Helvin TOKO-koe lauantaina ei mennyt onnistuneesta viimeistelytreenistä huolimatta hyvin. Olimme paikalla reilut puoli tuntia ennen arvioitua alkamisaikaa eli 13.30 oli aikataulussa avoin luokka ja olimme hallilla noin 12.50. Ilmoittautuessa sain tietää, että aikataulusta ollaan edellä ja avoin luokka alkaa ihan kohta. No ei auttanut kuin kiireesti koira käyttämään pissalla ja sisälle valmistautumaan! Kaiken muun sähläyksen lisäksi Helvi riemastui suuresti nähdessään Jaana Y:n, joka oli tullut koetta katsomaan. Sitten mentiinkin jo kehään oltuamme hallilla ehkä noin kymmenisen minuuttia ja Helvillä tosiaan kierrokset kaakossa... Paikalla makaamisesta tuli 0, Helvi nousi oikeastaan heti, kun olin mennyt piiloon. Olen tästä todella harmissani, koska Helvi on ollut todella luotettava paikalla makaamisessa. Toivottavasti tämä ei toistu enää ikinä. Mainittakoon, että treeneissä (ja ekassa AVO-kokeessamme) piiloon mentiin poistumalla hallin ovesta ulos ja nyt piilo oli kehän ulkopuolella olevan teltan takana. En usko, että tällä kuitenkaan on ollut merkitystä.

Vapaana seuraamisesta Helvi sai 8,5. Se edisti hieman oikeastaan koko seuraamisen ajan, jonka vuoksi käännökset eivät olleet kovin onnistuneita. Lisäksi jouduin antamaan ensimmäisen pysähdyksen kohdalla ylimääräisen käskyn, kun Helvi ei ottanut perusasentoa automaattisesti. Itse menin vähän sekaisin, kun oletin pari kertaa, että nyt tulee täyskäännös, mutta seuraamiskaavioon ei sisältynyt lainkaan täyskäännöstä. Liikkeestä maahanmenossa seuraamisessa edistämistä tässäkin ja Helvi haukahti maahan mennessään. Arvosana 8,5. Luoksetulon pysäytys on ollut Helville tosi vaikea liike ja tiesin jo etukäteen, ettei se osaa sitä kunnolla. Olen arponut käskyn ja käsimerkin välillä, kokeillut vähän kaikenlaista koulutustaktiikkaa ja tällä ehkä vähän lisää sekoittanut koiran päätä... Olen päätynyt käsimerkkiin ja namin heittoon treeneissä, mutta harjoittelu on jäänyt vielä aika vähälle. Helvi himmasi ihan OK käsimerkistä, mutta valui ja valui ja valui ja annoin toisen käsimerkin ja silloin se vasta pysähtyi, ollen noin parin metrin päässä enää minusta. Sivulletulo seisahtumisen jälkeen oli teknisesti hyvä, mutta vauhtia ei siltä etäisyydeltä ollut enää ollenkaan. Arvosana "läpijuoksusta" 5.

Liikkeestä seisomisesta Helvi sai 10. Videolta näkyy, miten Helvi hieman väistää minua jäädessään seisomaan, mutta tämä ei näköjään ole virhe. Sitten voin kertoa, että minulle tuli sekunnin sadasosan ajan totaalinen blackout koiraa kohti kääntyessäni, että kummalta puolelta koiraa menen sen ohitse! Onneksi liike tuli jostain selkäytimestä, enkä alkanut säätää sen enempää oman toimintani kanssa... Nouto ei ollut mitenkään kaunis. Oma heitto jäi turhan lyhyeksi ja Helvi syöksähti innoissaan noutokapulan kimppuun. Palautus oli toivottoman hidas, kas kun ei käveleskellyt minun luokseni. Ja perusasento luovutuksen yhteydessä oli ihan vino. Numeroksi jäi 7,5. Kaukokäskyt menivät teknisesti erinomaisesti ja tästä olen tosi iloinen. Asennonvaihdot olivat puhtaat, mutta se haukkuminen... Arvosana luultavasti sen vuoksi 8. Lisäksi tuomari huomautti, että minun jalkani niiasivat käsimerkin yhteydessä, mitä ei tulisi tehdä. Hyvä tietää, en ole tätä tiedostanut. Hypyn Helvi veti nollaksi, jotain ihme pelleilyä ja turhautumista eikä se hypännyt. Kokonaisvaikutus koiran ääntelyn vuoksi 7. Yhteensä 115 pistettä, joka on 3-tulos. Avoimessa luokassa oli vain neljä osallistujaa ja järjestävä seura KKS jakaa palkinnot kolmelle parhaalle tuloksen saaneelle. Helvi oli kolmannella sijalla ja kotiin viemisinä ei-ansaitusti kuitenkin pussi koiranruokaa, lelu, ruusuke ja pokaali. No, muistoja ne huonotkin muistot ovat... Tässä linkki Jaana Siltasen kuvaamaan videoon Helvin suorituksista: http://www.youtube.com/watch?v=fEKa7_FmvL4