Tiedättekö sen tunteen, kun jostakin koiran käytöksestä tai oireesta alkavat pahat ajatukset jyllätä mielessä ja niitä sitten vatvoo ja vatvoo pystymättä ajattelemaan juuri mitään muuta? Minulle kävi niin lauantaina, kun yhtäkkiä illalla Helvi ontui aivan selvästi oikeaa etujalkaansa. Se ei osoittanut mitään selvää kipua kun tutkin jalkaa eikä tassusta löytynyt mitään vierasta tms. Sunnuntaina ontuminen oli jo lievempää, mutta havaittavissa kuitenkin. Lisäksi Helvi läähätti jonkun verran, mitä se ei juuri tee rauhassa sisällä oleillessaan. Niinpä oman mielenrauhani vuoksi varasin maanantaina tutkimusajan Univetiin. Pahimpana pelkona oli tietysti osteosarkooma, jota on valitettavasti löytynyt lansuilta jonkun verran.

Univetissa tehtiin ontumatutkimus, jossa kävelytin sekä juoksutin koiraa ja eläinlääkäri tutki tunnustelemalla ja taivuttelemalla. Helvi ei ontunut enää vastaanotolla, päinvastoin ell kommentoi, että ei voisi jalka enää kevyemmin nousta... Myöskään jalkojen ja selän taivuttelussa ja palpaatiossa ei tullut ilmi aristusta. Pyysin ottamaan verikokeet kun kerran klinikalla olimme ja eläinlääkäri suositteli myös röntgenkuvausta luusyövän varmaksi poissulkemiseksi. Verestä tutkittiin verenkuva ja elinpaneeli ja kaikki arvot olivat normaalin rajoissa. Onpahan sitten Helvin normaaliarvot tallessa jos joskus tulee tarvetta verrata.

Koira kun rauhoitettiin röntgenkuvausta varten, niin tilasin samalla kertaa viralliset selkäkuvat, kun Kennelliitto on niitä alkanut lausua kaikille roduille. Selkäkuvista löytyikin poikkeavuus, nimittäin välimuotoinen lanne-ristinikama - LTV eli lumbosacral transitional vertebra. Se on yleinen synnynnäinen ja perinnöllinen nikamaepämuodostuma, jonka periytymistapaa ei tunneta. Nikamassa on sekä lannenikaman että ristinikaman piirteitä. Epämuodostuma altistaa lanne-ristiluuliitosalueen varhaiselle rappeutumiselle, jonka seurauksia voivat olla takaselän kivut tai pahimmassa tapauksessa takajalkojen halvausoireet. Kuulostaa hurjalta, mutta Helvillä ei ole kuuden vuoden ikään mennessä ollut vähäisintäkään merkkiä mistään tähän liittyvistä oireista, eikä fysioterapeuttikaan ole koskaan huomannut mitään ongelmia ko. alueella. Helvillä epämuodostuma on S1-nikamassa, jolloin kyseessä on lumbalisaatio (viimeisessä L7-lannenikamassa olevasta muutoksesta käytetään nimeä sakralisaatio). Eläinlääkäri on kirjoittanut potilasohjeeseen, että ristiluun etummainen nikama ja etummainen häntänikama ovat epänormaalin muotoiset, tästä ei kuitenkaan välttämättä ole koiralle vaivaa. Kennelliiton lausunnosta saan sitten tietää tarkemmin kuinka suurista muutoksista on kyse, sillä LTV luokitellaan asteikolla 0 - 4, jossa 0 on normaali/ei muutoksia. 

Samoista kuvista näkyi, että lonkissa on alkavaa nivelrikkoa, mutta tämä nyt oli odotettavissakin, kun lonkat ovat D/D. Kintereiden alemmissa nivelissä näkyi pientä kulumaa, joka luultavasti on iän mukana tullutta eikä sillä ole kliinistä vaikutusta. Selässä ei ollut nähtävissä muita muutoksia (esim. spondyloosia) ja olkavarret, olkapäät sekä kyynärät olivat puhtaat. Että kuvattu on niin sanotusti kiireestä kantapäähän. Otin Helville neljän pistoksen kuurin Cartrophenia ja nyt jatkamme normaalia elämää.