Lähdin Helvin kanssa kokeilemaan, miten rally-tokon avoimen luokan liikkeet onnistuvat toko-pohjalta - hyvin sujuivat, itse asiassa korkeammalla pistemäärällä kuin alokasluokan. Muutaman kerran harjoittelin kotona Helvin kanssa uusia juttuja eli Helville niitä olivat perusasennosta seisomaan nouseminen, perusasennosta eteen istumaan siirtyminen, pyörähdys ja houkutuksesta kieltäytyminen. Kisajännitys ei onneksi kohonnut kovin suureksi, kun ei tarvinut kauaa odottaa (olimme kolmansia luokassa) ja Jenni & Taavi osallistuivat samaan kokeeseen, joten juttukaverin / vertaistuen läsnäolo auttoi minua selvästi ja rataa oli suorastaa kivaa tehdä :) Se alkoi hypyllä, joka on uusi liike alokasluokkaan verrattuna, mutta Helville toki tuttu tokosta. Erona se, että rallyssa hyppy tehdään ohjaajan kulkiessa vierellä ja heti hypyn jälkeen koiran on taas jatkettava seuraamista korrektisti. Hypyn jälkeen tehtiin kieppejä, ensin paikallaan kääntyminen 360 astetta oikean kautta ja seuraavaksi pyörähdys, jossa siis koiraa pyörähtää kesken seuraamisen ohjaajan sivulla itsensä ympäri vasemman kautta. Pyörähdys ei ensin onnistunut, joten uusin tämän kyltin ja toisella yrittämällä Helvi pyörähti, mutta avustettuna minun hidastuksellani, koska halusin varmistaa liikkeen onnistumisen. Käännöksen jälkeen (jossa Helvi nuuskaisi kylttiä) oli vuorossa uusi tehtävä, jossa pysähdytään perusasentoon, tästä koira ohjataan ohjaajan eteen istumaan ja oikean kautta ohjaaja kiertäen taas perusasentoon. Rata jatkui koiran jättämisellä istumaan ohjaajan kiertäessä koiran ympäri ja sitten saksalaisella täyskäännöksellä. Seuraavalla kyltillä tuli joku pieni virhe, jota en huomannut, mutta yksi piste lähti epätarkasti suoritetusta tehtävästä, kun teimme paikallaan käännöksen vasemmalle. 

Edestakaisin pujottelussa minä näköjään kävelin liian hitaasti ja Helvilläkin oli joku hetkellinen tarkkaavaisuuden puutos. Houkutus, jota jännitin eniten etukäteen, meni yllättävän hyvin eikä siinä tullut kuin yksi miinuspiste puutteellisesta yhteistyöstä. Sama virhe tuli seuraavalta kyltiltä, jossa piti koira jättää istumaan, kääntyä itse oikealle ja ottaa askel eteenpäin ja sitten kutsua koira perusasentoon. Minä en huomannut tässä virhettä, mutta jotain puutteellista yhteistyötä siinä oli tapahtunut. 3/4-ympyrä vasemmalle meni hyvin, sitten piti siirtyä juoksemaan ja juosten pujottelusta vähennettiin yksi piste kontrollin puutteesta. Sitten ohitimmekin jo maalin juosten. Pisteitä jäi 90 eli hyväksytty tulos :)

20170128_123351_resized.jpg

Rally-kisojen jälkeen jouduinkin sitten käyttämään Helvin eläinlääkärissä, kun huomasin tiistai-iltana sen rinnassa omituista muhkuraa. Kyse ei ollut mistään selvärajaisesta patista, vaan ennemmin nesteestä tai vastaavasta löllöstä. Eläinlääkäri otti kaksi ohutneulanäytettä molemmilta puolin rintalastaa, toisessa oli rasvasoluja ja toisessa verisoluja. Imusolmukkeet olivat kaikki normaalin kokoisia. Todennäköisesti kyseessä on vain törmäyksen aiheuttama vamma ja sen pitäisi parantua itsestään noin kuukauden kuluessa. Ei aavistustakaan mihin Helvi olisi törmännyt, lenkillä en ole huomannut mitään tapaturmia. Ehkä ne ovat Hildan kanssa päiväsaikaan tarhassa ollessaan riehuneet...? Tarkkailua nyt siis ja jos ei häviä, niin lisätutkimuksiin. On nimittäin olemassa joku verisuonikasvain, jolloin myös on verisoluja ohutneulanäytteessä... Erityiskehuja Helvi sai hampaiden kunnosta, kuulemma harvinaisen hyvät tämän ikäiselle koiralle. Se on se ruokavalio ;) 

Hilda sitten aloitti ensimmäisen juoksunsa vähän yli 9 kk ikäisenä. Olin kuullutkin jo Virossa asuvan siskon aloittaneen vielä aiemmin, joten yllätyksenä tämä ei tullut. Mitään dramaattista vaikutusta Hildaan ei ole juoksulla ollut, ihan samalla tavalla on tekeminen maistunut. On toki se vähän rauhoittunut siten, että hampaiden käyttely ihmisiin vaikkapa turkkia harjatessa on oikeastaan loppunut eikä päin hyppimistäkään tapahdu kuin joissain oikein kiihdyttävissä tilanteissa - ja ekaa kertaa leikkasin myös tassukarvat eikä siinäkään tullut mitään vänkäämistä! Mutta tämä positiivinen kehitys lienee ihan yleistä kasvamisen ja koulutuksen myötä ;) 

EK-treeneissä ollaan käyty juoksusta huolimatta, viimeisenä koirakkona harjoitellen. Esineruutua ja hakua on ollut ohjelmassa ja niin koira kuin ohjaaja on tykännyt. Helviltä meni esineruutu hyvin, vaikka sitä on viimeksi tehty ehkä kaksi vuotta sitten - mutta kun koira osaa noutaa ja etsiä, niin mikäs siinä olisi ongelmana. Esineitä oli kolme ja alue oli täysikokoinen 50 x 50 metriä, kaksi esinettä nousi ihan niin kuin pitikin, mutta kolmas vaati muutaman lähetyksen. Hildalle laitettiin esineet näyttämällä ja ihan hyvin se lähti ja etsi. Luovutus on se osuus, mitä Hilda ei niin välittäisi tehdä :D Haussa Helville oli kaksi maalimiestä, joista toinen ison kiven päällä. En tiennyt maalimiesten sijaintia ja tyhjiä pistoja tuli muutama. Yhdellä pistolla kutsuin koiraa takaisin, mutta se ei tullut, kun oli saanut hajun - hyvä niin! Ilmaisut ihan OK, kyllähän se kuikuilee missä minä olen, mutta en osaa siihen kunnolla löytää ratkaisua... Kivellä olevan maalimiehen ilmaisu teki erityisen iloiseksi, koska Helvi ei nähnyt maalimiestä ollenkaan, vaan se ilmaisi silkan hajun perusteella. 

Viime lauantaina kävin Riihimäellä kuuntelemassa Mia Skogsterin luentoa koiran tunnetiloista ja niihin vaikuttamisesta. Tärkeä aihe ja antoihan se ajateltavaa. Kirjoitin muistiinpanoihini heti ensimmäiseksi isoilla kirjaimilla: Omia tunteita, liikkeitä, ääntä pitää osata kontrolloida voidakseen vaikuttaa koiran tunteisiin ja käytökseen! Opin myös positiivisen jännitteen luomisesta näin muun muassa mainitakseni.