Ilmoitin molemmat tytsyt oman seuran tottelevaisuuskokeeseen, mutta Helvin osalta keskeytin suorituksen muutaman liikkeen jälkeen. Koepäiväksi sattui siis ihan tolkuton helle ja Helvin iällä & turkilla lämpö oli aivan liikaa. En tietenkään halua sille aiheuttaa lämpöhalvausta ja sen uhka alkoi näyttää ihan todelliselta! Paikalla makaaminen suoritettiin ensin, siinä Helvi meni toisella käskyllä maahan ja ennakoi perusasentoon nousemisen, joten arvosana 6. Yksilösuoritusten liikejärjestys oli sotkettu enkä enää muista mikä se oli, mutta ruudusta, tunnarista ja kaukokäskyistä nollaavat virheet ja jäävistä liikkeistä 5 ja koira oli aivan perässä vedettävä, joten luoksetuloa ennen totesin, että antaa olla tällainen koiran kiusaaminen.

Hildaan ei kuumuudella ollut vaikutusta - nuoruuden lisäksi se on pudottanut kaiken karvansa - joten Hilda starttasi ensimmäisessä virallisessa TOKO-kokeessa Karjalan Palveluskoiraharrastajien nurmikentällä. Suorituksesta näkyi hieman, että olemme harjoitelleet koko talven lähinnä halliolosuhteissa, mutta ei Hilda sentään onneksi sännännyt kentällä olleiden pikkulintujen perään ;) Kyllähän minua vähän jännitti, eniten paikalla makaaminen, ettei vaan nouse ja mene toisten koirien luokse. Ei Hilda sellaista ole tehnyt, mutta silti... Etenkin kun vierustoverina oli leikkikaveri Yedi. Minuutin makaaminen meni muutoin oikein hyvin, mutta Hilda heitti itsensä niin vinoon maahan mennessään, että tuomarin täytyi vähentää rintamasuunnasta yksi piste. Mutta arvosanaksi siis hienosti 9 tästä alokasluokan tärkeimmästä liikkeestä.

Seuraamisella aloitettiin yksilösuoritus ja kummallisesti Hildalta oli johonkin unohtuneet perusasennot?! Jouduin antamaan niissä lisäkäskyjä eikä seuraaminen muutenkaan ollut niin hyvää kuin voisi olla, arvosanaksi 8. Liikkeestä maahanmenossa annoin tahattomasti jonkun aavistuksenomaisen vartaloavun ja muistaakseni Hilda ei noussut ensimmäisestä käskystä perusasentoon (tästä en ole ihan varma, mutta jäi mielikuva, että perusasennot tökkivät läpi kokeen) ja arvosanaksi liikkeestä 9. Luoksetulossa Hilda tarvitsi kaksi luoksetulokäskyä, jonka vuoksi arvosana laski 7. Ensimmäisestä käskystä likka vain tönötti paikoillaan, olisivatko ajatukset olleet jossain muualla... Mutta muistaakseni siinä ei muuta ollut, perusasento kyllä saattoi olla vähän vino, kun olin vasta hiljattain vaihtanut edessä istumisen suoraan sivulle tuloksi. 

Noutoesineen pitäminen sujui hyvin, siitä Hilda sai 10. Olin miettinyt, vaihdanko luovutuspaikkaa edestä sivulle, mutta päädyin edessä tehtävään pitämiseen kun se oli koiralle tutumpi. Hyvä ohjaaja, kun rupeaa viime hetkillä muuttelemaan kuvioita :D Puolustuksekseni voin sanoa vain, että harkitsin pk- ja toko-hommien erottelemista, jotta toko-puolella olisi se yksi virhemahdollisuus vähemmän koiran siirtyessä suoraan sivulle versus ensin edessä, sitten sivulle... Enhän ole vielä lopullisesti edes päättänyt, miten haluan Hildan tekevän seuraamisen täyskäännöksen! Rallyn takia olen pitänyt ohjelmistossa kaikki kolme versiota.

Kauko-ohjausta olin etukäteen pitänyt Hildan heikoimpana liikkeenä. Kokeessa se nousi hyvällä tekniikalla ja nopeasti ensimmäisellä käskyllä maasta istumaan, mutta ei pitänyt asentoa tarpeeksi kauan, vaan valui takaisin maahan ennen aikojaan. Näin ollen toinen vaihto jäi tekemättä ja perusasentoon nousemiseenkin tarvittiin ylimääräinen käsky. Näistä virheistä johtuen arvosanaksi tuli 6. Estehyppy meni ihan häröilyksi: Hilda odotti hyvin, hyppäsi hyvin, mutta sivulle tulemisen sijaan kurvasi minun takaani tutkimaan vieressä kehän laidalla olleita kokeen tarvikelaatikoita...! Annoin sitten pari hyvin napakkaa käskyä, jotta sain sen perusasentoon ja arvosanaksi 5. Kokonaisvaikutelmaksi saimme 8,5 tuomarin saatesanoin, että hyvän näköistä ja iloista työskentelyä ja pienellä hiomisella hyvä tulee :) Yhteensä pisteitä kertyi 158, joka oikeuttaa 2-tulokseen. Raja ALO1-tulokseen on 160 pistettä eli harmittavasti pari pistettä vajaaksi jäimme tuosta, mutta oppirahoja on makseltava ;)