Tammikuun lopulla Landseeryhdistys järjesti ulkomuodon ja käyttäytymisen jalostustarkastukset. Ilmoitin molemmat koirat käyttäytymisen tarkkiin ja lisäksi Hildan ulkomuoto-osuuteen. Tarkastuskaavake on viisisivuinen, joten en ala yksityiskohtaisesti sitä sanallisesti selittämään, mutta luettelomuotoisesti laitan Hildan saamat arvioinnit ja skaala on "ihanne", "hyväksyttävä", "ei-toivottu" ja "hylkäävä". 

Ihanne: sukupuolileima, rungon mittasuhteet, huulipigmentti, kirsupigmentti, kirsun koko, sieraimet, purenta, pään yleisvaikutelman rodunomaisuus, posket, kallo-osa, kuonon pituus suhteessa kallo-osaan, leukojen suhteen tasapaino toisiinsa nähden, huulten tiiviys/kiinteys, silmien sijainti, silmäluomet suhteessa silmään (huomautuksella isot silmäaukot), silmäluomen pigmentti, ilme, korvien malli, korvien pituus, korvien koko, korvien asento, korvien kiinnitys, hengitys, kaulan pituus, kaulan muoto, kaulan asento, rintakehän muoto, rintakehän pituus, eturinnan leveys, lavat, kyynärpäät, ylälinja, selkä, selän pituus, lanteen suoruus ja lihaksikkuus, lantion pituus ja leveys, häntä, hännän asento liikkeessä, raajojen pituus, eturaajat edestä seistessä, ranteet, takaraajojen suoruus takaa seistessä, kinner ja kinnerkulma, polvet ja polvikulma, käpälät, kynnet, karvanlaatu, karvan pituus, hapsut, karvan määrä ja pohjavilla, nahka, väri (huomautuksella värijakauma mustavoittoinen, nokisuutta rungossa ja raajoissa), sivuliikkeet, kuntoluokitus, lihaskunto/kiinteys, ulkomuodon kokonaiskuva, koiran käyttäytyminen ulkomuodon arvostelussa/suhtautuminen tarkastajiin.

Hyväksyttävä: hampaiden koko, pään koko, otsapenger, kuonon leveys, korvalehtien paksuus, eturinta, raajojen luusto.

Ei-toivottu: yleinen voimakkuus, luusto, pään linjat, alaleuan syvyys, silmien muoto, silmien koko, silmien väri, kaulanahka, olkavarret, etukulmaukset, lanteen pituus, lantion asento, hännän kiinnitys, hännän pituus, välikämmenet, takaraajojen asento seistessä, etuliikkeet, takaliikkeet.

Jakaumasta näkee, että suurin osa yksityiskohdista osuu luokittelultaan ihanteelliseen. Muutama ei-toivottuun päätynyt rakenteen osa on tärkeä terveyden kannalta ja tietysti toivon, etteivät nämä tule aiheuttamaan mitään ongelmia tulevaisuudessa. Osa ei-toivotuista on rodunomaisia yksityiskohtia, tärkeimpänä näistä yleinen voimakkuus ja luusto. Eli Hilda on hieman liian kevytrakenteinen. Säkäkorkeudeksi mitattiin 67 cm, joka on landseer-nartun korkeuden alaraja. Jalostuksessa huomioitaviksi seikoiksi kirjattiin rungon pituus ja luuston vahvuus, muihin huomioihin kirjattiin, että erinomainen rintakehän muoto ja pituus, hieman pitkä lanneosa ja raajaluusto saisi olla voimakkaampi. Liikkeiden arviointia kehää kierrettäessä en itse pidä absoluuttisena totuutena, liikkeet voivat olla usein vähän mitä sattuu ja vaihdella kerrasta toiseen - ihan yleisesti ottaen siis, ei pelkästään Hildasta puhuttaessa. Siihen vaikuttaa niin moni seikka, mm. esittäjän rytmi, koiran mielentila, koiran pään asento (onko ns. seuraamisasennossa) ihan muutaman mainitakseni. Mutta eihän näyttelytilanteessa voi juoksuttaa koiraa vaikkapa fillarin vierellä reipasta ravia ;) 

Tarkastajina toimivat Taina Nygård ja Anu Herala. Taina on rotumme spesialisti, ainoa kasvattaja-tuomari ja Anullakin on usean vuosikymmenen kokemus landseereista, tällä hetkellä Anu toimii Landseeryhdistyksen puheenjohtajana. Hilda sai tästä tiukasta ja yksityiskohtaisesta seulasta ulkomuotoarvion EH eli erittäin hyvä ja siihen olen tyytyväinen! Kotisivujen puolelta löytyy tarkemmin Hildan arvioinnit: http://kennelkuuluisa.tarinoi.fi/hildan-jalostustarkastus

Jos sopiva sulho löytyy, niin suunnitelmissa olisi astuttaa Hilda noin vuoden kuluttua. Etsinnässä olisi uros, joka on rakenteeltaan terve ja tasapainottaa Hildan huonoja puolia eli uros saisi olla suht kookas ja vahvaluustoinen. Luonteeltaan uroksen ei tarvitse olla mikään ihmemies, sellainen perus-lansun reippaus ja ihmisystävällisyys riittää. Uimisesta poika saisi tykätä ja riittävän hyvien tutkimustulosten lisäksi haluan, että perusterveys on kunnossa - ei siis mitään allergioita, iho-ongelmia, herkkävatsaisuutta yms. jokapäiväistä elämää haittaavia juttuja. Jos kotoasi löytyy kriteerit täyttävä poika, niin ota rohkeasti yhteyttä :) Ja muutenkin pentukyselyjä voi toki esittää. 

