Helvin saavutettua Suomen VEPE-valion arvon, aloin harjoitella sen kanssa Ruotsin ylimmän luokan liikkeitä. Ajatuksena oli kokeilla jotain uutta niin koiran kuin ohjaajankin mielen virkistykseksi. Ylimmän luokan (elitklass) tehtäviä on kaikkiaan seitsemän ja kokonaisvaikutuksen arviointi vielä siihen päälle: Paikalla makaaminen ryhmässä 3 minuuttia, nouto laiturilta lähtien, hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien, ohjattu nouto, sukellusnouto, ohjattu hukkuvan pelastaminen ja veneen nouto ohjaajan kanssa uiden. Liikkeet osoittautuivat siinä mielessä Helville sopiviksi, että vain yhdessä liikkeessä vaaditaan koiraa lähtemään veneestä ohjaajan luota pois ja lisäksi noudot ovat TOKO:sta tuttuja kuten myös paikalla makaaminen. Päätin lähteä Ruotsiin kokeisiin, treeniaikaa kaikkiaan kuusi viikkoa! 

Ajankohdaltaan sopiva koe löytyi Ruotsin Newfoundlandinkoirayhdistyksen järjestämänä Österbybrukista, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tukholman satamasta. Matkaseuraksi sain Kaisan ja Hilda meni Miialle hoitoon - suuret kiitokset molemmille korvaamattomasta avustanne <3 Lähdimme Kaisan kanssa Helsingistä iltalaivalla ja Tukholmassa olimme lauantaina aamulla. Ei ollut aikaa hukattavaksi, vaikka koe alkoi vasta puolilta päivin, koska ajomatkan lisäksi piti hoitaa vielä Helvin madotus kuntoon. Lähdimme sitten ensin Tukholmasta väärään suuntaan... Tässä tuhraantui vajaa puoli tuntia. Uppsala löytyi ja klinikka, josta ruotsalainen tuttavani oli varannut Helville ajan. Jouduimme vähän aikaa odottamaan vuoroamme ja leima passissa pääsimme suuntaamaan kohti koepaikkaa kellon näyttäessä aika epätoivoisia lukemia. Koetoimitsija soitti minulle tasan silloin, kun olisi pitänyt olla paikalla - onneksi olimme silloin jo samassa kylässä koerannan kanssa! Tietenkin koe alkoi ylimmästä luokasta ja arvonnassa vedin numeron 2. Paljoa ei aikaa ollut valmistautumiseen, kun piti jo suorittaa ryhmäliike eli paikalla makaaminen. Helvi ei ollut skarppina ja minun piti antaa toinen käsky maahan menemiseen, arvosanaksi tästä 9,5 ja liikkeen kerroin on 2. Liikkeen kesto on 3 minuuttia, koirat ovat veteen päin ja ohjaajat menevät vesirajaan kääntyen kohti koiraa. Koetoimitsija kävelee koirien edestä minuutin ja kahden minuutin kohdalla. 

Yksilösuoritus tehdään kokonaisuudessaan eli koira suorittaa ylimmässä luokassa kuusi liikettä putkeen. Toki koiran saa vapauttaa liikkeiden välillä, kehua ja innostaa, mutta mitään makupaloja tai leluja ei tietenkään voi käyttää. Ensimmäiseksi suoritetaan noutoliike, jossa ohjaaja heittää puisen noutokapulan noin 10 metrin päähän laiturilta. Koetoimitsijan luvalla koira lähetetään hyppyyn laiturilta ja sitten ohjaaja siirtyy rannalle. Koiran tulee luovuttaa noutokapula perusasennossa ja irroitus tapahtuu koetoimitsijan luvalla - aika TOKO-tyyppistä toimintaa siis :) Tämän liikkeen kerroin on 3 ja Helvi sai 6,5 pistettä, koska se epäröi hyppäämistä ja jouduin antamaan useita käskyjä. Lisäksi pisteitä vähennettiin siitä, ettei Helvi tullut tarpeeksi nopeasti sivulle luovutusasentoon. Toisena liikkeenä ohjelmassa on hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien. Ja ruotsalaiset käyttävät sitten tavallista soutuvenettä, jonka perään on rakennettu koiralle lava! Hukkuva, soutaja, koira ja ohjaaja pakkautuvat kaikki samaan paattiin, paattia soudetaan muutama veto laiturista irti ja hukkuva pudottautuu. Sitten koetoimitsijan luvasta vasta saa lähettää koiran ja koira voi joko tuoda hukkuvan veneelle tai mennä rantaan. Hukkuva tarttuu koiraan joko karvoista tai valjaista. Tässäkin hypyssä Helvi epäröi ja annoin toisen lähtökäskyn. Lisäksi tuomari on kirjoittanut, että hinaus oli epäröivä... Juu, kyllä Helvi vilkaisi taakseen minuun päin kerran. Ohjaaja viedään laiturille ja sieltä ohjaaja kävelee rannalle vastaanottamaan hukkuvaa; Ruotsissa nimenomaan autetaan hukkuva vedestä ylös antamalla käsi :) Liikkeen kerroin on 4 ja Helvi sai 7,5 pistettä. 

