Niin paljon jäi harmittamaan sitten kuitenkin muutama puuttuva piste, että päätin lähteä uudelleen Ruotsiin VEPE-kokeisiin. Syyskuun puolivälissä järjestettiin heidän koekautensa päättävät kokeet Örkelljungassa, Skoonessa, eli ajomatkaa oli ihan kiitettävästi Tukholmasta.

WP_20160918_08_48_09_Pro.jpg

Loppujen lopuksi kävi niin, että lähdin yksin ja myös Hilda tuli mukaan. Torstaina iltalaivalla menin Turusta Tukholmaan ja perjantaina ajoin sen 500 km matkan Örkelljungaan. Perjantaina käytin koirat klinikalla hakemassa madotukset kuntoon, Helvi painoi 48 kg ja Hildalle vaaka näytti 27 kg. Etsin myös koerannan valmiiksi ja kävin uittamassa koiria siellä sekä harjoittelemassa hieman Helvin kanssa laiturilta hyppäämistä, ettei tule sitten uutena tuttavuutena. Tässä lauantailta kuva koepaikalta: 

DSC_8073.jpg

Keli oli tuulinen, mutta hyvin lämmin - ihan kesäinen! Seutu oli muutenkin todella kaunista, ihastelin Örkelljungan kylän läpi ajellessani monia kauniita taloja ja pihoja, siellä oli todella idyllistä :) Lauantaina siis Helvi oli ainut voittajaluokan koira, koska mestaruuskoe oli erikseen tavallisen kokeen jälkeen. Paikalla makaaminen ja nouto laiturilta hypäten menivät hyvin ja kympit molemmista, mutta veneestä kun piti hukkuva hakea, niin vasta kolmannella käskyllä Helvi hyppäsi, tästä johtuen arvosana laski kahdeksaan. Loppu meni hyvin, vaikka yllätyksekseni Helvi toikin hukkuvan veneelle - varmaan sen takia, kun hukkuva oli ihan veneen vieressä, paljon lähempänä kuin viimeksi, mutta etäisyydet ylipäätään eivät taida olla Ruotsissa niin justiinsa :D Ohjatussa noudossa oli jostain syystä kovasti epäröintiä koiran taholta molemmille puolille lähetettäessä ja arvosana 5. Ei pysty käsittämään, mikä tuli, sillä tämä on mennyt muutaman viime kerran harjoitellessamme aivan loistavasti... Sukellusnouto ja ohjattu hukkuvan pelastaminen menivät molemmat nollille, koska Helvi ei suorittanut liikkeitä :( Sukellusnoudossa Helvi etsi kovasti pudotettua esinettä, mutta ei löytänyt. Hukkuvan hakua pelastusrenkaalla ei sitten huvittanut tehdä, köysi putosi suusta, kun olisi pitänyt rengasta vetää maata pitkin (Ruotsissa kun rengasta ei saa asettaa veteen). Viimeinen liike eli veneen haku ohjaajan kanssa uiden meni 10 arvoisesti ja kokonaisvaikutukseksi 9. Yhteensä 161 pistettä eli hyväksytty tulos. Jäin kokeen jälkeen tsemppaamaan vähän Helviä ja vedätin sillä pelastusrengasta pitkin rantaa. Jäin myös katsomaan mestaruuskoetta ja sen jälkeen minut kutsuttiin grillijuhliin. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita Suomen vepe-liikkeistä ynnä muusta :) 

Tämä kuva lenkiltä Örkelljungasta: 

WP_20160916_12_43_37_Pro.jpg

Seuraavan päivän koe oli eri paikassa, koska lauantain rantaan oli tehty tuplabuukkaus ja vesi olisi ollut täynnä melojia. Vararanta oli varsin matala ja vähän ahdas, koska siellä oli kaksi laituria ja vielä avoveteen ankkuroitu laituri; liikkeet pystyttiin kuitenkin toteuttamaan. Paikalla makaaminen meni taas nappiin eli siitä 10. Kapulan nouto laiturilta alkoi lievällä kurittomuudella, sillä Helvi lähti laiturilla olleiden sorsien perään :D Marre onnistui jopa ikuistamaan tämän kuviin, ensimmäisessä kuvassa en vielä tajunnut, että koira oikeasti lähti jahtaamaan lintuja, seuraavassa kuvassa oli jo myöhäistä: 

