Suoraan sanottuna! Elokuun viimeisenä viikonloppuna siis ajelin ympäri Suomea kahdessa VEPE-kokeessa. Lauantaina Kirkkonummella Vantaan Palveluskoirayhdistyksen äkkisyvällä suolammella jännitin ensin pitkän köyden viennissä Helvin lähtöä; mitä tapahtuisi, kun koira lähtisi ja molskahtaisi saman tien uimasilleen osaamatta varautua siihen etukäteen. No, ei mitään erikoista! Köysi pysyi suussa ja Helvi vei hienosti ilman virhepisteitä. Rantautuminen liikkeen jälkeen oli vaan todella vaikeaa, kun ei se päässyt maalin kohdalta pois vedestä, mutta onneksi sivussa oli veteen työntyvä mätäs, jolle Helvi pääsi nousemaan avustuksellani. Toisen veneen noudossa Helvi ei taas meinannut lähteä. Ikuisuudelta tuntuneen ajan ja useamman käskyn jälkeen se kuitenkin hyppäsi ja tässä vaiheessa köydellinen vene oli jo kovin sivussa ja loittoni koko ajan lisää. Siinä sitten kävi niin, että Helvi jonkun matkan veneen perässä uituaan kääntyi takaisin minua kohti. Yritin käskyillä saada sen vielä vaihtamaan suuntaa, mutta mitään ei tapahtunut, joten keskeytin liikkeen toivottomana.

Hukkuvan pelastaminen meni muuten ongelmitta, mutta annoin lisäkäskyn maaliin tulossa. Helvi nimittäin suuntasi maalista sivuun siihen paikkaan, josta se köyden viennissä oli päässyt kuivalle maalle. Arvasin, että se muistaa asian ja meinaa tehdä niin. Käskystä kuitenkin korjasi ja toi hukkuvan maaliin. Rannansuuntainen vienti meni nollaksi lähtöajan ylityksen vuoksi, ei ollut Helvillä aikomustakaan lähteä veneestä. Lopputulemana pistettä vaille 3-tulos ja missattu lansujen erkkari!!

Hulluja me koiraharrastajat - ajattelin, kun sunnuntaina herätyskello soi klo 4.30. Tällä kertaa matka vei Jyväskylän liepeille Uuraisille ja Keski-Suomen Noutajien kokeeseen. Olin sen verran ajoissa paikalla, että ehdin ottaa puolen tunnin tupluurit autossa ennen kokeen alkamista. Koepaikka oli aivan ihanteellinen lampi: ei tuulta, ei virtauksia, muutaman askeleen kahlaus ennen uintisyvyyttä. Pitkä köysi oli ohuin koskaan näkemäni eikä siis köyden päässä ollut mitään paksunnosta. Joka tapauksessa Helvi meinasi lähteä liikkeelle ilman köyttä ja jouduin antamaan kaksi ylimääräistä käskyä sanoessani sille ensin "Helvi" ja kun se kääntyi minua kohti, niin uudelleen käskyn "vie".

Toisen veneen noudossa Helvi lähti heti. Pari kertaa se vilkuili taakseen minua. Lähetys näytti osuneen ihan nappiin ja noudettava vene oli tulossa sopivasti Helvin nenän eteen - mitä tekee koira!? Ei ota köydestä ja alkaa uida kohti minua! Käsittämätöntä! Ei aavistustakaan mikä juttu tämä nyt on. Muuta kuin paska juttu. Hukkuvan pelastus tapahtui täysillä pisteillä ja huomioitavaa oli lisäksi erityisen hieno hukkuvan kiertäminen Helviltä :) Rannansuuntaista vientiä ei koiruus taaskaan tehnyt, miksi voi miksi siinä on taas painetta... Ei siis tulosta tästäkään kokeesta.