Ohjattu noutaminen on tärkeä liike, sen kerroin on 5. Esineet heitetään noin 15 metrin päähän rannasta ja myös 15 m toisistaan. Useimmiten esineet ovat kuulemma dameja, mutta voivat olla vaikkapa airoja tms. Heittojen jälkeen ohjaajalle kerrotaan, pitääkö tuoda vasen vai oikea ensin ja sitten koira lähetetään. Ensimmäistä luovutusta ei tarvitse tehdä perusasennossa, vaan ohjaajan saatua esineen, voi koiran lähettää saman tien toiselle esineelle. Toinen luovutus tulee tapahtua perusasennossa. Tästä liikkeestä ei Helville tullut lauantaina pisteitä ollenkaan, kai se oli joku lähtöajan ylitys tai muu haluttomuus työskennellä, sillä tuomari keskeytti suorituksen. Sukellusnoudon kerroin on 3 ja noudettava esine on pieni kangaspussi, joka on täytetty hiekalla. Avustaja pudottaa pussin rantaveteen (max syvyys 40 cm) ja siirtyy sivuun. Ohjaaja antaa noutokäskyn ja koiran pitää paikallistaa ja noukkia esine sekä palauttaa perusasennossa. Helvi käytti etutassujaan esineen siirtelyyn pohjaa pitkin ja noukki sen vasta matalammasta rantavedestä. Siitä vähennettiin pisteitä siten, että arvosana oli 5. 

Ohjattu hukkuvan pelastaminen pelastusrenkaan avulla meni myös nollille, Helvi oli ihan kuutamolla ja aina kun pelastusrengasta olisi pitänyt vetää hiekassa, päästi Helvi köydestä irti. Liikkeessä siis kaksi henkilöä lähtevät rannasta veteen ja renkaan asettamisen jälkeen ohjaajalle kerrotaan kumpi henkilö pitää ensin hakea. Koiran hinattua renkaassa roikkuvan henkilön kahluusyvyyteen, menee ohjaaja veteen vastaan, auttaa pelastettavan pois vedestä ja lähettää koiran saman tien toista hukkuvaa hakemaan. Myös tätä mennään vastaan ja ojennetaan käsi, kun henkilö on kahluusyvyydessä. Koiran tulee koko ajan pitää köydestä kiinni ja vetää pelastusrengas maihin. Liikkeen kerroin on 4. Jos koira irrottaa köydestä, ei ohjaaja saa koskea köyteen, vaan koiran pitää ottaa se käskystä. Tämä luultavasti pätee muihinkin liikkeisiin sovellettavissa osin. Viimeisenä liikkeenä suoritetaan veneen haku yhdessä ohjaajan kanssa uiden. Kun koirakko on lähtenyt rannasta, heitetään soutuveneestä köysi veteen. Huom. koira ei saa lähteä niin kovaa vauhtia uimaan köydelle, ettei ohjaaja pysyisi perässä ;) Uimisen pitää siis tapahtua ns. rinta rinnan. Sitten koiran pitää vetää sekä vene että ohjaaja rantaan, ohjaaja ottaa valjaista tai karvoista kiinni. Vene pitää vetää niin pitkälle maihin, että se karahtaa pohjaan. Kerroin tälle liikkeelle on 4 ja Helvi sai pisteitä 7,5. Tuomari oli kirjoittanut, että lähtö voisi olla nopeampi ja pistevähennyksiä aiheutui myös siitä, että Helvi pudotti köyden liian aikaisin. Kokonaisvaikutus meillä oli 8 ja sen kerroin on vain 1. 

