden vuoksi helpotettuina, kun kerran saa valita, koska meitä ennen oli pari koirakkoa epäonnistunut yritettyään tehdä jäävät liikkeet vauhdista.

https://www.youtube.com/watch?v=NxsneSYUhuY

Paikalla makaamisesta ei ole videota, mutta se meni erinomaisesti. Harjoittelin eniten juuri sitä, ettei Hilda reagoi toisen koiran luoksetulokutsuun, mutta ei me varmaan koskaan harjoiteltu tätä niin, että olin selin koiraan täydellä matkalla ja näin kauan. Kaupunkiosuudestakaan ei ole videota, mutta siellä ei tapahtunut mitään ihmeellistä. Kaupunkiosuus suoritettiin Karhulan keskustassa, jossa Hilda kohtasi lenkkeilijät, pyöräilijät, autoilijat ja toisen koiran ihan neutraalisti ja odotti seinään kytkettynä rauhallisesti istuen. Näin ollen käyttäytymiskoe oli hyväksytysti suoritettu ja koulutustunnus BH ansaittu.

20190812_204111.jpg

kuva: Katja Tilli

Kävimme myös Kotkan kv-näyttelyssä havittelemassa CACIB:ia, mutta kotiuduimme sileän ERI:n kanssa. Tuomari Satu Ylä-Mononen sanoi pitävänsä molemmista valioluokan nartuista paljon, että ne ovat oikean tyyppisiä ja terverakenteisia ja liikkuvat hyvin, mutta toinen oli liian lihava ja toinen täysin karvaton. Näin ollen ei herunut edes SA:ta. Erinomainen koko ja mittasuhteet, hyvä purenta, vaaleat silmät, hyvä luusto, eturinta ja luuston vahvuus, riittävästi kulmautunut, hyväasentoinen häntä, hyvä karvanlaatu, mutta tänään valitettavasti karvaton, liikkuu hyvällä askeleella, voimakkaasti pilkuttunut väri.