Joulukuun lopulla Hertalta piti siis poistaa toinen yläkulmahammas. Alun perin tarkoitus oli poistaa sen juurihoidetun hampaan juurien kärki (ikenen sisällä oleva, ei siis kruunun kärki) kirurgisesti sillä kyseinen hammas ei ollut reagoinut juurihoitoon toivotulla tavalla, vaan tulehduspesäke oli edelleen olemassa. Hammasröntgenissä kuitenkin näkyi hampaassa pystysuunnassa oleva hiusmurtuma. Juurihoidetut hampaat ovat alttiimpia tällaisille murtumille. Tältä pohjalta ei kannattanut enää yrittää pelastaa hammasta, vaan operaatio vaihtui lennossa hampaan poistoksi. Ja niin kivaa kuin olisikin säästää koiralta kulmahammas, niin vastaavassa tilanteessa taipuisin kuitenkin nyt suosittelemaan suoraan poistamista - sen verran tyyriiksi on tullut pelastusyritykset sekä turhia anestesioita, lisäksi juurihoidettu hammas pitää kontrollikuvata kerran vuodessa ja tätä ei tietenkään tarvitse tehdä kun hammas otetaan pois. 

Itse operaatio meni hyvin ja Hertta pääsi kotiin toipumaan. Kuono oli voimakkaasti turvoksissa pari päivää, verta tihkui suusta vain leikkauspäivän iltana. Suun huuhtelu kuului hoitoon aina syömisen jälkeen.

turvotus.jpg

Tikit eivät kuitenkaan pitäneet haavaa kiinni ja hoitoa oli jatkettava avohaavan hoitona. Tähän Hertta sai tueksi antibiootti-kuurin, joka kesti kuukauden verran. Onneksi sen vatsa kesti tämän ihan ongelmitta... Tässä kuvasarjassa paranemisen edistyminen noin viikon välein kuvattuna (Anidentiin piti lähettää viikon välein kuva etäkontrollina).

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Näiden kuvien välistä kyllä puuttuu yksi, mutta ei nyt löytynyt riittävän helposti.

4.jpg

Täytyy ottaa vielä kuva "valmiista" ikenestä. No mutta siis Hertalla oli juoksu joulu-tammikuun vaihteessa ja hammasoperaatio lykkäsi pentusuunnitelmia seuraaviin juoksuihin. Odotettavissa aikaisintaan elokuussa.