Tuli taas lähdettyä Suomen rajojen ulkopuolelle näyttelyreissulle, tällä kertaa matkaseuralaisina Laura & Huli ja määränpäänä kaksi kv-näyttelyä Kaunasissa, Liettuassa. Perjantaina aamulla minä menin Lauralle ensin ja jatkoimme siitä Lauran autolla Helsinkiin, aamupäivällä menimme laivalla Tallinnaan ja päivän aikana ajelimme Kaunasiin parin pysähdyksen taktiikalla (tietysti myös se "pakollinen" Super Alko Viron ja Latvian rajalla) ollen perillä joskus iltakymmenen paikkeilla. Best Western oli oikein hyvä hotelli ja siellä olikin paljon koiraporukkaa, myös suomalaisia. Neljän tähden hotelli, yön hinta noin 70 euroa, vartioitu parkkipaikka sisältyi hintaan enkä muista, että koirista olisi veloitettu mitään erillismaksua. Huoneet olivat siistit ja tilavat. Olimme varanneet erilliset huoneet, koska uumoilin aiemmin Hildan juoksun ajoittuvan reissun aikaan ja oikeassa olin - onneksi Hulia ei varsinaisesti häirinnyt matkustaa samassa autossa ja liikkua yhdessä, olisi voinut olla aika hermoja raastavaa jos se olisi ollut tosi lemmenkipeänä Hildan perään... 

Näyttelyt järjestettiin Zalgiris Arenalla eli lattiapinta-ala ei ollut suuren suuri ja ahdasta oli. Lauantaina lansut arvosteltiin iltapäivällä, mutta kun numerolaput ilmoitettiin jaettavan kehässä tuntia ennen arvostelujen alkamista, menimme mekin paikalle jo klo 11. Olisi ne lappuset varmasti saanut vasta juuri ennen omaa vuoroakin, mutta hei kiltit suomalaiset ;) Kiltit suomalaiset eivät tosin jonottaneet näyttelypaikalle kiltisti, etuilimme vahingossa :D Tiesimme siis kadun, jonka varrella areena sijaitsi, mutta emme tarkkaa sijaintia, joten kun yhdellä kaistalla oli pitkä jono, vaihtoi Laura vauhdikkaasti kaistaa ja samalla huomasimme, että sinnehän ne kaikki areenalle jonottivat. Ei muuta kuin U-käännös sille osoitetulla paikalla ja liikennevaloista risteyksessä vastakkaisesta suunnasta suoraan jonon ohi - kätevää! Numerolappujen saamisen jälkeen oli hyvin aikaa roudailla pari häkkiä kehän laidalle ja hakea koirat sitten vielä erikseen. Lauantaina tuomarina oli Tatjana Romanovskaja Valko-Venäjältä, sangen tylyn ja tympääntyneen näköinen vanhempi rouvashenkilö. Landseereja ei ollut ilmoitettu muita kuin meidän kolme koiraa, joten Huli meni ensin kehään saaden EH:n (valioluokassa, koska Hulille toivottiin Liettuan serttiä). Sitten minä menin Hildan kanssa, jolle samoin EH ja ainoa seikka, jonka sain kuulla arvostelua oli vahvalla venäläisellä aksentilla todettu "I don't like the colour of the eyezzz". Mitään kirjallisia arvosteluja eivät tuomarit sanelleet, pelkän lopputuleman vain. Laura oli sillä välin laittanut Helvin valmiiksi ja vaihdoin koiraa ja Helvi sentään kelpasi tuomarille saaden veteraani-sertin, rodun parhaan veteraanin ja rodun parhaan koiran palkinnot. Näyttely oli lisäksi joku paikallinen voittaja-näyttely (taisi olla Kaunas Winner), mutta en ajatellut sellaista titteliä koirallani käyttää, kun ei sitä Suomen Kennelliittokaan vahvista. Helvin osalta tavoitteet toteutuivat siis hienosti heti lauantaina, kun Helvistä tuli veteraani-sertillä Liettuan veteraanimuotovalio ja lisäksi Baltian veteraanimuotovalio Latvian & Viron VMVA-arvojen jo löytyessä!

