Aloitetaan synttäriuutisilla :) Hilda täytti 5.4. kaksi vuotta! Syntymäpäivää vietimme junnukurssilla ja Jenni Hautamäki otti Hildasta 2-vuotiskuvan. Luonteeltaan Hilda on edelleen aika kakara eikä ulkomuotokaan ole vielä lopullinen, luulen ma.

29791676_10214044267479214_7874205887286

Helvi sai koepaikat Lappeenrannan kaksoiskisasta rally-tokossa, joten vietimme päivän LAU:n hallilla. Ratoja ei siis ollut samaan aikaan kuin yksi eli kisat pidettiin peräkkäin. Tuomarina toimi Tiia Hämäläinen ja ensimmäinen VOI-rata alkoi vähän puolen päivän jälkeen. 20180407_113516.jpg

Heti ekalta kyltiltä piti aloittaa juokseminen ja juosten pujotella kartiot edestakaisin. Jostain syystä Helvi siirtyi takaisin kävelyvauhtiin pujottelussa, joten siitä -10 väärin suoritetusta tehtävästä ja lisäksi -3 ohjaajavirheestä, kun hidastin omaa vauhtiani yrittäessäni saada Helvin ravaamaan... Seuraavalla kyltillä sitten siirtyminen normaalivauhtiin ja sen jälkeen perusasento ja askel oikealle koiran siirtyessä mukana jälleen perusasentoon. Koiran seuraamispuolta vaihtava molemmat oikealle -täyskäännös sujui hyvin, samoin oikealla seuraten tehty käännös vasemmalle. Vasemmalle kääntyvä spiraali koiran seuratessa edelleen oikealla ei mennyt kovin hyvin, taisin taas vähän hidastella, kun varmistin, ettei Helvi ajautuisi seuraamaan vasemmalla puolella - se helposti livahtaa selkäni takaa nimenomaan vasemmalle kaartaessa ja tästä epätarkasti suoritettu tehtävä -3. Käännös oikealle (koira edelleen oikealla) meni hyvin, yhdeksännellä kyltillä tein -1 arvoisen ohjaajavirheen, mutta en muista miten. Olin taas varmaan liian lähellä kylttiä, kun en näköjään osaa arvioida tilaa, jonka korrekti suoritus tarvitsee, kun koira istuu ohjaajan oikealla puolella ja ohjaajan pitäisi mahtua kiertämään koira etukautta koiran ja kyltin välistä... 

Sitten koira palautettiin "normaalille" seuraamispuolelle tekemällä puolenvaihto selän takaa, siinä ei virheitä. Kuten ei myöskään paikallaan täyskäännöksessä oikealle. Seuraavaksi radalla oli peräkkäin pari asennonvaihtotehtävää; ensin istu-seiso-maahan, josta liikkeelle ja sitten istu-seiso-istu. Nämä sujuivat onneksi ok, joskus Helvi ei meinaa pysyä suorassa kun pitää nousta seisomaan ohjaajan sivulla, kun se haluaisi kiertyä vähän katsekontaktia ottamaan. Paikallaan käännös vasemmalle puhtaasti, mutta perustehtävässä 270 astetta oikealle kämmäilin jotain, josta vähennettiin sekä epätarkasti suoritettu tehtävä -3 että ohjaajavirhe -3. Samoin -3 vähennettiin ohjaajavirheestä kahdella viimeisellä kyltillä, jotka olivat puolenvaihto jalkojen välistä ja käännös vasempaan koiran ollessa oikealla seuraamassa. Jalkojen välistä tehtävässä puolenvaihdossa annoin varmaan liikaa vartaloapua, mutta tuosta toisesta en muista eikä valitettavasti tästä radasta ole videotakaan. Kommenteissa tuomari kehotti harjoittelemaan ohjausta hieman pienemmäksi ja totesi, että loppuradasta yhteistyö sujui hyvin - Helvin perusongelma, että työmoodia ei vaan löydy alusta alkaen! Käytösruutu sujui moitteettomasti, asentona oli 2 minuuttia sivulla maaten. Ja itsekin osasin jo siirtyä pois käytösruudusta oikea-aikaisesti.