14435254_10209073594375493_1173568684097

14362523_10209073594135487_3799833845929

Ei siinä mitään, Helvi tuli kutsusta luokse ja aloitimme varsinaisen liikkeen. Tulipahan yksi harjoitushyppy tehtyä tältäkin laiturilta ;) Annoin käskyn + käsimerkin ja koiran hypättyä sai lähteä laiturilta rantaan vastaanottamaan luovutusta. Helvi pudotti kapulan taas ravistamisen tarpeessaan ja jouduin antamaan ylimääräisen käskyn koiran saamiseksi kapulan kanssa perusasentoon. Pisteitä jäi 7,5 enkä kyllä tiennyt, ettei käsimerkki lähetyksessä ole OK... Seuraavat pari kuvaa ovat hukkuvan pelastamisesta veneestä lähtien.

 hukkuva%201.jpg

hukkuva%202.jpg

Tästä liikkeestä vähennettiin piste varaslähdöstä eli 9 tuli. Ei ole päivät veljiä keskenään, ehkä Helvi on jotenkin valikoiva hukkuvien suhteen :D Tälläkin kertaa Helvi toi hukkuvan veneelle. Ohjatussa noudossa saimme uusinnan, koska ensimmäisestä damin heitosta oikeanpuoleinen ajautui kuvassa näkyvän laiturin alle tuulen suunnasta johtuen sillä aikaa, kun Helvi oli hakemassa vasenta damia. Damien heittopaikkaa vaihdettiin hieman ja sitten ne pysyivätkin aika hyvin paikoillaan.

ohjattu%201.jpg

Onneksi Helviä ei uusinta haitannut, vaan se haki damit määrätyssä järjestyksessä suurella innolla! Tästä tärkeästä liikkeestä täysi 10, kun luovutuksetkin menivät korrektisti. Sukellusnoutokin tuli tehtyä, vaikka pisteitä ei jäänyt kuin 5,5 johtuen esineen liikuttelusta tassuilla ja esineen pudottamisesta ennen luovutusta sekä ylimääräisestä käskystä noukkia esine ja tulla perusasentoon. Tosi hienosti Helvi kuitenkin etsi esinettä kauan aikaa antamatta periksi. Ei koira varmaan näe esinettä kovin hyvin, kun se on pohjassa ja vedessä on aaltoa, Helvi tuntuu ainakin käyttävän jonkun verran nenäänsä esinettä paikallistaessaan.

Ohjatussa hukkuvan pelastuksessa olin niin tyytyväinen, kun Helvi otti pelastusrenkaan köyden ja veti renkaan veteen lähtien määrätietoisesti kohti oikeaa henkilöä! Ensimmäisen tehtyään se sitten tuumasikin, että tämä varmaan riitti...? Ei nimittäin meinannut hakea toista hukkuvaa, vaan ylimääräisiä käskyjä piti muutama antaa. Helvi päästi köydestäkin irti ja Ruotsissa ei saa antaa koiralle esinettä jos se pudottaa liian aikaisin, vaan koiran pitää tarttua uudelleen käskystä. Kun sain Helvin ohjattua toiselle henkilölle, meni loppuosa liikkeestä hyvin ja Helvi veti renkaan maihin saakka. Tällaisessa matalassa rannassa olisi ollut ihan toivotonta, jos koira pudottaisi köyden/esineen suustaan, kun jalat osuvat pohjaan. Varsinkin kun näillä säännöillä kaikki pitää tuoda ihan kuivalle maalle saakka. No tuli se toinenkin tyyppi onneksi haettua, koska nollaksi olisi mennyt jos toinen olisi jäänyt hakematta. Nyt saimme 5 pistettä, tärkeitä joka ikinen.

ohjattu%20hukkuva.jpg 

Viimeinen liike meni taas ihan niin kuin pitikin, uimme yhdessä veneelle ja Helvi veti minut ja veneen rantaan saakka. Venettä pitää vetää niin kauan kunnes se karahtaa pohjaan ja sitten köydestä pitää irrottaa käskyllä. 

veneen%20haku.jpg

Kokonaisvaikutuksesta tuomari antoi 9 huomiolla, että erinomainen yhteistyö ja iloisuus :) Lopputuloksena ei vähempää kuin 224 pistettä (maksimi 250) eli reilusti VEPE-SERTI (raja 200 p) ja Ruotsin vesipelastusvalion arvo! Helvin viidestoista titteli, on se uskomaton <3 

ruusukkeet.jpg

kuvat kokeesta ja tämän ruusukekuvan on ottanut Marre Stigell. Onnellisena suuntasin kohti Tukholmaa ja säkä jatkui ihan viime metreille saakka, kun kurvasin sukkana terminaaliin täsmälleen sillä kellonlyömällä, kun laivan check-in alkoi. Yö laivalla ja aamulla Paimion kautta kotiin - Kaisalle kiitos aamupalasta :) Loppukaneettina kuva valtavasta Vättern-järvestä, kuva ei kylläkään anna ollenkaan oikeutta se upeudelle.

WP_20160918_13_56_56_Pro.jpg