Kaakon Käyttökoirat järjesti pelastushakukokeen viime lauantaina ja kävin Helvin kanssa taasen A-koetta yrittämässä. Treenaaminen on ollut erittäin vähäistä, kun hakuryhmämme ei oikein ole ollut aktiivinen... Pari viikkoa sitten tein kaksi kokeenomaista hakurataa, jotka onnistuivat todella hyvin. Kokeessa sain suoritusnumeron 1, joten aloitin Helvin kanssa tottikset ja ensimmäisenä liikesuorituksilla. Liikkeiden järjestys arvottiin ja aloitimme liikkeestä seisomisella + luoksetulolla. Muuten hyvä, mutta luoksetulo oli epävarma ja Helvi teki sen hitaalla ravilla. Kai minä jotenkin taas onnistuin paineistamaan sitä, vaikka yritin olla iloinen ja rento. Sain huomatuksen myös koiran nimen yhdistämisestä luoksetulokutsuun sekä siitä, että Helvi tulee suoraan sivulle perusasentoon - se on tämä meidän TOKO-tausta ;) Arvosana liikkeestä hyvä, 4 / 5 p.

Seuraavaksi suoritettiin vapaana seuraaminen. Olin etukäteen ajatellut, että jos laukaukset eivät sekoita Helvin pakkaa, niin se kyllä suoriutuu tottiksesta. Laukauksia ammuttiin kaksi kappaletta kaavion pitkällä suoralla eikä Helvi reagoinut kuin pikaisella pään kääntämisellä, jonka jälkeen otti taas hienosti kontaktin. Jes! Rytmin muutokset muuten OK, mutta hitaassa käynnissä pientä edistämistä. Käännökset olisivat voineet olla skarpimmat ja henkilöryhmässä Helvi hieman jäi liian taakse, mutta kaiken kaikkiaan olen varsin tyytyväinen seuraamiseen :) Häiriökoirasta henkilöryhmässä Helvi vähät välitti, vaikka tehtiin toinen kahdeksikon lenkki siitä ihan vierestä. Tuomari arvosteli vapaana seuraamisen arvosanalla hyvä, joka tarkoittaa 8-8,5  / 10 p.

Liikkeestä maahanmeno + luoksetulo meni samalla kaavalla kuin liikkeestä seisominen. Maahanmeno oli OK, ihan vähän Helvi ennakoi ja minä sain noottia koiraan vilkaisemisesta. Luoksetulo oli samalla tavalla hidas tässäkin liikkeessä ja koira tuli suoraan sivulle, arviointi tyydyttävä 3,5 / 5 p. Liikkeestä istuminen meni nollaksi, koska Helvi teki väärän asennon. Sanoin mielestäni ihan selvästi istu-käskyn, mutta Helvi jäi seisomaan. Odotti kuitenkin hyvin paikallaan, että palasin vierelle ja otin perusasennon.

Tasamaanoudossa olin vaihtanut viime hetkellä käyttöesineeksi tiskiharjan, koska sen lento-ominaisuudet olivat paremmat kuin penaalin. Helvi tuo esineen ripeämmin takaisin, jos se on kauempana... Mutta ei se hyvin mennyt, vauhti esineelle mennessä oli kunnossa, mutta Helvi pudotti tiskiharjan kerran suustaan ja vähän ravisti sitä ja tuli hitaasti (ja suoraan sivulle), tuomari antoi kuitenkin tyydyttävän eli siinä 7-7,5 / 10 p. Eteenmeno oli varsinaisen eteenmenon osalta yllättävän hyvä, Helvillä oli kyllä selvästi muistissa kentällä tekemäni namipurkille juoksut. Harmi vaan, kun olin viimeksi tehnyt niitä eri reunassa kenttää kuin missä kokeen eteen lähettäminen tehtiin - Helvi nimittäin eteni aluksi hienosti suoraan eteenpäin, mutta kentän loppupäässä kaarsi vasemmalle kohti muistissa olevaa kuvitteellista palkkapurkkia. Siinä vaiheessa sain luvan käskeä koiran maahan, niin eihän se mennyt kuin vasta kolmannella käskyllä ja ilme oli ihan sellainen "minua on petetty" :D Arvosanaksi tästä tyydyttävä 3,5 / 5 p. Paikalla makaaminen oli muuten ihan nappisuoritus, mutta Helvi nousi perusasentoon ennen käskyä kun palasin sen luokse. Laukauksiin se ei maassaolon aikana reagoinut muulla kuin korvien nostolla. Pisteitä paikalla makaamisesta erittäin hyvän verran, 9-9,5 / 10 p.

