Hilda on vaihtanut kaikki hampaat jo noin pari kuukautta sitten, mutta en pitänyt kiirettä lopputarkastuksen kanssa, kun oli kaikkea muuta menoa. Nyt sitten kävin sen kanssa Veikkolassa Anidentissa ja Helena Kuntsi oli oikein tyytyväinen näkemäänsä. Purenta on normaali saksipurenta ja suu on terve. Puuttuvia hampaita on kolme takimmaista vasemmalla ylhäällä eli P4, M1 ja M2. Ne, joiden aihiot jouduttiin operaatiossa poistamaan. Helena oli erityisen ilahtunut, kun P3 oli tullut normaalisti, koska se oli murtuma-alueen reunalla ja oli epäilys, ettei se kehittyisi. Onnettomuuden seurauksena välihampaiden siksak-kuvio vasemmalla puolella on erilainen kuin oikealla puolella: Täydellisessä saksipurennassa premolaarit muodostavat säännöllisen siksak-kuvion sivusta katsottuna tyyliin ylähammas, alahammas, ylähammas, alahammas. Hildalla kuvio on epäsäännöllinen vasemmalla, säännöllinen oikealla. Lisäksi trauman puolella ala-P4 pureutuu ylä-P3 ulkopuolelle, kun normaalisti neljäs alapremolaari pureutuu keskelle kolmannen ja neljännen yläpremolaarin välistä tilaa. Vasen yläleuka on hiukan liian pitkä ja kapea suhteessa alaleukaan. Tässä kuva koiran hampaistosta, niin on helpompi hahmottaa, mistä puhun:

hampaat.jpg

Löydös, mikä ei liity leukamurtumaan, on alakulmahampaiden pureutuminen hiukan liian eteen. Niiden tulisi pureutua keskelle ylä-I3-kulmahammasväliä eli keskelle tuota lokosta ulommaisen yläetuhampaan ja yläkulmahampaan välissä. Hildan alakulmurit osuvat kevyesti I3-hampaiden takapintaan. Tämä johtunee alakulmureiden viivästyneestä vaihtumisesta, nimittäin syyskuun alussa pysyvät alakulmahampaat puskivat esiin maitohampaiden vielä ollessa paikoillaan. Parin viikon sisällä ne kyllä sitten putosivat pois edestä, kun aloin ystäväni Sallan kehotuksesta aktiivisesti heiluttelemaan maitohampaita ja revittelemään leluja. Mutta ehtivät varmaan tuon verran vinoutta eteenpäin aiheuttaa. Kaiken kaikkiaan näissä löydöksissä puhutaan kaikissa aivan todella pienistä heitoista, joita tavallinen ihminen/ulkomuototuomari/peruseläinlääkäri ei hevillä edes huomaa (ainakaan ilman koiran rauhoitusta), mutta Helena Kuntsi-Vaattovaara on maailmankuulu hammasspesialisti, joten hän teki tarkkaa työtä. Ja hammastodistus tulee Kennelliitosta sitten perässä :) Puntari näytti muutes 34,5 kg.

Helvin kanssa kävin kaksi TOKO-koetta yhdessä päivässä Vantaan hienolla Racinel-areenalla. Tulokseen saakka eivät pisteet riittäneet kummallakaan kerralla, mutta pientä edistymistä oli havaittavissa. Lähinnä siis koiran asenteessa / omassa kisajännityksessäni ja juuri siitä syystä ajattelin nyt käydäkin kokeissa. Paikalla makaamiset olivat molemmissa kokeissa hyvät, toisesta 10 ja toisesta 9 (annoin liian vahvan käskyn). Seuraamiset edelleen paskoja (6 ja 6,5) koska Helvi jätätti ym. Oli siellä hyvääkin pätkää seassa, mutta kokonaisuuden pitäisi olla paljon ehjempi ja laadukkaampi. Jättöliikkeiden vaikeuksia en ihan tajua (0 ja 5), koska liikkeet ovat olleet mukana alokasluokasta asti ja Helvi tekee ne treeneissä hyvin. Molemmissa kokeissa oli samat liikkeet ja sama järjestys eli istuminen ja maahanmeno. Helvi ekassa versiossa jäi seisomaan istumisen sijaan, kiertyi vielä perääni eikä mennyt ekalla käskyllä maahan, toisessa versiossa teki taas seisomisen ensin, mutta maahanmeno oli OK. Luoksetulon pysäytyksissä pysäytys ei onnistunut, nollat molemmista. 

Ruutu olisi mennyt ekassa kokeessa tosi hyvin, mutta Helvi lähti sieltä perääni aavistuksen ennakoivasti, joka laski arvosanaksi 7. Toisessa kokeessa taisi käydä niin, että Helvi meni hyvin ruutuun, mutta tuli pois ja kävi ulkopuolelle maahan. Ohjatusta noudosta olin tosi iloinen, koska treeneissä on ollut vähän epävarmuutta. llmeisesti Helvi ei kunnolla näe puunvärisiä noutokapuloita kivituhkaa vasten, nyt kokeiden tekonurmella ohjatuista tuli 8 ja 9. Vauhtia voisi olla enemmän. Toinen liike, johon olen tosi tyytyväinen, on tunnistusnouto. Näistä Helvi sai 9 ja 9,5! En muista mistä tuli vähennystä. Pirun kaukokäskyt, kun eivät suju kokeessa. Olen liian iso magneetti (myös luoksetulossa), joten kai se on pakko opetella käyttämään takapalkkaa. Kaukoissa lisäksi 3 sekunnin vaihtoväli on aika nopea, olemme varmaan harjoitelleet liian hitaalla vaihtovälillä. Helvi siis teki ensimmäisessä kokeessa vaihdot, mutta eteni liikaa. Toisessa kokeessa se teki kolme vaihtoa tosi hyvin teknisesti, vaan siihen loppuikin tekeminen. Loput kolme käskyä eivät aiheuttaneet mitään reagointia :D Harmillisesti metalliesineen hyppynouto meni nollaksi: Ekassa kokeessa heittoni sinkosi kapulan ihan sivuun, siis se pomppi tekonurmella ihan villisti. Helvi ei sitten suorittanut estettä. Toisessa kokeessa osasin heittää vähän hillitymmin, mutta Helvi ei tehnyt paluuhyppyä... Kokonaisvaikutuksista 7 ja 8. Toinen tuomari oli hyvin ihastunut Helviin ja toivoi näkevänsä meidät uudelleenkin hänen tuomaroitavanaan. Jälkimmäisessä kokeessa oli muuten ensimmäistä kertaa VOI-liikkeet kahdessa osassa! Kuulemma ne on yleensä jaettu kahteen erään, mutta mulle on aina sattunut tähän mennessä sellaiset kokeet, että tehdään putkeen kaikki liikkeet. Tykkäsin jaetusta kokeesta, toivottavasti osuisi kohdalle jatkossakin :)