Mikä ihme siinä on, että pitää jännittää?! Vaikka kuinka järkeilee, että ei ole mitään jännitettävää ja tietää, miten negatiivisesti jännittäminen vaikuttaa koiraan - ja vaikka kuinka olisi päättänyt olla jännittämättä! Niinhän siinä taas kävi, kun TOKO-kokeeseen Helvin kanssa menin. Kieltämättä takaraivossa kummitteli edellinen, ensimmäinen voittajaluokan kokeemme, jossa keskeytin suorituksen Helvin haukkumisen takia ennen kuin tuomari olisi sen keskeyttänyt. Ainoa tavoitteeni olikin saada tehtyä koesuoritus kokonaisuudessaan. Se onnistuikin kaikesta hermoilustani huolimatta :)

Ensimmäisenä suoritettiin paikalla makaaminen. Helvi oli reunimmaisena koirana ja ensimmäisenä maahan käskettävänä. Liike meni hyvin siihen saakka, kunnes perusasentoon käskyä odottaessa Helvi ennakoi ja nousi vieruskaverin käskytyksestä sivulle istumaan. Arvosana tästä syystä 8. Yksilösuorituksessa ensimmäiseksi tehtiin seuraaminen, tuo murheenkryyni jo avoimen luokan ajoilta, joka menee treeneissä oikein hyvin, mutta kokeessa useimmiten Helvi jätättää. Niin nytkin ja peruuttaminen oli heti kärkeen muutaman askeleen eteenpäin seuraamisen jälkeen ja se meni ihan läskiksi, vaikka Helvi treeneissä peruuttelee oikein pätevästi. Muut seuraamisen kiemurat suht ok, mutta jätättämisen lisäksi kontaktissa oli ajoittaisia puutteita. En ollut yhtään tyytyväinen ja 7 seuraamisesta tuntui liian hyvältä arvosanalta. Enkä osannut itse kävellä samalla tavalla luontevasti kuin treeneissä, mutta en sentäs kumartunut/kääntynyt koiran ylle sen jätättäessä (sitäkin on tullut harrastettua) ja aiheuttaisi näin vain lisää painetta.

Toisena liikkeenä olisi pitänyt löytää ruutuun, mutta Helvi meni ymmälleen EVL-ruutua varten tehdystä ympyrästä, jonka keskipisteestä VOI-koiratkin piti lähettää. Helvi siis juuttui ympyrän kehään, ihan kuin siitä ei olisi voinut mennä eteenpäin... Kolmannesta lähetyskäskystä liike nollautui ja siirryimme seuraavaan tehtävään, ohjattuun noutoon. Ohjatusta noudosta arvosanaksi jäi 7, seuraaminen olisi voinut olla parempaa, pysäytyskäskyn jälkeen Helvi vähän vielä hiippaili perässä ja noutokapulalle menemisen vauhti oli aivan liian hidas - epäröintiä ilmeisesti, vaikka Helvi lähtikin heti hyvin vasemmalle kapulalle. Sitten olisi pitänyt tehdä L eli jäävät liikkeet. Näiden nyt pitäisi olla tuttua huttua jo alemmista luokista, mutta ei vaan tullut pisteitä yhtään. Tuomari oli valinnut suoritettaviksi asennoiksi istumisen ja maahanmenon. Istumisen sijasta Helvi jäi seisomaan ja taisi tajuta, että pieleen meni, sillä kiertyi mukaani kun menin koiran taakse. Maahanmeno oli OK, siinä tuli yksi haukahdus kun annoin käskyn ja katsoin koiraan - olisikohan nämä laskeneet sitten arvosanan nollaan. Olisin luullut, että tästä olisi jäänyt jotain pisteitä kun toinen asento oli oikea ja ekaankin asentoon koira pysähtyi, vaikkakin väärään asentoon.

Luoksetulon pysäytys on ollut aina tosi epävarma, en varmaan ole vieläkään onnistunut kertomaan Helville, mitä liikkeessä pitäisi tehdä. Olen ajatellut, että tämä täytyy opetella vähän niin kuin uudelleen ja suullisella käskyllä, koska käsimerkki ei vaan tunnu toimivan. Tällä kertaa Helvi valui sen verran, että pisteitä jäi 6. Luoksetulon jälkeen suoritimme kaukokäskyt eikä tästä liikkeestä jäänyt ollenkaan pisteitä. Helvi teki teknisesti muistaakseni asennonvaihdot hyvin, mutta ei mitään vaihtoa ensimmäisestä käskystä! En tiedä mikä mätti, luulen kolmen sekunnin vaihtotahdin olleen nopeampi kuin mitä rytmiä olen harjoitellut. Täytyy vaan treenata nopeaa sarjaa. Metallikapulan hyppynouto meni muuten hyvin, mutta Helvi ei lähtenyt ekalla käskyllä... Viimeistelyharjoituksissa jouduimme viilaamaan malttia, koska Helvi keksi yhtäkkiä varaslähdön ja meni jo liikkurin "käsky"-merkistä; ehkä tämä sitten kostautui kokeessa? Arvosanaksi jäi kuitenkin 8. Viimeisenä liikkeenä oli tunnistusnouto ja niin varmasti kuin tämäkin on treeneissä mennyt, niin kokeessa Helvi nollasi liikkeen poimimalla kahdesti väärän palikan suuhun. Palautti kyllä sitten oikean korrektisti. Pisteitä jäi kaiken kaikkiaan vain 120, mutta itse sain hieman lisää uskoa ja motivaatiota tokoiluun: Rennosti ja iloisesti vaan, niin hyvin menee :)