Tuossa lähikylässä Hirvikoskella järjestettiin Etelä-Kymen Spanielikerhon toimesta MEJÄ-koe, johon sain Hildalle koepaikan. Vähän arvelutti, kun harjoitusjälkiä ajettu kolme kappaletta, joista kaksi viime syksynä ja kaikki jäljet alamittaisia koejäljen pituuteen verrattuna. Laukauksiin suhtautumisesta ei minulla myöskään ollut tietoa, kun ainoat paukut, mitä Hilda on kuullut olivat lokakuussa luonnetestissä Hildan ollessa autossa. Ajatuksena oli siis se, että saan ainakin hyvän harjoitusjäljen eikä tarvitse lähteä kauas kotoa. Lauantaina teimme jälkiparini kanssa AVO-jäljen ja VOI-jäljen, valitettavasti ilman kommelluksia ei selvitty ja ne otan ihan omaan piikkiini... Paremmin ensi kerralla!

Sunnuntaina arvottiin kullekin koiralle jälki ja siirryttiin laukauksensietotestiin. Siinä se Hilda nakotti jälkiliinasta puuhun sidottuna, koiran huomion taisi viedä vieruskaverin tempoilu eikä haulikon pamaus aiheuttanut sen suurempia reaktioita. Maastoon siis! Ensin opastin tekemäni AVO-jäljen, jossa suorittava koira teki valitettavasti kolme hukkaa ja jälki mentiin harjoitusmielessä loppuun. Hildan jälki oli inhottavassa maastossa, jossa oli ensimmäisellä suoralla koko ajan isoja kaatuneita kuusia ylitettävänä (luonnonsuojelualue, kaatuneet puut pitää jättää niille sijoilleen). Ne häiritsivät jäljestystä sikäli, että iso koira ei mahtunut rungon alta, joten se joutui kiipeilemään jatkuvasti niiden yli - samoin ohjaaja ;) Kulmassa Hilda oli hyvin lähellä hukkaa; se meni kulmasta ylitse ja alkoi hakea uudelleen jälkeä ajautuen kuitenkin koko ajan kauemmas. Tuomari kertoi myöhemmin tulosten julkaisussa, että hän oli päättänyt tuomita hukan, mikäli koira menee tietyn maastokohdan ylitse ja ikään kuin koira olisi lukenut ajatuksia, koska juuri ennen sitä se lähti toiseen suuntaan ja löysi taas jäljen.

Toinen suora meni ihan hyvin ja toinen kulma meni paremmin kuin ensimmäinen, mutta heti kulman jälkeen Hilda taas ikään kuin kadotti jäljen ja pyöri metsässä lähes hukkaan asti. Viime hetkillä se kuitenkin palasi jäljelle ja jäljesti kaadolle eli sorkalle saakka, jota se nuoleskeli ja poimi suuhunsa. Lopputuloksena juuri ja juuri 1-tulos! Jäljestämishalukkuudesta lähti 1 piste (5/6), jäljestämisvarmuudesta 2 pistettä (10/12) samoin kuin työskentelyn etenevyydestä (8/10). Lähdön & kulmien & makauksien & kaadon selvittämiskyvystä vähennettiin 4 pistettä (10/14) ja yleisvaikutelmasta 1 piste (4/5). Kaatokäytöksestä Hilda sai täydet pisteet (3/3) = 40/50 p. 

MEJÄ-koetta edeltävänä viikonloppuna olin molempien koirien kanssa Miehikkälässä leireilemässä kavereiden kanssa. Menin sinne torstaina illalla, jolloin ei tehty muuta kuin vähän rally-tokoa ja Hildalle jälkikeppien ilmaisua - josta ei kyllä tullut yhtään mitään. Perjantai olikin sitten täynnä treeniä: Jäljestämistä, esineruutua ja hakua. Helvi teki hienosti töitä valmiiksi laitettujen esineiden kanssa ja Hilda teki myös tasonsa mukaan hyvän esine-etsinnän. Molemmat myös jäljestivät hyvin, Hildalla oli keppien alla palkkapurkit ja pysäytin sen kepille maahan makaamaan syömään herkkuja ja hieman rauhoittumaan. Jälki oli muutaman sadan metrin mittainen suora. Helvi teki omalla jäljellään tarkistuslenkkejä, joiden johdosta yksi esine jäi matkalle, muuten ilmaisu oli ihan OK. Hakua otin Hildalla parin lähetyksen verran ja painotus oli hyvässä maalimieskäytöksessä. Illan hämärissä suoritimme vielä temppuradan, joka sisälsi muun muassa estehypyn, raa'an kananmunan kuljettamisen suussa (koiran!) ja noutokapulan hakemisen lihapullien keskeltä. Hauskaa oli :D 

Lauantaina suuntasimme Haminaan raunioradalle ja hyytävästä kylmyydestä huolimatta päivä oli mukava ja sujui hyvin. Hilda ei ole ennen ollut raunioilla, mutta sillekin laitettiin maalimiehet valmiiksi piiloihin ja lähdettiin vaan kävelemään ympäri aluetta. Toki se reagoi hajun saatuaan ja maalimiehet palkkasivat heti kun koira tuli piilon suuaukolle. Helvi onnistui erityisen hyvin heti aluksi. Aloitin nimittäin sellaisesta kohdasta aluetta, että yksi maalimies oli piilotettu heti siihen viereen. Oli hassua, miten annoin lähtökäskyn ja Helvi alkoi heti ilmaista haukkumalla :) Kaiken kaikkiaan todella onnistunut viikonloppu!