Syyskuun loppupuolella järjesti Landseeryhdistys tapahtumaviikonlopun Kuopiossa, jossa oli mahdollisuus osallistua sekä MH-kuvaukseen että ulkomuodon jalostustarkastukseen. Ajelin paikalle perjantaina iltasella ja majoituin koirien kanssa kätevään pikkumökkiin KPSH:n Haukkumajan pihapiirissä. Näin ei tarvinut lähteä anivarhain lauantaiaamuna liikenteeseen ja olihan se mukavaa istua iltaa tuttavien kanssa, kun majoittujia oli muitakin. Hertta oli lauantain ensimmäinen jalostustarkastettava koira heti klo 9.00. Tarkastajina toimivat Taina Nygård, joka on rotumme ainoa kasvattajatuomari, ja yhdistyksen puheenjohtaja Anu Herala. Jalostustarkastus on näyttelyä yksityiskohtaisempi ulkomuodon katselmointi, joka kestää noin puoli tuntia - 45 minuuttia per koira eikä siinä tietenkään tarvitse koko aikaa pönöttää "näyttelyasennossa". Nimi jalostustarkastus on siinä mielessä harhaanjohtava, että minkään koiran jalostuskäyttö ei ole riippuvainen tarkastuksen tuloksesta eikä mitään jalostuskieltoja jaella millekään koiralle. Tarkastuksen on tarkoitus antaa informaatiota koirayksilön rakenteesta ja liikkeistä joko kasvattajan tulevien jalostuspäätösten tueksi tai menneiden jalostuspäätösten jälkeläisnäytön arvioimiseksi tai sitten ihan vaan omistajan oman mielenkiinnon vuoksi ja kenties muille kasvattajille vinkkejä isäehdokkaita miettiessä. Lomake on Kennelliiton yleislomake, jossa on viisi sivua ja 76 arvioitavaa kohtaa. Lomake on yleispätevä kaikille roduille, joten jotkut kohdat landseeria läpikäytäessä saattavat vaikuttaa hieman hassuilta. Rotujärjestö toimittaa Kennelliitolle rodun ihanneprofiilin, jossa eri kohdille on annettu arvot I = ihanne, N = neutraali/hyväksyttävä, E = ei toivottu ja H = hylätty. 

Tarkastus alkoi mittojen ottamisella. Hertta on saman kokoinen kuin emänsä eli 67 cm korkea. Säkäkorkeuden lisäksi mitataan rungon pituus, rinnan ympärysmitta, etujalkojen korkeus ja selän pituus. Yleisvaikutelma katsotaan ensin ja Hertta on yleiseltä voimakkuudeltaan keskivahva, sukupuolileima on selvä, rungon mittasuhteet suorakaiteen malliset ja luusto kevyt. Noista kaikki muut ovat ihanteellisia paitsi luusto, jonka tulisi olla keskivahva tai vahva.

Sitten siirrytään pään tarkasteluun: Hertan pää on rodunomainen, siinä on erisuuntaiset kallon ja kuonon linjat, kallo-osa on hieman kaareva, otsapenger on selvästi erottuva, kuono on hieman kallo-osaa pidempi ja kuono on keskileveä, leuat ovat yhtä pitkät. Posket ovat keskivahvat, huulet ovat tiivit/kiinteät ja ylähuulen profiili on pyöreä, huulipigmentti on musta mutta hieman vajaa, kirsu on musta ja kauttaaltaan pigmentoitunut, kirsu on normaalin kokoinen ja sieraimet ovat avonaiset ja kirsun kokoon sopivat. Purenta on leikkaava purenta, mutta hammasrivi on epätasainen ja hampaat ovat pienet. Hammaspuutoksia ei ole. Silmät ovat pyöreät ja suuret, mutta eivät ulkonevat eivätkä syvällä ja silmien väri on vaaleanruskea. Silmäluomet ovat tiiviit ja vilkkuluomi oli esillä. Silmäluomet ovat kauttaaltaan pigmentoituneet ja ilme on ystävällinen/lempeä. Korvat ovat luppakorvat ja korvalehdet ovat paksut. Korvat ovat keskimittaiset, keskikokoiset ja päänmyötäiset. Korvien kiinnitys on oikea. Miinusta tuli pienistä hampaista, epäsäännöllisestä alaetuhampaiden hammasrivistä, vajaasta huulipigmentistä ja pyöreistä, liian vaaleista ja liian suurista silmistä eikä vilkkuluomea tarvisi näkyä. Korvien paksuus -kohdassa ihannetta ei ole, vaan kaikki terveet paksuudet ovat hyväksyttäviä (epäterveitä esim. rustoisuus), ylähuulen profiilissa sekä pyöreys että kulmikkuus ovat landseerilla neutraaleja ja leukojen suhteessa toisiinsa Hertan yhtä pitkät leuat ovat hyväksyttävä arviointi, ihanteellisia rasteja ruuduissa olisivat "tasapainossa toisiinsa nähden" tai "leuat yhtä leveät".  Muutoin kaikki pään yksityiskohdat olivat ihanteellisia.