Onneksi pisteet riittivät juuri ja juuri hyväksyttyyn tulokseen! Meille siis 71 p. ja raja on tosiaan 70 p. Luokassa oli 5 osallistujaa ja kaksi jäi ilman tulosta, Helville heltisi siis myös sijoitus kolmannelta palkintopallilta :) Kiva saada jotain kotiin vietäväksi, tällä kertaa Naturis-makkarapötkö ja lelu + suklaata. 

30221388_10214057732895841_4222147255072

kuva: Anne Topra

Pari tuntia odottelin seuraavaa rataa ja tuli siinä harjoiteltua samalla myös Hildan kanssa tottisjuttuja niin hallissa kuin pihalla - täytyy käyttää kaikki tilaisuudet hyväksi eri paikoissa treenaamiseen ;) Ratapiirros ilmestyi taululle aikanaan ja päivän toinen suunnitelma näytti tältä:

20180407_131831.jpg

Rata alkoi liikkeestä seisomisella, Helviltä se sujui hyvin. Suoraan hypyn linjalla edessäpäin oli houkutuksessa käytetty lelu ja tämä aiheutti huolta joissakin koiranohjaajissa, mitä kehän laidalla juteltiin. Helviä ei houkutellut, jos se edes lelua siinä vaiheessa näki, ja hyppy sujui ok. Houkutus-tehtävässä oli lelun lisäksi ruokaa purkissa ja se houkuttelikin Helviä niin, että tuli virhepisteitä puutteellisesta yhteistyöstä -1, epätarkasti suoritetusta tehtävästä -1 ja ohjaajavirheestä (pysähdyin komentamaan koiraa) -3. Sitten piti vielä nuuhkaista seuraavaa kylttiä, mutta onneksi käännös muuten tuli tehtyä yhtä aikaa. Istu-seiso-istu asennonvaihdoksista meiltä vähennettiin kontrollin puutteesta yksi piste ja paikallaan täyskäännöksestä oikealle epätarkasti suoritetusta tehtävästä myös yksi piste (Helvi suoritti istumiset liian hitaasti). Nyt kun tein tarpeeksi rauhallisella tahdilla ja keskittyen, saimme 3/4-käännöksen vasemmalle hyvin suoritettua! Tässä lajissa ei pidä hosua, varsinkaan jos koira ei pysy mukana ;) 

Perusasento, koiran jättäminen odottamaan ohjaajan ottaessa askeleen oikealle ja perusasentoon kutsuminen meni hyvin, samoin tavallinen käännös vasemmalle. Hitaan käynnin osuus on jostain syystä Helvin suosikki seuraamisessa, tässäkin se piti parasta kontaktia koko radalla hitaan käynnin aikana. Puolta vaihtava molempien täyskäännös vasemmalle oli hyvä ja sitten piti kääntyä oikealle. Oikealla seuratessa piti ottaa askel oikealle ja siitä tuli yksi virhepiste epätarkasti suoritetusta tehtävästä. Käännös vasemmalle meni ihan kivasti ja samoin molemmat vasemmalle -täyskäännös, jossa koira palasi seuraamaan vasemmalla puolella. Sitten oli enää yksi tehtävä, joka ei kyllä onnistunut ollenkaan. Kyltiltä olisi pitänyt ottaa kolme askelta taaksepäin ja ensin uusin, mutta silti tuli kymppivirhe, koska Helvi ei peruuttanut. En osaa sanoa syytä epäonnistumiseen, ehkä minun olisi pitänyt sanoa käsky aiemmin, jotta Helvi olisi osannut varautua peruuttamiseen. Käytösruudussa koiran piti istua ohjaajan edessä 2 min eikä siinä huomautettavaa. Video radasta täällä: https://www.youtube.com/watch?v=lIlFBMogDfs&feature=youtu.be

Ei huippupisteitä tästäkään, mutta hyväksytty tulos 78 pisteellä kuitenkin ja se on pääasia :) Tuomarin suosikki-palkinto Helville saatesanoilla "hyvin ohjattu isoa koiraa" ja palkinnoksi pehmolelu sekä karkkia. 

received_10156124432328186.jpg

kuva: Anne Topra