Pari viikkoa sitten olin Helvin kanssa lauantaina rally-tokokisoissa ja sunnuntaina TOKO-kokeessa. Tässä kuva rally-tokon alokasluokassa suorittamastamme radasta:

WP_20160611_13_53_20_Pro.jpg

Ensimmäinen kyltti, täyskäännös vasempaan, meni taas ihan plörinäksi; olin hermostunut ja Helvi ei ollut skarppina. Siinä tuli paljon erilaisia virheitä, itse en oikeastaan muista mitä kaikkea siinä tapahtui, mutta tuomari rokotti epätarkasti suoritetusta liikkeestä, erittäin vinosta asennosta, kontrollin puutteesta ja vielä ohjaajavirheestäkin jokaisesta yhden pisteen pois. Jotenkin käännös kuitenkin tuli tehtyä ;) Seuraavaksi oli tavallinen käännös vasempaan ja siinäkin oli vielä hieman kontrollin puutetta, kun Helvi ei ollut täysillä mukana. Kolmoskyltiltä lähti roimasti pisteitä väärin suoritetusta tehtävästä (-10) mutta minä en osaa varmasti sanoa, mikä siinä meni väärin. Selityksenä arvostelussa sanotaan, että rintamasuunta yli 90 astetta vino ja Helvi teki niin, että se ei heti pysähtynyt perusasentoon, vaan ehti mennä ohitseni ja jouduin kutsumaan sen sivulle. Kai tämä sähläys oli sitten se pistemenetyksen paikka. Peruuttamiset koira eteen istuen menivät hyvin ja tällä kyltillä minä yhtäkkiä rentouduin ja Helvi samaten. Edestakaisin pujottelussa tuli vielä joku hetkellinen kontrollin menetys eli puutteellinen yhteistyö, mutta loput kyltit; askel oikealle, hidas käynti, ns. saksalainen täyskäännös, liikkeestä maahan, perusasennosta maahan, 3/4 ympyrä oikealle ja viimeiseksi käännös vasempaan menivät ihan presiis niin kuin piti ja tuomari kirjoittikin kommenteissaan, että loppurata meni nappiin ja kaunis kontakti. Lopputulemana hyväksytty tulos alokasluokasta 84 pisteellä ja neljäs sija. Tiina Mielosen ottama kuva hitaan käynnin osuudesta:

13413008_1161949887170461_16840022593082

Sunnuntaina sitten ajelin Heinolaan toko-kokeeseen. Ensin suoritettiin paikalla makaaminen ryhmässä ja Helvin ryökäle ei mennyt maahan kuin vasta kolmannella käskyllä, en tiedä vaikuttiko, että sanoin idioottimaisuuksissani sille eri käskyä kuin yleensä. Makuuosuus meni hyvin, mutta kun se myös ennakoi istumaan nousemisen, ei tuomari voinut antaa muuta kuin nollan. Yksilösuoritukset aloitettiin voittajaluokassa tunnarilla ja se oli varmaan tosi hyvä Helville, koska minua jännitti taas, mutta tämän tyyppisissä liikkeissä se ei niin paljoa haittaa Helviä. Tunnarista arvosanaksi tuli 7, Helvi noukki suuhun kerran väärän kapulan hätäpäissään. Tunnarin jälkeen tehtiin luoksetulo, joka oli aika tavalla pohjanoteeraus luoksetulovauhdin osalta. Äärettömän hidas ja epävarma, näki ettei koira halunnut tulla jännittävän ohjaajansa luokse, eikä tainnut mennä myöskään liikkeen alussa ensimmäisestä käskystä maahan - annoin kaiken lisäksi vääränlaisen käskyn ensin... Pysäytys oli OK tietty sellaisesta etanavauhdista, lopputuloksena 6. Metallinoudossa ei taas jännittämiset haitanneet, siitä Helvi sai 9,5.

Kaukokäskyissä asennonvaihdot menivät seiso-istu-maahan-istu-seiso-maahan ja arvosana meille 6. Siinä Helvi ei noudattanut ensimmäistä vaihtokäskyä ekaa asentoa otettaessa ja kaksi viimeistä meni huonosti, sillä se ensin otti askelia eteenpäin noustessaan istumasta seisomaan ja sitten valui siitä maahan ennen aikojaan. Seuraaminen oli ihan törkeän huonoa, säälistä varmaan tuomari antoi 5,5 - itse olisin hylännyt mokoman laahustamisen. Peruuttamiset, käännökset, jopa perusasennot ihan pieleen ja hidasta. Loppupätkässä Helvi väläytti vähän parempaa seuraamista, alkaen hitaan käynnin osuudessa (Helvi taitaa tykätä siitä ihan erityisesti). Ohjatussa noudossa Helvi oli ihan kuutamolla tyyliin "mikä liike, mikä tuo, ai onko tuolla jotain tuotavaa, kappas onhan siellä" - ja valmisteleva osuus laahustamista, joten arvosana 5,5. Jäin itse seisomaan hölmösti merkkikartion viereen niin, ettei koira pääsisi kunnolla perusasentoon, joten jouduin siirtämään jalkojani hieman.

Tämän jälkeen tehtiin jätöt, joista tuomari oli valinnut liikkeestä istumisen ja liikkeestä maahanmenon. Istuminen ei onnistunut, vaan Helvi jäi seisomaan, sitten minä menin kääntöpaikkaa merkkaavan kartion väärältä puolelta. Näine hyvineen numero oli tästä liikkeestä 6. Viimeisenä suoritettiin ruutu, josta olin tyytyväinen, että Helvi löysi ruudun ja sijoittui sinne ihan oikein, vaikkakin hitaasti edeten. Valitettavasti se haukkui maahan-käskylleni (ja annoin muutes taas vähän väärän käskyn, koska yleensä sanon maa enkä maahan) eikä pysynyt ruudussa (!) joten liike meni nollille. Kokonaisvaikutus 7, yhteensä 169,5 pistettä eli ei tulosta voittajaluokassa. Kaiken kaikkiaan häiriöherkkyyttä, niin ohjaajan aiheuttamalle häiriölle eli jännitykselle, kuin ulkopuoliselle häiriölle, jolloin kontakti katkeilee ja samoin ajatus. Kokemuksena hyvä ja ei muuta kuin treeniä, treeniä! Videolinkki suoritukseemme, opettavaista ja hyvää itseruoskinta-materiaalia ;) https://www.youtube.com/watch?v=9TuxjCUJdCI&feature=youtu.be