Tässä pari kuvaa tuosta nätistä päästä - ja näkyy myös ne virheet ;)

p%C3%A4%C3%A4.jpg

p%C3%A4%C3%A42.jpg

Jalostustarkastus jatkuu luontevasti kaulasta. Hertan kaula on keskipitkä, lapoja kohti levenevä, kuiva ja liittyy sulavasti ylälinjaan. Nämä kaikki arvioitavat kohdat osuivat ihanteellisiin. Mun eka landseer, jolla ei ole löysää kaulanahkaa. Rintakehä Hertalla on soikea ja syvä, mutta lyhyt. Muuten hyvä, mutta saisi olla pitkä tai edes keskipitkä. Rintakehän lyhyys aiheuttaa sen, että vatsalinja nousee voimakkaasti (myös hoikkuus vaikuttaa). Eturinta on vähäinen (hyväksyttävä) ja leveä (ihanne). Lavat ovat pitkät kuten pitääkin, mutta asennoltaan pystyt kun pitäisi olla mieluummin viistot. Toinen rungon sisäinen etujalan osa eli olkavarsi on Hertalla lyhyt, kun pitäisi olla keskipitkä. Etukulmaukset ovat kuitenkin kohtuulliset, mikä on hyväksyttävä arviointi (muodostuu edellä mainituista). Kyynärpäät ovat ihanteellisesti rungonmyötäiset. 

Selän puolelle kun mennään, niin Hertan ylälinja on suora, selkä on kiinteä ja suora ja keskipitkä. Ihanteellista tämä kaikki. Lanne on keskipitkä ja suora, mutta kapea. Kapeus siis ei toivottavaa. Lantio on normaali viisto, keskipitkä ja lihaksikas mutta kapea sekin. Saa nähdä leviääkö lanne ja lantio kuten Hildalla kävi pentujen jälkeen 4-vuotiaana. Häntä on suora, keskikorkealle kiinnittynyt, keskipitkä (ylettyy kintereeseen) ja liikkeessä selkälinjan jatkeena. Kaikin puolin hyvä häntä ja omien kasvattieni helmasynti korkea häntä ei ole osunut Hertan kohdalle harvinaisena poikkeuksena. Ei vain minun kasvattieni helmasynti, vaan todella yleinen virhe lansuilla nykyään...

Sitten vuorossa raajat. Hertalla on kyynärpää puolivälissä säkäkorkeutta ja se määriteltiin korkearaajaiseksi! Huomionarvoinen parannus mutsiin verrattuna tämä. Eturaajoissa on edestä tarkasteltuna suorat kyynärvarret (ihanne), raajojen luusto on keskivahva ja litteä, molemmat hyväksyttäviä. Sitä en ihan tajua, että mikä luusto tuolla tarkastuksen alussa katsotaan, kun täällä on raajaluusto erikseen. Hertan ranteet ovat jäykät/suorat ja välikämmenet lyhyet, kun ihanne olisi normaalit ranteet (sen tarkemmin määrittelemättä) ja hieman viistot vahvat välikämmenet. Takaraajat seistessä ovat suorat, mutta kuitenkin uloskääntyvät. Kinner on keskikorkea ja kohtuullisesti kulmautunut, mikä on ihanteellista. Polvikulmaus on niukka ja tämä on minulle se häiritsevin Hertan rakenteellinen puute. Käpälissä on ei toivottua että ne ovat pitkät ja litteät, mutta ihanteellisesti kuitenkin kaarevat varpaat. 

