Katselin jo kesäkuun alussa rally-tokon avoimen luokan kylttejä sillä silmällä, että mitä Hilda niistä jo periaatteessa osaisi ja mitä pitäisi harjoitella. Silloin toko-ryhmämme kouluttaja järjesti rally-tokon ratakoulutuksen, johon osallistuin ja kävimme siellä testaamassa avoimen luokan ratasuoritusta. Se meni sen verran ookoo, että ilmoittauduin kokeeseen heinäkuulle ajatellen ehtiväni treenata vielä puutteellisia osuuksia - no ei tullut treenattua, joten koe tuli vastaan sillä yhdellä ainoalla ratatreenillä... Helsingissä Malmin lentokentän lähellä järjestetyssä kisassa pienkoneet lensivät tiuhaan matalalta päältä, mutta onneksi Hildaa ei häirinnyt. Ratapiirros oli tällainen:

Helsinki.jpg

Pujottelussa tuli ensimmäinen virhepiste, kun Hilda nuuhkaisi pujottelukartion virkaa tekevää ämpäriä. Hauska pikku jippo oli, että ämpärit oli täytetty hiekalla ja niihin oli laitettu lasten leluja päälle, vähän niin kuin houkutus-tehtävä samalla ja aika montaa koiraa ne kiinnostivatkin kovasti. Onneksi kielto tehosi ja seuraaminen ei hajonnut sitä sekuntia enempää. Tutulla alokasluokan kyltillä, jossa peruutetaan askelia koira edessä istuen (tässä kyltti 6) tuli useampi yhden pisteen virhe; koira pois asennosta yli puoli metriä jossain kohtaa liikettä, puutteellinen yhteistyö ja vielä kontrollin puutekin. Tästä sähläämisestä en itse toipunut heti, koska seuraavalla kyltillä tein ison ohjaajavirheen enkä muistanut pysähtyä liikkeen lopuksi! Pisteitä lähti siis 10 väärin suoritetusta tehtävästä johtuen.

Kymmenennellä kyltillä uusin tehtävän, mutta en muista mikä siinä ensin meni vikaan. Seuraava kyltti oli oikea virheiden suma, koska Hilda oli ihan liian sählä ja kiepsahti myös uusiessani tehtävää ylimääräisiä kieppejä, jolloin napsahtaa kymmenen virhepistettä väärin suoritetusta tehtävästä ja kolme pistettä lähti vielä kontrollin puutteestakin. Viimeisellä kyltillä menetimme vielä 3 pistettä syystä että koira melkein istui käännöksessä. Virallisesti virhe on nimeltään näköjään epätarkasti suoritettu tehtävä - minun mielestäni melkeistä ei kylläkään tarvitsisi olla ;) Käännyin vissiin liian hitaasti, jos Hilda on ruvennut pistämään pyllyä maahan kesken käännöstä, mutta onneksi ei ehtinyt kuitenkaan istua. Saimme nimittäin vielä hyväksytyn tuloksen 74 pisteellä. 

Helsingin koe oli tiistai-iltana ja jo torstaina olin seuraavassa iltakokeessa Porvoon hallilla. Hallissa oli mukavan viileää, vaikka ulkona oli kamala helle. 

Porvoo.jpg

Ensimmäiset kolme tehtävää menivät virheettömästi ja neloskyltin tehtävän tiesin olevan vielä vaiheessa. No Hilda ei siirtynyt korrektisti uuteen perusasentoon ottaessani askeleen oikealle, vaan jäi erittäin vinoon. Otin sitten uusinnan kautta ja silloinkin tuli vielä yksi virhepiste vinoudesta  - ei ehkä olisi sinänsä kannattanut uusia, mutta tehty mikä tehty. Seuraavat kolme kylttiä menivät taas hyvin ja 8-kyltillä olin tyytyväinen Hildan tekemään siirtymään perusasennosta eteen istumaan (vrt. aiemmin koira ohjattu eteen vauhdista) huolimatta yhdestä virhepisteestä johtuen pompusta, jonka Hilda taas teki siirtyessään vasemman kautta sivulle. 

Ohjaajavirheen tein (-3), kun ohjasin koiran seisomaan kymppikyltillä ja samalla aloin jo itse liikkua, mutta koira ei noussutkaan ylös... Peruutin siis toisen jalkani takaisin ja toistin käskyn, jolloin Hilda nousi ja piti asentonsa minun kiertäessä sen ympäri. Ja tällä kertaa muistin pysähtyä koiran kierrettyäni! Pyörähdys on myös yksi uusista avo-liikkeistä, jotka eivät ole vielä hanskassa varmasti, mutta olisi se voinut onnistua huolellisella käsiohjauksella joten kuten. Ei kuitenkaan onnistunut, uusinnassakaan, joten kymmenen pistettä lähti pois, kun pyörähdystä ei tapahtunut. Viimeisenä liikkeestä maahanmeno hyvin ja Hilda tarjosi samaa vielä pysähtyessäni maalin jälkeen kytkemään koiraa. Kaiken kaikkiaan pisteitä jäi 79 ja joku ystävällinen toimihenkilö kuvasi ratamme, joten tässä linkki: https://youtu.be/VtPVYbpUx2M

Porvoosta reilun viikon kuluttua osallistuin vielä Orimattilassa kisaan, josta Disa kuvasi videon https://youtu.be/4g_p39xQiMA

Orimattila.jpg

Rata alkoi heti pyörähdyksellä eikä Hilda sitä osannut sen paremmin vieläkään, joten en jäänyt yrittämään uusintaa, vaan hyväksyin -10 pistettä. Hyppy ok, istuminen ja koiran kiertäminen ok, mutta saksalaisessa täyskäännöksessä Hilda meni haistamaan kylttiä ja meni kyltin taakse, joten siitä ei olisi mitenkään enää saanut aikaiseksi korrektia täyskäännöstä. Uusin siis tämän kyltin ja sitten se meni kuten pitääkin. Yksi virhepiste tuli vinoudesta 360 asteen käännöksessä kyltillä 6 ja seuraavalla kyltillä vähennettiin 10 pistettä väärin suoritetusta tehtävästä, kun Hilda eteen kääntyessään kiersi koko tehtäväkyltin. En tiedä meninkö liian lähelle kylttiä vai mikä sen aiheutti. Ja tämä olisi varmaan kannattanut uusia, mutta en hoksannut. Seuraavalla 270 asteen käännöksellä Hilda ei ollut alussa ihan täysin yhteneväinen rintamasuunnaltaan ja tarkkaavainen tuomari heti rokotti yhden pisteen vinoudesta. Loput viisi tehtävää vauhdin muutoksineen, täyskäännöksineen ja asennonvaihtoineen sujuivat virheittä. Kun lopputuloksena oli 75 pistettä, tiesi tämä koulutustunnusta RTK2 avoimesta luokasta ja siirtoa voittajaluokkaan! Siellä ei sitten enää tuurilla seilata, joten paljon uutta mukavaa harjoiteltavaa on edessä :) Otin Hildasta sopivan tilannekuvan, kun se seurasi eräänä iltana TV-ohjelmaa, jossa esiteltiin rally-tokoa, joten ehkä se on opetellut ohjelmasta jotain juttuja ;) 

20180722_105026.jpg