Kokonaisuudessaan pisteitä jäi 117 ja se tarkoittaa hylättyä. Päättäväisesti jäimme Kaisan kanssa treenaamaan kokeen jälkeen seuraavaa päivää ajatellen. Korjauksia laiturilta hyppyyn, ohjattuun noutoon ja pelastusrenkaan vetämiseen. Kaisa oli paras mahdollinen treenikaveri ja koutsi! Illalla kävimme Uppsalassa syömässä ja kävelemässä. 

Sunnuntaina olimme ajoissa koepaikalla. Taas kokeessa suoritettiin ensin ylin luokka ja taisin vetää arvonnassa ensimmäisen suoritusvuoron. Nyt olin kuitenkin jo paljon viisaampi kuin lauantaina; niin ohjaajan sallitun toiminnan suhteen kuin liikkeiden toivotun suoritustavan suhteen! Paikalla makaaminen meni nappiin, siitä arvosanaksi täysi 10. 

14066476_10208806689503038_8564243245844

Nouto laiturilta hypäten tuotti samat pisteet kuin lauantaina eli 6,5... Ihme juttu, että Helvi taas epäröi hypätä, vaikka edellisenä päivänä oli treenatessamme hypännyt ihan OK. Samoin treenilaiturilta mökillä tai Kotkan veperannassa ei ole ollut mitään vaikeuksia, tosin ne ovat olleet vähän matalampia laituireita kuin koepaikalla ollut. Toisella käskyllä taisi hypätä, mutta luovutuksessa tuli yksi virhe kapulan pudotuksesta. Helvi kun ei osaa ravistaa esine suussa :D Tuli sitten vastustamaton tarve ravistaa, jolloin se irrotti kapulasta, mutta nosti kuitenkin esineen ja teki luovutuksen loppuun. 

14053664_10208806689983050_5403481146024

14124941_10208806689823046_3395554632073

13908912_10208806690543064_8388422513594

Meidän eduksemme oli, että koepaikalle tuli pyörimään pesueellinen sorsia, joita hukkuvana toimiva henkilö kävi häätämässä juoksemalla veteen ja roiskuttamalla. Helvi nimittäin innostui hänen toiminnastaan ja kyttäsi häntä koko ajan, meinasi lähteä käsistä ja juoksi laituria pitkin veneeseen hänen perässään, kun lähdimme seuraavaan liikkeeseen. Niinpä kysymykseen meinasi lähestulkoon tulla varaslähtö (koirasta ei saa pitää kiinni, kun on vastannut olevansa valmis), mutta juuri ehti koetoimitsija antaa luvan lähettää koiran, kun Helvi haukahti ja hyppäsi veteen. 

14068483_10208806690823071_3990505448475

13996129_10208806691263082_7521579461301

14066324_10208806692063102_6561545950930

Liikkeestä Helvi sai 10 pistettä ja tuomari kehui, että mycket bra. Tätä liikettä jännitin eniten etukäteen, koska meillä ei ole ollut mahdollista harjoitella soutoveneestä hyppäämistä ollenkaan. Laita kun on korkealla ja vene on kiikkerämpi kuin kumivene... Pari kertaa kokeilimme treeneissä hukkuvan pelastamista valjailla ja myös siten, että sekä hukkuva että koira lähtevät samasta veneestä.

Ohjatusta noudosta ei oikein osaa ajatella, että se olisi mitenkään erityisen vaikea, mutta kyllä se Helville ainakin tuntuu olevan. Koira ei varmaan kunnolla näe esineitä varsinkin jos ne liikkuvat siitä, mihin ne on alun perin heitetty. Olen huomannut harjoitellessamme, että Helvi käyttää aika paljon nenäänsä jälkimmäisen esineen noutamisessa. Vaikeutena meillä lisäksi on Helvin fiksoituminen jompaan kumpaan esineeseen, yleensä viimeisenä heitettyyn jos ne heitetään eri aikaan. Pääasiassa vasen puoli on ollut vaikeampi, joten olen treenannut sitä enemmän kuin oikeaa. Nyt kokeessa piti kuitenkin hakea oikea ja Helvi oli kovasti menossa vasemmalle. Minun piti kieltää sitä väärästä suunnasta, joka aiheutti Helvissä epävarmuutta, takaisin rantaveteen palaamista ja jouduin antamaan useamman käskyn, jotta sain sen oikealle esineelle. Parempi kuitenkin, että koira on ohjattavissa, koska väärälle esineelle menosta liike nollaantuu. Loppujen lopuksi Helvi toi esineet määrätyssä järjestyksessä ja luovutukset olivat OK. Eli työvoitto, tästä liikkeestä 6,5 pistettä. Olisin voinut päästä vähemmillä käskyillä, jos olisin tajunnut vähän odottaa... Varmasti minulla on myös parantamisen varaa ohjaamisessa, en ole oikein löytänyt selkeää vartalo-ohjausta avuksi eikä Helvi ole ehtinyt oppia suuntia vasen-oikea suullisista käskyistä tarpeeksi vahvasti. 