Karvanlaatu on ihanteellinen; se on suora, kova / liukas, keskipitkä, normaali / tiheä karvapeite, peitinkarvaa on kohtuullisesti, pohjavilla on suhteessa peitinkarvaan ja hapsut ovat kohtuulliset. Väritys on rodunomainen ja nokisuutta on vain aavistus valkealla. Minusta Hertan jalkahapsut ovat aika mitättömät, mutta ei niiden tarvitse ollakaan runsaammat. 

Liikkeiden arviointia jalostustarkastuksessa en pidä kiveen hakattuna totuutena, liikkeisiin kun vaikuttaa niin moni asia kuten esiintymistaito, temperamentti, lihaskunto, lihaskireydet muutaman mainitakseni. Landseerin ihanteelliset etu- ja takaliikkeet ovat sanalla sanoen yhdensuuntaiset ja sivuliikkeet tasapainoiset pitkillä askelilla. En ole koskaan vielä nähnyt lomaketta, jossa rastit olisivat yksiselitteisesti vain noissa kohdissa, eikä Hertta muodosta poikkeusta. Sen etuliikkeet olivat kapeat, kyynärpäät ulkonevat ja se astui ristiin. Takaliikkeet olivat yhdensuuntaiset, mutta kintereistä ahtaat. Sivuliikkeet olivat tasapainoiset ja askeleet pitkät, mutta lisäksi lyhyet / jäykät takaa ja taka-askel jäi rungon alle. Voisin kuvitella, että lihaskireyttä pakaroissa voisi olla, kun ei Herttaa ole hierottu herra ties milloin. Jalostustarkastuksessa arvostellaan myös koiran hengitys liikkeessä ja se oli vaivaton / äänetön. Laitetaan tähän yhteyteen yksi liikekuva Hertasta, vaikka ei jalostustarkastuksessa olekaan otettu, vaan Porvoon näyttelyssä.

IMG_8496%20%282%29.jpg

(kuva: Mirka Siljander)

Lopuksi annetaan arviointi koiran lihavuuskunnosta, lihaskunnosta, ulkomuodon kokonaiskuvasta ja käyttäytymisestä. Hertta on normaalipainoinen, kiinteä / lihaksikas, kokonaiskuva erittäin hyvä ja suhtautuminen tarkastajiin / käyttäytyminen jalostustarkastuksessa oli ystävällinen, rauhallinen, eloisa ja rodunomainen. 

Anna Nygård otti Hertasta kuvan tarkastuksen jälkeen:

Hertta.jpg

Jalostustarkastuksessa kävi viikonlopun aikana 12 kasvattiani, hienoa aktiivisuutta! Ilman Kuuluisia olisi tainnut koko tarkastus jäädä järjestämättä, sillä vain yksi muu koira ilmoittautui. Minä lähdin Hertan tarkastuksen jälkeen takaisin Haukkumajalle MH-kuvausten pariin. Jalostustarkastukset tehtiin hallissa (mikä oli aika jees, koska vettä tuli enemmän ja vähemmän koko viikonlopun) puolen tunnin ajomatkan päässä Haukkumajalta. 

