Porvoossa järjestettiin helmikuun alussa hyvä tilaisuus tasontarkastukseen eli mölli-toko virallisen tottelevaisuuskoetuomarin arvostelulla. Ensi alkuun oli pari tuntia aikaa varattu luennolle, jossa tuomari Kaarina Pirilä kertoili kokeissa tapahtuvista yleisimmistä virheistä ja liikkeiden oikeista suoritustavoista ja toisaalta kilpailijan ja kouluttajan asemassa Sari Pehkonen kertoi näkemyksiään, miten virheet vältetään jo koulutuksessa. 

Sitten alkoivat suoritukset ja Hilda oli toisena. Paikalla makaamisessa en ottanut täyttä matkaa, kun minua jännitti Hildan pysyminen oikeastaan aika paljon. Mutta ei siinä ollut ongelmaa ja arvosanaksi tuli 8, virheenä se, että Hilda nousi perusasentoon liikkeen lopuksi toisella käskyllä eikä ensimmäisellä. Seuraaminen meni hyvin, pari kertaa kontakti herpaantui hetkeksi ja se tapahtui täyskäännöksissä. Täyskäännöksiä tarvitsee muutenkin harjoitella enemmän, nyt tein ne helpoimman eli oikean kautta. Vasemmalle kääntyessä Hilda joskus liioittelee takapään heittämistä, mutta se varmaan helpottaa minun rauhallisemmalla kääntymiselläni. Seuraamisesta saimme 9, tässä kuva, jonka on ottanut Tiina Suuronen:

27788178_10213523626143506_4852440251733

Liikkeestä maahanmenossa annoin liikaa vartaloapua eikä Hilda taaskaan noussut ensimmäisellä käskyllä perusasentoon, näistä johtuen arvosana 8,5. Tuomari oli sitä mieltä, että koira ei tarvitse vartaloapua, joten tietoista pyrkimystä itseltä siitä eroon pääsemiseksi ;) Luoksetulossa Hilda jää hieman liian kauas eteen istumaan minun mielestäni, vaikka tuomari sanoi etäisyyden olevan tokossa ihan OK. Lisäksi ohjasin sitä edestä perusasentoon siirtymisessä kädellä - toden totta hyvä huomio ja pois opeteltava asia! Arvosana luoksetulosta 9,5. 

Noutoesineen pitäminen on itselleni uusi liike enkä sitten osannutkaan toimia oikein, kun Hilda pudotti kapulan liian aikaisin päätä kääntäessään. Jos koira pudottaa, niin ohjaajan tulee poimia esine maasta. Näin lyhyestä pitämisestä sai kuitenkin 7 pistettä ja tosi kiva oli, että sain ottaa liikkeen uudelleen ja siihen saimmekin sitten täysin onnistuneen suorituksen. Kaukokäskyt olivat heikoin liike, enkä ole siitä sinänsä yllättynyt, kun olen vastikään lisännyt etäisyyttä koe-etäisyydelle. Mutta etäisyys ei ollutkaan ongelma, vaan Hilda ei mennyt perusasennosta maahan ekalla käskyllä eikä ottanut istuma-asentoa myöskään ensimmäisellä käskyllä. Lisäksi loppuperusasennon löytyminen vaati käskyn ja odotteluajan jälkeen pienen vartaloavun. Näistä johtuen arvosana 5. 

Estehypyssä sähläsin vähän tyhmillä kysymyksilläni sallitusta aloituspaikasta, mutta tulipahan testattua mitä koiralle tapahtuu, jos kaikki ei mene sujuvasti. Liike meni hyvin, paitsi että annoin taas käsiohjausta edestä perusasentoon siirtymisessä ja olisi Hilda voinut minun makuuni vähän lähemmäs tulla eteen istumaan. Tuomari ei varmaan huomannut käsiapua, kun saimme estehypystä 10. Kokonaisvaikutuksen arvosana oli 9 ja kaiken kaikkiaan pisteitä tuli 166,5 eli ALO1-tulokseen riittävä pistemäärä. Parasta antia mölli-tokossa oli päästä testaamaan kokeenomaisella suorituksella Hildan häiriönsietoa, palkkaamattomuuden sietoa ja vireen säilymistä sekä suhtautumista vieraaseen toimintaympäristöön ja ohjaajan väistämättä ilmenneeseen lievään koejännitykseen. So far, so good - ei näyttänyt millään näistä olevan juurikaan negatiivista vaikutusta! Tässä linkki Sanna Muurin kuvaamaan videoon suorituksestamme: https://youtu.be/ror4N6ITlws

EK-treenien kanssa on ollut vähän hiljaisempaa, tämän vuoden puolella olemme kerran olleet treenaamassa esineruutua, joka meni ihan kivasti, kun maltoin antaa Hildalle työrauhan, vaikka se ei heti löytänyt esinettä. Helvi etsi pari esinettä hienosti valmiiksi ruutuun laitettuina. Molempien kanssa olen myös toko-hallilla treenaillut, mutta Hildaa en uskalla siellä päästää irti agilityn ollessa samaan aikaan käynnissä, jotta se ei karkaa rataa juoksevan koiran luokse. Tämä luonnollisesti rajoittaa paljon harjoittelumme aiheita. Helvin kanssa olen toko-juttujen lisäksi treenaillut oikealla puolella seuraamista ja puolenvaihtoja, käännöksiä ym. joita tarvitsee osata rally-TOKO:ssa voittajaluokassa. Helvi on ollut ihan innoissaan uusien juttujen opettelemisesta, vaikka ei se helppoa ole koiralle, joka on yli kahdeksan vuotta seurannut vasemmalla puolella :D