Käyttäytymisen jalostustarkastus oli mielenkiintoinen kokemus, kun en ollut koskaan sellaista nähnyt enkä muutenkaan siitä paljoa tiennyt. Kyseessä on suht uusi Kennelliiton virallinen testi, joka on kehitetty luonnetestin ja MH-kuvauksen lisäksi ja ajatuksena on kai ollut, että tarkastukseen olisi matalampi kynnys osallistua kuin esim. luonnetestiin, jota edelleenkin joissain piireissä tunnutaan pitävän vain palveluskoirarotuisille koirille soveltuvana. Osallistumiselle ei ole yläikärajaa, niinpä jopa Helvi-muori osallistui :) Ja sillä menikin aika lujaa! No niin meni kyllä Hildallakin, kun se huomasi, etten saa komentaa sitä ja saa käyttäytyä miten haluaa. 

Tänne ei näköjään saa kuin vaakakuvia, tai ainakaan minä en osaa kuvia kääntää. Mutta tästä näkee vähän lomaketta siten, että vaihtoehdot on väritetty sen mukaan onko vaihtoehto landseerille ihanne, hyväksyttävä, ei-toivottu vai hylätty. Rotujärjestö on siis määrittänyt nämä Kennelliiton lomakepohjalle ja vaihtoehdot ihanteesta hylättyyn vaihtelevat luonnollisesti roduittain. Laitan ensin Helvin sivun, sitten Hildan:Hilda1.jpg

Helvi1.jpg

Tarkastus alkoi sillä, että avustaja istui tuolilla ottamatta minkäänlaista kontaktia koiraan ja koirakko saapui parin metrin päähän avustajasta. Helvi meni suoraan avustajan luo ja alkoi tehdä itseään tykö, Hilda ei puoleen minuuttiin noteerannut avustajaa, vaan nuuhki mattoa ja katseli ympärilleen. Molemmat käytökset mahtuvat landseerin ihanteen piiriin. Sitten Hilda alkoi hyppiä, ensin avustajan syliin ja sitten minua päin ja tässä vaiheessa meinasi palaa käpy meikäläiseltä moisesta sikailusta, mutta ei auttanut kuin niellä kiukkunsa. Avustaja yrittää koskettaa koiraa ja molemmat likat saivat rastit samaan paikkaan, hyväksyttävään kohtaan "kiemurtelee (ryhti madaltunut, korvat takana, voi äännellä tai kääntyä selälleen, hyppiä vasten tai nuolla avustajaa)" eli Helvi oli se aidosti kiemurteleva ja ääntelevä, Hilda oli vasten hyppivä. Avustajan luota poistuttiin ja tultiin takaisin, molemmat koirat lähestyivät avustajaa (ihanne). 

Helvi2.jpg

Hilda2.jpg

Seuraavaksi katsottiin, lähteekö koira avustajan mukaan pienelle kävelylle. Sekä Helvi että Hilda lähtivät, rastit olivat hieman eri kohdissa: Helvillä "koira lähtee heti mukaan", Hildalla "koira on kiinnostunut avustajasta". Molemmat ovat ihanteellisia lansulle. Käsiteltävyydestä Helville merkittiin taas "kiemurtelee" ja Hildalle "alkaa leikkiä, riehuu (katsoo kohti, niiaa etuosalla, läppää tassullaan, läähättää innostuneesti, loikkii, pyörähtelee tms.)". Molemmat vaihtoehdot ovat hyväksyttäviä profiilin mukaan. Kummatkin koirat antoivat koskea kaikkiin ruumiinosiin, mitä yritettiin koskettaa eli huuliin, korviin, lapaan, etujalkoihin, rintaan, selkään, takajalkoihin ja häntään - kaikkiin näihin on ihanteellista landseeria saadakin koskea.