MH-kuvaukseen osallistui viikonlopun aikana 9 Kuuluisaa - taas niin hienoa aktiivisuutta! Hertta oli lauantaipäivän viimeinen osallistuja ja että se yllätti positiivisesti :) Epäilin etukäteen, ettei sillä ole itsenäistä toimintakykyä, mutta mokoma osoitti osaavansa toimia myös ilman äitiään ja vieläpä suht rohkeasti ilman jännittämistä. Luonnekuvaus alkaa vieraan ihmisen tervehtimisellä, jossa vieras taluttaa koiraa poispäin omistajasta ja takaisin palattuaan kopeloi koiran lävitse. Hertta lähti rauhallisesti kävelemään vieraan matkaan, mutta napanuora pingottui joidenkin metrien jälkeen. Kopeloinnin se hyväksyi täysin ja rauhallisesti. MH-lomakkeessa annetaan numeraaliset arvot koiran reaktioiden voimakkuuksien mukaan ja tervehtimisestä & yhteistyöstä tässä kontakti-osiossa Hertta sai neloset (ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen sekä lähtee mukaan halukkaasti ja kiinnostuu testinohjaajasta), käsittelystä Hertta sai 3, hyväksyy käsittelyn. 

Leikkimisen ensimmäisessä osiossa yllätyin, miten nopeasti Hertta ylipäätään syttyi leikkimään. Se oli heti mukana geimeissä, kun vedin lelua maata pitkin. Toisella heitolla Hertta nouti lelun ja sitten alkoi vielä leikkimään vieraan ihmisenkin kanssa. Tosi kiva juttu! Leikkihalu oli nelosen veroinen (aloittaa nopeasti ja on aktiivinen), tarttumisesta se sai 3 (tarttuu viiveellä tai etuhampailla) ja puruotteesta & taisteluhalusta 3 (tarttuu ja vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan tai korjailee otetta). 

Tervehtiminen ja leikki nro 1 videolla: https://youtu.be/Y9Q8i3eEw5U?si=xZcyqm-Qns_VFvbW

Seuraavaksi vuorossa oli takaa-ajo eli viehejuoksu. Tässä olisin kuvitellut Hertalta voimakkaampaa reaktiota ihan sen perusteella, että sehän on jahdannut viehettä hullunkiilto silmissä muutamaan otteeseen ja todella kovaa vauhtia. Takaa-ajo tehdään kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla reaktio oli samanlainen eli takaa-ajo kolmosen arvoinen (aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko matkan saalista) ja tarttuminen kakkonen (ei tartu, nuuhkii saalista). 

Tässä molemmat takaa-ajot: https://youtu.be/gh-eiESvjVo?si=ZrDVkIJWlqlRad_h ja https://youtu.be/eaS0-sME07U?si=3776EJLRGNRiDmiq

Kiihdyttävien hommien jälkeen oli vuorossa passiivisuuden sieto eli kolmen minuutin tekemättömyys. Tätä osiota pidän hyvin tärkeänä, tässä näkee miten koira osaa rauhoittua ja saa viitteitä sen hermorakenteesta aika selkeästi. Hertta oli sangen rauhallinen, ei ollenkaan kiihtynyt. Taas etukäteen kuvittelin, miten se saattaisi vaikkapa hyppiä minua vasten tai härvätä jotain muuta. Videolla ei ole osiota kokonaan, kun se on niin tylsää katsottavaa ;) Arviointi oli 3, tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja. https://youtu.be/TGW1HRv6A4w?si=Nm44aWOUmlilMjsE

Etäleikissä sadeviittaan sonnustautunut henkilö liikkuu kyyryssä pisteestä A pisteeseen B. Sen jälkeen sadeviitan huppu otetaan pois ja henkilö kutsuu koiraa leikkimään huudellen ja lelua liikutellen. Hertasta ei saanut mitään irti tässä osiossa, no tarkkaavaisuutta oli kolmosen verran (kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja) kun katselimme henkilön liikehdintää 40 metrin päässä, mutta aggressioeleitä ei ollut kuten ei myöskään uteliaisuutta, leikkihaluja tai yhteistyöhalukkuutta. Hertta ei siis lähtenyt minun luotani mihinkään. https://youtu.be/NRfJ11ihD7g?si=G6sWNZxjqg4ClV-d