Tottelevaisuusosuus oli siis läpäisty ja sitten ajeltiin maastoon. Hakualue oli oikein hyvä minulle, sillä se oli selkeä ja näkyvyydeltään hyvä, joten oli siis vähän toivoa, että minäkin osaisin kulkea keskilinjaani pitkin. Valitsin etsintäsuunnitelmaksi alueen muodosta johtuen yhden keskilinjan alueen läpi, jolloin pistot molemmille puolille olivat sen noin 50 metriä suuntaansa. Etukulmien tarkistuksella aloitettiin ja siitä sitten etenin suht reippaasti, koska Helvi liikkui hyvin ja alue oli kalliota oikealla puolella ja harvaa metsää vasemmalla eli näin, mitkä alueet koira oli jo käynyt läpi. Taisi olla vasta toinen pisto oikealle, kun Helvi alkoi haukkua ja maalimies löytyi risuilla peitettynä kallion reunan alta. Helvi odotti ihan nätisti, kun autoin maalimiehen piilosta. Vähän se katseli löytöään palkan toivossa, mutta tuli mukaani kun kutsuin jatkamaan hommia. Kallion jälkeen tuli hakkuuaukea, Helvi joi vähän vettä lätäköstä eikä irronnut ihan niin kauas kuin ensiksi. Ajattelin, että ilma liikkuu aukealla niin hyvin, että koira on todennut alueen tyhjäksi ja jatkoin etenemistä. Alueen loppupuolella oikealla oli kosteikkoa ja vasemmalla kuusimetsää. Kuusimetsässäkin näkyvyys oli hyvä ja näin, että Helvi jäi heiluttelemaan häntäänsä ja tepastelemaan, mutta mitään ei kuulunut... Jäin odottamaan, mutta Helvi ei ilmaissut maalimiestä! Lopuksi se tuli minun luokseni ja tuomari totesi, että joutuu hylkäämään, koska ääntä olisi pitänyt tulla. Sain koulutuksen kannalta lähettää Helvin uudelleen, mutta ei se ilmaissut silloinkaan, vaan jäi istumaan piilon viereen. Vasta kun minä menin sen luokse, alkoi se haukkua. En tiedä mikä roskiksen ilmaisemisessa nyt oli niin vaikeaa, olemme kuitenkin umpipiiloja harjoitelleet, vaan nähtävästi on harjoiteltava lisää. Kaikkeen muuhun Helvin työskentelyyn olen tyytyväinen! Koiran ohjattavuus oli tuomarin mukaan hyvä, ohjaajan käyttäytyminen jopa erittäin hyvä (!) ja ensimmäisen maalimiehen ilmaisu hyvä.

Peku kävi seurannassa Univetissa maanantaina. Eipä siellä mitään ihmeellistä tullut ilmi, liike ei ole ollut puhdasta sen jälkeen, kun raudat alkoivat vaivata eikä sille oikein voi tehdä muuta kuin kuntouttaa. Trocoxil-lääkitys eli pitkävaikutteinen tulehduskipulääke menee Pekulle neljän viikon välein ja nyt laitetaan lisäksi Cartrophen-buustaus eli neljän pistoksen kuuri nivelapuainetta kuukausittaisen annoksen lisäksi. Syksyn koleat kelit ovat nivelrikkopotilaille yleensä kaikkein vaikeimpia ja minäkin ostin Pekulle vaatetta kylmiä viimoja vastaan. Kevyesti topattu loimi oli löytö netin koiratarvikkeiden kirppikseltä ja katsotaan onko siitä mitään iloa lihasten hyväksi. Yöpaitoina ja autossa odotellessa on molemmilla koirilla ollutkin jo Back On Track -verkkoloimet ja minusta aamuisin Peku etenkin on jotenkin vetreämpi. Helvistä ei sillä tavalla huomaa, kun ei sillä ole vaivojakaan - mutta ei loimesta ainakaan haittaa ole.