14066379_10208806692223106_6115412252907

14115382_10208806692383110_6291351736039

14066487_10208806692663117_1158121018960

14124978_10208806694063152_9113997815708

Sukellusnouto meni sunnuntaina samalla tavalla kuin lauantainakin ja samalla tavalla se on mennyt treeneissäkin. Helvi laittaa kyllä kuonon veden alle, mutta silmissä menee ns. kipuraja. Silloin otetaan tassut avuksi ja pelataan esine tarpeeksi matalaan veteen. Arvosanaksi siis 5, tassujen käytön lisäksi Helvi pudotti esineen luovutuksen yhteydessä ja jouduin antamaan ylimääräisen käskyn. Oli kiva huomata, että ruotsalaisille leonbergeille sukellusnouto näytti olevan todella mieluinen liike, sitä varmasti pitää vaan vahvistaa pennusta lähtien. Hildahan on monta kertaa leikkinyt damien kanssa rantavedessä sillä tavalla, että se painaa sen tassulla veden alle ja pyydystää sieltä sukeltamalla :) 

14125592_10208806696503213_4099827744700

14125742_10208806697463237_2727712040096

Edellispäivästä viisastuneena laitoin ohjatussa hukkuvan pelastamisessa pelastusrenkaan niin lähelle vesirajaa kuin mahdollista (veteen sitä ei saa laittaa toisin kuin Suomen uusissa säännöissä). Renkaan asettelemisella ei voi koiralle opettaa suuntia, koska ohjaaja saa tietää järjestyksen vasta asettelemisen jälkeen. Meillä on pelattu pelastusrenkaan kanssa vasta niin vähän aikaa, että ei ole tullut mieleen antaa köyttä toisella tavalla: Ruotsalaiset asettivat köyden kulkemaan koiran selän päältä, jotta jalkoihin sotkeutumisen kanssa ei tule ongelmia! Suuri parannus tapahtui Helvin suorituksessa, sillä se sai 7,5 pistettä. Itsekin osasin toimia selvästi paremmin kuin edellispäivänä, niin se vaan on tärkeää nähdä miten asiat käytännössä tehdään ja miten kannattaa tehdä. Pisteitä meni koiran epäröinnistä (tuomarin tulkinta, Helvi nyt vaan on hidas toimimaan vepessä) ja ylimääräisistä käskyistä, kehuja kuitenkin hyvästä ohjauksesta tai ohjattavuudesta, en ole varma kumpaa tuomari tarkoitti :) 

13996087_10208806697943249_8772113682962

14054585_10208806698263257_1018189388636

14053664_10208806698543264_4305407872567

14086302_10208806699703293_1174051164519

14066322_10208806699783295_7007497803034

Veneen haku ohjaajan kanssa uiden meni täysillä pisteillä. Lähdin reippaammin kuin lauantaina eikä liikkeessä ollut mitään ongelmia. Tuomarin kommenttina 10 ja mycket bra :) 

14114843_10208806699943299_3825309733065

14125597_10208806700543314_1827312298784

14053909_10208806700783320_3674504850102

kaikki kuvat on ottanut Kaisa Sormunen

Kokonaisvaikutelmasta saimme 8 ja kommentit olivat ihan aiheelliset: Työskentelee erinomaisesti, ohjaaja ei osaa liikkeitä oikein :D Yhteispisteet 195,5 p. ja hyväksytty tulos! Harmittaa tietysti, että sertifikaatin ja sitä myöten valioitumisen raja on 200 pistettä eli jäimme siitä vaivaiset 4,5 pistettä. Mutta kaiken kaikkiaan oikein kiva ja opettavainen opintomatka Ruotsin vesipelastuskokeisiin! En varmaan osannut tyhjentävästi tässä kertoa kaikkea, enkä edelleenkään osaa kunnolla sääntöjä, mutta kerron kyllä lisää ja tarkemmin kysyttäessä!