Sitten siirryttiin säikyttelyjen pariin. Ensimmäisenä haalari, joka nostetaan nopeasti koiran nenän eteen. Samalla hetkellä omistaja päästää hihnasta irti, jotta koira saa väistää niin paljon kuin haluaa ja sitten katsotaan kello kourassa minkä verran koira tarvitsee apuja asian selvittämiseksi. Jotkut koirat eivät mene ajoissa ollenkaan katsomaan haalaria. Hertalla pelkoa oli kolmosen verran (väistää kääntämättä katsetta pois haalarista), aggressiota 1, ei osoita uhkauseleitä, uteliaisuutta 4 (menee katsomaan, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin). Lopuksi palautellaan eli mennään kahdesti haalarin ympäri lenkki katsoen mitä jäi mielen päälle vai jäikö mitään. Hertta teki tosi nopean väistön ja meni nuuhkimaan haalaria, kun otin pari askelta sitä kohti. Jäljelle jäävää pelkoa tai kiinnostusta haalaria kohtaan ei ilmennyt (molemmat 1, ei minkäänlaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä, ei osoita kiinnostusta haalariin) https://youtu.be/va3cE6GY5dg?si=ROWcamkpb7pN4_5_ ja ohitus https://youtu.be/PRPeVdsyZos?si=n98SeBL9_BOdUePA 

Toisen tyyppinen säikyttely tehdään räminälaitteella, joka siis pitää äkisti kovan äänen. Tässä Hertalla pelkoa oli 5 kun se teki taas nopean väistön, joka oli enemmän kuin 5 metriä. Myös uteliaisuutta oli 5, koska se selvitti asian ilman apuja. Jäljelle jäävää pelkoa tahi kiinnostusta ei tässäkään ollut. https://youtu.be/nrGGgLEbd8Y?si=h9Nuu7sbSYskRJkY

Aaveet on osio, jossa kaksi kaapuihin pukeutunutta avustajaa lähestyy vuorotellen koirakkoa hitaasti. Hertta ei ollut kovinkaan tarkkaavainen (3, pitkiä taukoja) ja alun hälytyshaukun jälkeen haukkuminen oli lähinnä laiskanpuoleista haukuskelua, mutta kun aaveet tulivat tarpeeksi lähelle, alkoi kuulua myös syvää murinaa ja tästä johtuen aggression määräksi laitettiin 2, osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä. Pelkoa Hertta ei osoittanut, se oli 1: On ohjaajan edessä tai sivulla. Ehkäpä se sitten oikeasti puolustaisi minua jos tarve vaatisi! Uteliaisuutta oli kolmosen verran, tässä minun piti mennä aaveen eteen seisomaan että Hertta tuli tutustumaan. Sitten se kuitenkin otti itse kontaktia avustajaan (kontaktinotto aaveeseen: 4). https://youtu.be/hbb2mdnSVtE?si=4hyXaMUKipGXwQWS

Lopuksi oli leikkiminen nro 2. Tämä kertoo osaltaan testin aiheuttamasta kuormittumisesta ja samalla ammutaan myös laukaukset. Hertan leikki ei ollut niin intensiivistä kuin alussa (3, leikkii ja aktiivisuus lisääntyy / vähenee) mutta tarttuminen oli sama 3 tarttuu viiveellä tai etuhampailla. Suhtautuminen laukauksiin oli rauhallinen, Hertta kuulosteli vaan ei pelännyt eli arviointi 3 kiinnostuu laukauksista, yleisöstä tms. palaa leikkiin tai passiivisuuteen. https://youtu.be/khanQuKxT1I?si=zejbhK7BgsbZgh_t

Olen aliarvioinut Herttaa kaiken kaikkiaan jonkun verran, syytän tästä Hildaa, johon tietysti tulee verrattua ja Hildan itseluottamus kun on lähes rajaton ja yleinen elämänasenne todella lunki... Hertta on enemmän ihmisen koira ja erilainen, vaan ihan kelpo koira kuitenkin. Tässä vielä tuomarin palaute, kiitos videoista Disa :) https://youtu.be/e-lpNir8KOU?si=oJEbIGoTxIkpsd4V