Jäimme ryhmäkehiin, kun ei varsinaisesti ollut kiire mihinkään ja silloin elettiin jo iltapäivää pitkälti. Koirien madotukset hoidettiin ensin, sitten Huli ja Hilda saivat mennä autoon huilimaan, loppu kokoonpano kävi kahvilassa ja vähän shoppailemassa (liukuestepohjaiset alusmatot koirille autoon), Helvin käytin valokuvauspisteessä ja sitten siirryimme odottelemaan isoja kehiä. Tämän kuvan kuvauspisteestä otti Laura Tammenlehto:

26994049_10213476607688074_8704178971087

Laura vei pyynnöstäni Helvin BIS-VET -kisaan ja itse menin kakkosryhmän rodun parhaiden koirien kehään, nämä olivatkin lähes peräkkäin. Sijoitusta ei tullut (yllätys, yllätys) mutta tulihan edustettua rotua. Tässä minun ottamani kuva BIS-VET kehästä, valitettavasti kännykän zoomi ei mitenkään riitä ja tarkkuus on huono:

26993896_10213476606168036_3191630608342

Ja tässä sitten teknisesti laadukas kuva minusta ja Helvistä ryhmäkehässä, kuva: Alex design

27629437_10213564489005052_8260993706979

Näyttelyn jälkeen kävimme lenkittämässä koiria areenan vieressä olevalla puistoalueella ja ruokimme itsemme ihan pitkän kaavan mukaan maukkaalla ja edullisella liettualaisella ruualla.

Sunnuntaina kehä oli aiemmin, mikä oli hyvä, että pääsimme lähtemään aiemmin kohti Tallinnaa. Huli oli ilmoitettu nyt veteraaniluokkaan, koska jos se olisi lauantaina saanut tavallisen sertin, olisi siitä tullut sunnuntaisella sertillä suoraan myös veteraanivalio. Kokeilimme kepillä jäätä, josko Huli olisi voinut tänäänkin esiintyä valioluokassa, mutta eipä se tietenkään onnistunut. Ja liettualainen Igoris Zizevskis sitten antoi Hulille veteraani-sertin, jolla ei nyt pelkästään irtoa mitään valionarvoa harmi kyllä. Igoris Zizevskis on arvostellut Helvin Virossa vuonna 2012 suotuisin tuloksin, mutta kirjallista arvostelua ei silloinkaan saatu, joten on edelleen arvoitus, mitä hän arvostaa erityisesti ;) Ehkä voisi ajatella, että linja on samankaltainen kuin vaimollaan Livija Zizevskellä, joka arvosteli Helvin & Hildan viime kesäkuussa Latviassa ja antoi molemmille voittaja-tittelit? No joka tapauksessa Hulin jälkeen kehään meni Hilda, joka sai erinomaisen ja luokkasertin. Helvi sai "ylimääräisen" vetsku-sertin, itse asiassa meinasin jättää Helvin kokonaan pois sunnuntailta, mutta pihiys maksetun näyttelymaksun muodossa iski. Sitten tulikin tenkkapoo, kun tuomari halusi vetää loppukilpailut kaikilla kolmella koiralla yhtäaikaa! Suomessa homma menisi niin, että Helvi & Hilda olisivat ensin paras narttu -kisassa, sitten niistä parempi olisi Hulin kanssa ROP-kisassa ja lopuksi Helvi & Huli olisivat ROP-VET -kisassa. Näin olisimme pärjänneet, kun esittäjiä oli vain kaksi, mutta nyt piti improvisoida - onneksi kehän laidalla oli avuliaita suomalaisia, joista yksi tuli viemään Hildan kehään. Parin kierroksen hölköttelyn ja pienen seisomisen jälkeen tuomari jakoi palkinnot: Hilda sai ison sertin ja CACIB:n sijoituksella PN2, Huli oli VSP ja VSP-VET ja Helvi oli ROP ja ROP-VET! 

Suomessa on kyllä todella hyvät palkinnot näyttelyissä verrattuna vaikkapa tänne Liettuaan. Helvin ja Hildan tuloksilla olisi Suomesta saanut 8-10 ruusuketta ja kahdeksan pokaalia, tästä näyttelystä sai kolme ruusuketta ja kolme pokaalia. Palkinnot nyt ovat sivuseikka, ajattelin vain mainita, ettei parane kenenkään täällä kotomaassa aiheesta marmattaa ;) Shoppailimme pikaisesti vähän lisää, oli pakko ostaa 2 kg kuivattua keuhkoa, kun hinta oli vain 15 e, mutta sitten auton keula kohti Viroa. Saavuimme Tallinnaan Sokos Estoriaan illalla ja hyvä oli tämäkin hotelli! Hyvät yöunet ja runsas aamupala, sitten aamupäivällä laivaan ja kotiin. Kiva reissu, eiköhän sitä taas jossain vaiheessa tule johonkin lähdettyä :)

Hildasta pari poseerauskuvaa, joiden oikeudet omistaa Nature's Protection -ruokamerkki:

IMG_7451.jpg

IMG_7452.jpg

Niin se vaan tämä kakara on yhtä Suomen serttiä vaille FI & LT MVA ja puolet kansainvälisen muotovalion arvoon vaadittavista CACIB:eistakin on jo kasassa!