Olen osallistunut lansuyhdistyksen vepe-leirille ensimmäisen kerran vuonna 2006. Siitä lähtien leiri on kuulunut kesän ohjelmaan joka ikinen vuosi lukuun ottamatta vuotta 2012, jolloin Tommin 30-v. juhlat menivät edelle. Tällä kertaa leiri oli siis kohdallani yhdeksäs!

Saarijärvelle suuntasin perjantaina ja katsoin vepe-kokeen, jossa tuli muutama oikein hieno tulos lansuille. Illan vietto kuului tietysti ohjelmaan myös ja olisihan sitä aiemmin voinut mennä nukkumaan jos järkevä olisi ollut... Mutta hauskassa seurassa aika kuluu aivan huomaamatta. Aamulla en pystynyt osallistumaan luennolle, vaikka tulevat VEPE-sääntömuutokset olisivat olleet todella mielenkiintoinen aihe. Lauantaina ensimmäisellä rastilla harjoittelimme Helvin kanssa liikkuvia veneitä, ei kehumista... Ensimmäisellä yrityksellä ei lähtenyt ajoissa ja toinenkin toisto kanitti jonkun verran. Toisella rastilla ohjelmassa oli rannan suuntainen vienti, joka meni aivan suunnitellusti: kaksi hyppyä namirasiaa hakemaan ja kolmannella esineen vienti. Vahingosta viisastuneena olin lauantaina hyvissä ajoin nukkumassa ;)

Sunnuntaina aloitimme hukkuvan pelastus -rastilta. Ensin teimme nykysääntöjen mukaisen VOI-luokan hukkuvan haun, joka meni ihan nappiin. Sen jälkeen kokeilimme tulevien sääntöjen mukaista hukkuvan pelastusta pelastusrenkaan avulla eikä Helvillä siinä ollut mitään vaikeuksia, hukkuvan kiertäminen tulee siltä luonnostaan myös dummyn kanssa haettaessa, jos hukkuva pitää dummya sivulla eikä naamansa edessä. Eli uusissa säännöissä hukkuva tullaan pelastamaan ylimmässä luokassa rannalta lähtemällä ja koiran pitää viedä hukkuvan luokse köydessä kiinni oleva pelastusrengas niin lähelle, että hukkuva ylettää renkaaseen tarttumaan. Tällä rastilla ehdin ottaa myös uudelleen liikkuvien veneiden liikkeen, johon en lauantaina ollut lainkaan tyytyväinen. Nyt Helvi suoritti kuitenkin liikkeen ihan täydellisesti - ei pysty ymmärtämään, mikä siinä välillä mättää. Viimeisenä harjoituksena tein pitkän köyden viennin sekä rannan suuntaisen viennin. Pitkän köyden viennissä tapahtui hups, jota ei ole koskaan aiemmin ilmennyt: Helvi tarttui takaisin tullessa köyteen kiinni (irroitti parilla käskyllä kuitenkin). Toivottavasti jäi vain kerran hairahdukseksi. Rannan suuntaisessa viennissä Helvi ei meinannut lähteä hakemaan namirasiaa, mutta esineen vienti sujui tosi hienosti ekalla käskyllä lähtien.

Leiri antoi koiralle taas hyviä kokemuksia eri toimihenkilöistä, eri rannoista, eri veneistä jne. Ensi vuonna sitten "Marika vepe-leirillä 10 v." -juhlat ;) Kuvassa Helvi tarkkaavaisena hukkuvan polskiessa vedessä, kuvaajana Jonna Salomaa:

11872127_10153166343164151_1978882368569