Ajatuksissa kun siintää rallyn rotumestaruuskisat, niin on hyvä käydä tsekkaamassa kisakunto :D Tuumasta toimeen siis ja Hertta sai paikan Haminassa tutussa entisessä treenihallissamme järjestettyyn kisaan. Tämä oli siis ensimmäinen kisa avoimessa luokassa noin vuosi sitten suoritetun alokasluokan jälkeen. Paljon oli kysymysmerkkejä ennen kisaa: Riittääkö kestävyys palkattomaan ratasuoritukseen (kokonaista rataa ei oltu tehty palkatta aiemmin), riittääkö keskittymiskyky erilaisten häiriöiden suhteen (treenattu vain tuttujen koirien kanssa ilman ratahenkilökunnan tai tuomarin tuomaa häiriötä) ja pysyykö koko koira ylipäätään handussa, kun AVO:ssa mennään ilman hihnaa. 

IMG-20240316-WA0000.jpg

Ajattelin mennä samalla kaavalla kuin Hildan kanssa, eli teen ulkona kertaalleen radalla olevat tehtävät sillä tavalla vapaamuotoisesti, kunhan kaivelen siis liikeradat tuoreeseen muistiin. Näistä en toki tehnyt houkutusta enkä hyppyä. Pyörähdys ei onnistunut millään, tosi hyvällä fiiliksellä siis saattoi lähteä radalle... Halliin sai mennä 3 koiraa ennen omaa vuoroa ja toki menin. Tosi kivasti oli vielä erikseen lämmittelyalue omassa rauhassa karsinoitu, johon ohjattiin kun edellinen koira aloitti ratasuorituksensa. 

Vein Hertan lähtökyltille hihnassa ja tarkkana seuruuttaen, koska Hertta on joskus tehnyt niin, että se pyörähtelee ympärillä ennen sivulle asettumista ja lähtökyltin ohi menevä pyörähdys hylkäisi koko suorituksen! Kun olimme päässeet kunnialla lähtöpaikalle ja koira oli hyvin kontaktissa, niin uskalsin irroittaa hihnan kaulapannasta :D Tuomari kirjoittikin arvostelukaavakkeeseen erikseen lähdön kohdalle "hieno!" Viisi ensimmäistä tehtävää sujuivat virheettömästi - myös se pyörähdys, josta ehdin jo ottaa stressiä. Kuudennella kyltillä otin 3 virhepistettä ohjaajana, kun en kääntynyt ihan paikallani täyskäännöstä. Vähän varmistelin siinä käännöksen yhdenaikaisuutta, kun Hertta ei ihan kympillä ollut mukana. Sille oli selvästi vaikeampaa keskittyä tekemiseen osuuksilla, joilla kuljettiin yleisöön päin. Häiriöherkkyys siis... Tuomarin erityismaininta "hieno!" taas seuraavalta kyltiltä, jossa teimme 270 asteen käännöksen vasempaan. Kasikyltiltä radan suurimmat virhepisteet: -3 epätarkasti suoritetusta tehtävästä ja -1 vinoudesta. Noin helpolta kyltiltä siis! Ikinä ei voi tietää ;) Hyppyesteenä oli siivellinen agilityeste, jollaisen kanssa ei Hertta ole harjoitellut, mutta sillä ei näköjään ollut merkitystä. Vasemmalle suoritetusta spiraalista "hieno!"-maininta, mutta ai että minä inhoan spiraalia, menee pää ihan pyörälle. Seuraavalta kyltiltä yksi pistevähennys epätarkkuudesta, luultavasti juoksemisen aloituksen ajoituksesta?! En ainakaan keksi mitään muuta syytä. Sitten hitaan käynnin osuudesta tuomari oli kirjoittanut taas "hieno!". 

Näine hyvinemme saimme 91/100 pistettä eli hyväksytyn tuloksen ja vieläpä hopeasijan palkintojen muodossa :) Pisteet voittajan kanssa olivat samat, mutta meillä meni pidempi aika radalla, noin 2,5 minuuttia. Olipa kiva saada tuomarin kommentit: Todella hieno seuruu ja käännökset, kaunista yhteistyötä! Välillä nimittäin tuntuu, että Hertan seuraaminen ei ole ollenkaan hyvää, mutta eiköhän se sitten rallyyn kelpaa ihan nokko. Toko voi olla sitten eri juttu. Ja oikein mieltä lämmittävää oli taas kanssakisaajilta saatu palaute, kun useampi ihan vieras ihminen mainitsi ohimennen, että ihana koira <3 

Tässä muutama kuva, jotka Timo Kuosmanen kokeessa talkoilleena otti meistä, videota en tajunnut pyytää ketään ottamaan:

420624283_941983310668323_30591819662441

429516744_847589060714302_75474585543088

431879848_870105848499291_88653570871810