Parisen viikkoa sitten olin Landseeryhdistyksen järjestämässä multi-tasking -viikonlopussa Tammelan Rottishovissa. Ohjelmassa oli luonnetesti, jalostustarkastus, luento ja joukkonäytteenotto geenitesteihin. Menin perjantaina paikalle ja rakensimme Kaisan ja Lauran kanssa luonnetestiä varten radan. Minäkin sain ensimmäisen merkintäni luonnetestistä koetoimitsijakorttiin, sillä olin sunnuntaina vastaava koetoimitsija & sihteeri. Lauantaina tittelini oli niinkin hieno kuin ratamestari, käytännössä olin radalla päästämässä tynnyrin telineestään silloin kun tuomari näytti merkkiä ;) Lauantaina illalla meille luennoi Riitta Liimatainen opaskoirakoululta luonneominaisuuksien periytyvyydestä.

Omat koirat antoivat verinäytteensä lauantaina, Hilda oli kuulemma ollut "hieman haastava" Helvin ollessa lähinnä kyllästyneen oloinen. En siis itse ollut läsnä näytteenotossa, vaan homma oli hoitunut jossain välissä minun ollessani luonnetestissä töissä. Hildan verinäyte lähti vain Hannes Lohen tutkimusryhmän käyttöön, mutta Helvistä otatin geenitestit MD ja DM (Helvin verinäyte on jo Lohen ryhmällä). Vastaukset tulivat muutamassa päivässä ja molemmat sekä lihasdystrofia että degeneratiivinen myelopatia olivat N/N eli normaalit. Syy Hildan testaamattomuuteen on se, että MD-testi on jo tehty (tulos N/N) Hildan kasvattajan toimesta Hildan emän ollessa sairauden kantaja ja DM-testin teetän jossain vaiheessa samasta verinäytteestä, joka on jo labrassa. 

Sunnuntaina Viivi vei ystävällisesti Helvin jalostustarkastukseen eli vihdoin, lähes veteraani-ikäisenä, Helvikin on jalostustarkastettu! Jalostustarkastus on sen verran laaja, että en ala tuloksia tässä toistamaan, vaan tarkastus on nähtävissä kotisivujen puolella Helvin näyttelyarvostelujen linkissä. Eipä siellä mitään yllättävää ole :) 

Pitkästä aikaa vein Helvin fyssarin käsittelyyn ja ekaa kertaa siellä oli selvästi lihaskireyksiä selässä ja pakaroissa. Todennäköisesti Hildan kanssa riehuminen on ollut niin erilaista, että on aiheuttanut tottumattomalle näitä. 

Sitten viime lauantaina kävin vielä Helvin kanssa Lahdessa näyttelyssä. Juha Putkonen oli tuomarina ja arvostelu tässä: Melkein 8 v. Nartuksi hyvät mittasuhteet ja erinomainen raajaluusto. Narttumainen, hieman lyhytkuonoinen pää. Hyvät korvat, silmät saisi olla tummemmat, hyvä purenta. Hyvin kehittynyt rintakehä ja eturinta. Tasapainoiset kulmaukset. Oikea karvanlaatu, muutoin hyvä valkoinen väri, mutta värityksessä mustia pilkkuja. Liikkuu takaa kinnerahtaasti, riittävä askelipituus. Hyvä hännän asento liikkeessä. Sijoitus PN3 :)