Viime viikonloppu vierähti Raaseporissa VEPE-kokeissa. Rannan katsastettuani alkoi vähän jännittää pitkä kahluumatka. Ranta oli siis todella matala, maalitolpat olivat kaukana eikä silti niiden kohdalla ollut vielä uimasyvyyttä lansun kokoiselle koiralle. Lähtöajan ylitys köyden viennissä oli siis ihan todellinen uhka, Helvin hyvin rauhallisen lähtötyylin tietäen. Ainakaan millekään epäröinnille ei jäisi sijaa... Mataluus voi myös aiheuttaa köydestä/hukkuvasta irrottamisen liian aikaisin, jos koira laskee irti heti kun jalat osuvat pohjaan. Kannattaa harjoitella, että irti ei silloin vielä lasketa!

Pitkän köyden vientiin koiruus kuitenkin lähti hyvin ja ehti tolppien ohitse 30 s kuluessa. Kaiken kaikkiaan köyden vienti meni mainiosti, ei virhepisteitä. Toisen veneen noudossa jouduin käyttämään ylimääräisiä käskyjä monta, että sain Helvin lähtemään ajan puitteissa. Näiden lähetyskäskyjen lisäksi en käyttänyt muita käskyjä, Helvi ui veneen kiinni ja veti maalilinjalle, tosin kaksi metriä ohitse maalista. Lähtöajan ylitys oli varmaan todella lähellä, koska ylituomari sanoi lopettaneensa käskyjen laskemisen viiden käskyn jälkeen... Hukkuvan pelastamisessa Helvi lähti hyvin, haki hukkuvan, mutta tuli juuri väärältä puolelta maalitolppaa rantaan, joten siitä metrin verran ohitusta. Voi jospa se olisi tullut oikealta puolelta! Rannansuuntaisessa viennissä minun oli pakko käyttää kaksi ylimääräistä käskyä lähetyksessä, loppuosa liikkeestä meni hyvin. En tiennyt tulosta ennen kilpailukirjojen jakoa, koska toisen veneen noudon jälkeen kysyin käyttämieni käskyjen määrää, johon venetuomari vastasi että hän sai 9 käskyä ja ylituomari tosiaan oli lopettanut viiteen. Tulos oli sitten tietenkin se pahin mahdollinen eli 89 pistettä (90 pistettä on 1-tuloksen raja). Venetuomari joko jallitti minua tahallaan tai sitten hän on laskenut koiran nimen omaksi käskykseen ja käsimerkin vielä omaksi käskykseen, mitenkään muuten ei voi yhdeksään käskyyn päästä ;)

Sunnuntaina sitten köyden viennissä vastaanottaja hieman haparoi. Hän oli jo ottamassa, mutta veti kätensä sitten kuitenkin pois - tuli varmaan siihen tulokseen, että ei ylettäisikään. Helvi meinasi jo kaartaa veneeltä pois, mutta käskylläni tarjosi kuitenkin taas köyttä vastaanottajalle. Koiralle ei onneksi tuomittu tästä uusintayritystä luovutuksessa, ainoastaan yksi ylimääräinen käsky. Tosiaan kaikenlaisia vastaanottajia on hyvä harjoitella, kun koskaan ei voi olla varma, miten yleinen avustaja toimii. Toki vastaanottajan pitäisi ottaa esine yhdellä yrityksellä (odottaa koiran tulemista niin lähelle, että varmasti saa esineen) mutta ihmisiä kaikki olemme ja virhearviointeja sattuu. Tämäkin henkilö oli ensimmäistä kertaa kokeissa yleisenä avustajana, joten häntä jännitti varmasti osaltaan myös enkä todellakaan mitenkään moiti häntä.

Toisen veneen noudossa Helvi lähti yhdellä käskyllä! Se tasapainoili pienen hetken ponttoonilla ennen ponnistusta ja lähti kohti köydellistä venettä. Minusta näytti, että sitä soudettiin rivakammin kuin yleensä kun Helvi ei näyttänyt millään saavan sitä kiinni. Helvi on toki myös hidas uimaan, mutta ihmeen sivuun vene ehti kuitenkin. Onneksi Helvi ei luovuttanut ja lähtenyt rantaan! Olisin hyvin voinut kuvitella niin käyvän, kun se ei ole sinänsä kiinnostunut köydestä, mutta olen tosi iloisesti yllättynyt tästä upeasta suorituksesta! Helvi siis sai veneen kiinni, mutta oli todella paljon sivussa maalista. Annoin sille käskyn suunnata maalitolpille ja se toimi, ohitusta ei tullut kuin 1 m eli juuri tolpan väärältä puolelta rantaan! Yhtä mahtava kääntö maaliin kuin Pekun viimeisessä AVO1-tuloksessa hukkuvan haussa, paikalla olleet muistavat kyllä epätoivoisen käskyhuutoni :D

Hukkuvan pelastamisesta tuli täydet pisteet, Helvi lähti heti ja toi hukkuvan maaliin. Rannansuuntaisessa viennissä Helvi lähti taas niin hienosti ekalla käskyllä, mutta alkoi hieman näyttää menevän rantaan päin. Näin ollen annoin vahvistavan vienti-käskyn ja sitten Helvi suuntasikin suoraan kohti vastaanottajaa. Luovutus oli ihan siinä ja siinä, että esine ei pudonnut veteen - onneksi vastaanottaja oli nyt oikein skarppina. Ilo irti, 96 pistettä ja ensimmäinen VOI1-tulos!!

tässä Savonlinnan kokeista Ari Lehtosen ottamia kuvia muutama:

Savonlinnan%20vepe%2016.8._Ari%20LehtoneSavonlinnan%20vepe%2016.8._Ari%20LehtoneSavonlinnan%20vepe%2015.8._Ari%20LehtoneSavonlinnan%20vepe%2015.8._Ari%20Lehtone