Helvistä tuli Suomen ensimmäinen virallisesti selkätutkittu landseer, kun tietokannassa julkaistiin taannoisen tutkimuksen tulokset. Välimuotoinen lanne-ristinikama sai arvion LTV2 eli symmetrinen välimuotoinen lanne-ristinikama. Tämän löydöksen merkityksestä koiralle sanotaan Kennelliiton luokitteluperusteissa samalla tavalla kuin asteista 3 ja 4: Muutokset voivat altistaa lanne-ristiluualueen rappeutumissairauksille, jotka saattavat aiheuttaa oireilua. Rotukohtaisia eroja esiintyy ja myös koiran työ-/harrastuskäyttö voi vaikuttaa. Usein koirat ovat täysin oireettomia. Muita lausuttuja kohtia olivat nikamien epämuotoisuus, joka oli VA0 eli normaali sekä selän spondyloosi, joka oli SP0 eli puhdas.

Pekulla ilmeni närästystä, joka johtuu luultavasti Trocoxilista. Tauon jälkeen nimittäin annostus nostetaan nopealla syklillä nollasta normaalitasolle eli lääke annostellaan kahden viikon välein tavallisen neljän viikon sijaan. Oireena Pekulla oli etujalkojen nuoleminen ja nuoleskeli se samalla lattiaakin ja tästä ilman nielemisestä taas aiheutui mojovia ilmavaivoja. Soittelin klinikalle, koska kontrollikäynnillä hoitava eläinlääkäri oli kysynyt, että onko mitään vatsavaivoja ilmennyt. Silloin vastasin kieltävästi, joten ajattelin nyt informoida asiasta. Närästykseen Peku sai Antepsinia, joka on ihan ihmispuolen närästyslääke, mutta sopii koirillekin. Diagnoosini osui oikeaan, koska jalkojen nuoleminen on loppunut. Saa nähdä, tuleeko jatkossa närästystä aina Trocoxilin yhteydessä...

Helvin kanssa olemme puuhastelleet hakua ja tokoa, mutta niistä nyt ei tällä kertaa kummempaa raporttia. Kenties paremmalla ajalla voisi taas pohdiskella! Kävin kuuntelemassa Kaakon Käyttökoirien järjestämää hakuluentoa, jossa lähinnä kokeessa huomioitavista asioista kertoili Antti Konttinen. Taas hyvin avartavaa ja hieman masentavaakin tajuta ne omat virheet! Mutta oppia ikä kaikki, täytyy jatkossa panostaa sujuvuuteen eikä nillittää hallinnan suhteen niin paljoa.

Viime lauantaina osallistuin IDC IPO -teamin tukitapahtumaan, jossa suoritettiin koirien ominaisuusarviointia. Testaajat olivat oikein mukavia, Helviäkään ei naurettu pihalle, vaikka se ei ollut lelusta kiinnostunut kymmentä sekuntia kauempaa. Puhuimme sitten sen muista ominaisuuksista; miten se hakee huomiota vierailtakin ihmisiltä ja on iloinen ja ystävällinen ja miten näitä ominaisuuksia voi hyödyntää harrastuksissamme. Sunnuntaina osallistuin taasen Tämä On -valmennuksen seminaariin. Tällä kertaa aiheena oli laumavietti ja voi jessus, että oli innostava semma! Juha Korri kertoi mitä laumavietti on, miksi sitä kannattaa hyödyntää ja miten sitä voi parantaa jne. Todella paljon asiaa kokemuksen syvällä rintaäänellä ja kaikki kävi kyllä minun järkeeni. Tässä muutamia faktoja laumavietistä: Koira on laumaeläin, joten laumavietti on koiralle elinehto. Laumavietin hyödyntäminen edellyttää sitä, että ihminen on arvostettu laumanjohtaja - arvostusta ei saavuta fyysisellä väkivallalla, vaan se luodaan jokapäiväisessä elämässä pienillä asioilla. Suhteen ollessa kunnossa, koira haluaa laumanjohtajan suosiota ja hyväksyntää. Koira tekee töitä ohjaajalleen ja joutuessaan "epäsuosioon" eli saadessaan huomautuksen väärästä toiminnasta, pyrkii se toimimaan siten, että pääsee taas laumanjohtajan suosioon. Huom. koiralle pitää olla opetettu oikea toimintatapa, jotta se voi korjata käyttäytymistään. Hyvän tottiksen tai muita suorituksia voi opettaa koiralle myös puhtaasti saalis-/ruokapalkalla, eikä se tarkoita, että koiran ja ohjaajan suhteessa olisi mitään vikaa. Mutta laumaviettiä hyödynnettäessä ohjaaja saa jo siitä etua, että liikkeiden välillä on sallittua kiittää koiraa hillitysti kehumalla ja taputtamalla. Puhtaasti saaliilla toimiva koira kokee tämän usein vain häiritsevänä. Turhautumista yleensä ilmenee vähemmän pitkäkestoisissa suorituksissa jos koira palkkaantuu laumavietin kautta. Paras yhdistelmä koe- ja kilpailusuorituksissa lienee vahva laumavietti suorituksen luotettavana perustana ryyditettynä ruoka- tai saalispalkalla, joka tuo suoritukseen näyttävyyttä ja nopeutta. Ja viimeiseksi vielä ehkäpä se tärkein pointti: Laumavietillä toimivat koirat ovat yleensä niitä, jotka ovat oikeasti hallinnassa.