Minulle tarjoutui mahtava tilaisuus päästä kokeenomaisesti testaamaan Helvin tottiksen tasoa, kun Kaakon Käyttökoirien pelastuskoirakokeeseen tarvittiin nollakoirakkoa eli parittomalle kokeeseen osallistujalle "häiriökoira". Helvi meni ensin paikallaan makaamiseen, jossa ohjaaja poistuu noin 40 askeleen päähän koirasta kasvot koiraa kohti ja käy myös henkilöryhmässä toisen koiran suorittaessa sitä. Helvi meni toisella käskyllä vasta maahan, kun ei ollut ihan kuulolla... Muuten meni erinomaisesti, minä kävin henkilöryhmän jäsenenä välillä, laukauksille nosti vaan vähän korvia yms. Sitten varsinainen kokeeseen osallistuja siirtyi paikalla makaamiseen ja Helvin kanssa teimme muut liikkeet. Liikkeiden järjestys arvotaan kokeen alussa, eteen lähettäminen on kuitenkin aina viimeisenä. Tällä kerralla ensimmäisenä suoritettiin liikkeestä seisominen ja luoksetulo, jossa valmistelevaa osuutta eli seuraamista noin 15 askelta, sitten koira käsketään seisomaan ja ohjaaja etenee edelleen noin 30 askelta ja kääntyy koiraa kohti ja kutsuu tuomarin merkistä koiran luokse. Tämä meni muutoin hyvin, paitsi luoksetuloon Helvi lähti ekasta kutsusta epäröiden liikkeelle, niin kutsuin uudelleen. Seuraavaksi tehtiin liikkeestä istuminen, jossa seuraamista noin 15 askelta, koira istumaan ja ohjaaja jatkaa noin 15 askelta ja tuomarin merkistä palaa koiran luokse perusasentoon. Helvi teki valitettavasti virheasennon eli meni maahan. Kolmantena oli noutaminen, jossa koira noutaa tasamaalta noin 10 askeleen päähän heitetyn käyttöesineen. Tässä ei suurempia kämmejä, palautus olisi voinut olla reippaampi. Sitten suoritimme liikkeestä maahanmenon ja luoksetulon, joka meni tosi hyvin. Tässä myös noin 15 askelta seuraamista, koira maahan ja ohjaaja jatkaa noin 30 askelta ja kutsuu koiran luokseen.

Seuraaminen vapaana oli viimeisenä ennen eteen lähettämistä. Kaavio on sama kuin BH-kokeessa eli 50 askelta suoraan, täyskäännös, noin 10 askelta normaalikäyntiä, juoksua noin 15 askelta, hidasta käyntiä noin 15 askelta, normaalikäyntiä noin 10 askelta, käännös oikealle, normaalikäyntiä noin 15 askelta, käännös oikealle, normaalikäyntiä noin 15 askelta, täyskäännös, pysähdys noin 8 askeleen jälkeen ja vielä noin 8 askelta suoraan, käännös vasemmalle ja sitten henkilöryhmään. Henkilöryhmässä kierretään yleensä ns. kahdeksikko ja pysähdytään kerran. Pelastuskoirien tottelevaisuuskokeessa henkilöryhmässä on myös häiriökoira mukana. Niin ja seuraamiskaavion aikana ammutaan kaksi laukausta heti aluksi. Helvi seurasi muistaakseni ihan mallikkaasti, ainoastaan ekassa oikealle käännöksessä se katseli vähän tuomaria, joka oli siinä kohdilla ja laukauksia ammuttaessa käänsi vähän päätä ampumissuuntaan. Henkilöryhmässä se vähän hidasteli eikä ollut kontaktissa, mutta ei sentään jäänyt omineen haistelemaan ihmisiä. Koiraa se ei noteerannut mitenkään. Eteen lähettäminen meni yllättävän hyvin, eli Helvi irtosi ihan hyvin, mutta sellaisella hassulla pupulaukalla, kun ei ollut ihan tietoa, että minne pitäisi tähdätä. Maahan-käskyä Helvi totteli pienellä viiveellä ja muutamalla purnaus-haukahduksella. Eteen lähettämisessä siis koiran tulee valmistelevan osuuden jälkeen (noin 10 askelta seuraamista) lähteä ohjaajan käskystä juoksemaan suoraan eteenpäin ja taas ohjaajan käskystä mennä maahan siellä etäällä (pitäisi edetä noin 40 askelta). Sitten ohjaaja menee maassa olevan koiran luokse ja käskee sen perusasentoon. Tuomari ei sen kummemmin kommentoinut suoritustamme, muuten kuin toteamalla, että jos olisimme osallistuneet oikeasti, niin tottis olisi ilman muuta mennyt läpi. Oli todella hyvä päästä kokeilemaan, niin ei varmasti jännitä sitten niin paljon kun ollaan virallisesti osallistujia!

Pekulle aloitettiin pitkävaikutteinen kipulääkitys Trocoxililla. Se sopii paremmin säännöllisesti käytettäväksi kuin Rimadyl, jota Peku on tähän mennessä saanut tarvittaessa. Peku on piristynyt tosi paljon nyt parin viikon aikana eli kyllä sillä on nivelsärkyjä ollut. Mutta nyt se on lähes ennallaan, pienellä ikävähennyksellä kuitenkin ;)