Helvi3.jpg

Hilda3.jpg

Kolmas tarkastuksen osio käsitteli jahtaamista. Avustaja heittää koiralle rättiin käärityn pallon (hygieniasyistä joka koiralle oma rätti) ja palloon reagoinnin jälkeen omistaja alkaa leikkiä koiran kanssa. Helvi ja Hilda käyttäytyivät melkein samalla tavalla, Hilda oli vähän itsenäisempi pallon kanssa ja myös pudottelevampi. Sille laitettiin arviointiin kahteen kohtaan merkintä: Lähtee pallon perään, tarttuu siihen ja päästää irti (voi tarttua uudestaan) ja lähtee pallon perään, tarttuu siihen ja ravistelee sitä. Helvin merkintä oli kohdassa "lähtee pallon perään, tarttuu siihen ja pitää siitä kiinni (kunnes ohjaaja irrottaa pallon) tai kantaa palloa, voi tuoda sen ohjaajalle". Leikkimis-lausunnot olivat nekin lähes samoja, Helvillä "alkaa leikkiä ohjaajan kanssa pallolla, tarttuu siihen ja pitää kiinni kunnes ohjaaja irrottaa pallon"; Hildalla "alkaa leikkiä ohjaajan kanssa pallolla, tarttuu siihen ja ravistelee sitä". Eli Helvi on kantaja-tyyppiä, Hilda tappaja-tyyppiä ;) Yllätyin, miten intensiivisesti Helvi ylipäätään alkoi leikkiä, kun se ei välttämättä niin innostunut ole leikkimisestä. Nyt oli sellainen päivä hänellä, että leikki maistui! Kaikki nämä täyttävät landseerin ihanteellisen toiminnan.

Helvi4.jpg

Hilda4.jpg

Leikin jälkeen oli vuorossa passiivisuus, jossa ohjaaja seisoi paikoillaan kolmen minuutin ajan huomioimatta koiraa. Helvin käytös oli huvittavaa, se ehti tarjota ensin vähän aikaa kunnon näyttelyposeeraus-seisontaa ja sitten loppuajan tiukkaa tokomaista perusasentoa katsekontaktilla :D Arviointi meni ihanteelliseen "aktiivinen: puuhastelee tai nuuhkii ympäristöä rauhallisesti koko ajan". Merkille pantavaa Helvin passiivisuudessa oli sen hiljeneminen - muutoin Helvi haukuskeli läpi testin, mutta passiivisuuden aikana se ei tainnut päästää hiiskahdustakaan... Hildan arvioinnissa sanottiin, että se on aluksi rauhaton, sitten rauhoittuu ja juuri niin Hilda käyttäytyi (ensin zuumaili ympäristöä, nopeasti kävi istumaan ja katselemaan rauhallisesti). Tämäkin katsotaan lansuilla ihanteelliseksi käyttäytymiseksi. Tämän jälkeen sisään marssitettiin vieras koira, jonka pitää olla eri rotua (mutta suunnilleen samaa kokoluokkaa) ja samaa sukupuolta kuin testattava koira. Koska Landseeryhdistys järjesti testin yhdessä Bernhardinkoirayhdistyksen kanssa, olivat vieraat koirat bernhardilaisia. Helvi ja Hilda suhtautuivat vieraaseen koiraan lähes samalla tavalla, jotka molemmat ovat ihanteellisia suhtautumistapoja: Osoittaa selvää kiinnostusta tutustumiseen (heiluttaa häntää, pyrkii kohti, voi vinkua tai haukahtaa, katsoo kohti, katsoo vuoronperään ohjaajaa ja vierasta koiraa, niiaa etuosalla, kauhoo etutassuillaan) - tämä oli Helvin arvio, Helvi haukahteli pari kertaa ja katseli tarkkaavaisesti vierasta koiraa, mutta ei liikahtanut paikaltaan. Hildan arvio oli "rento, käytös ei juuri muutu (korvat rennot, normaali ryhti, paino tasaisesti kaikilla jaloilla, häntä voi heilua rennosti, voi katsoa hieman sivuun tai uteliaasti kohti". Hilda ei ollut yhtä tarkkaavainen kuin Helvi, Hilda nimittäin katseli välillä minua ja haisteli mattoa. Helvi5.jpg

Hilda5.jpg

Alusta-arkuutta havainnoitiin kahdella erilaisella alustalla, ritilällä ja pleksillä. Likat suorittivat osiot lähes identtisesti, Hildalla oli vähän enemmän vauhtia, joten se oli vähän vaikeampaa saada jäämään alustalle seisomaan, mutta tämä ei johtunut epäröinnistä, vaan ihan siitä vauhdikkuudesta (kun koiraa ei edelleenkään saanut käskyttää). Rastit menivät ihan samoihin paikkoihin ihanteellisesti sekä ritilällä että pleksillä: Ei pelkoa tai huolestumista, astuu epäröimättä alustalle ilman houkuttelua (ryhti ja hännän asento normaali, astuu alustalle huomioiden sen tai kiinnittämättä siihen huomiota), koira pysyy alustalla itse tai ohjaajan on helppo saada koira jäämään alustalle sekä koira on rento (alusta ei näytä vaikuttavan koiran käyttäytymiseen). Helvi6.jpg

Hilda6.jpg

Ihmisjoukkoon suhtautumista katsottiin usealla eri variaatiolla. Ensin 2 x 3 ihmisen joukko käveli koirakon molemmin puolin normaalivauhtia vastaan kahdesti. Helvi tervehti ihmisiä haukkumalla (yllätys!) ja Hilda ei juuri noteerannut vastaantulijoita. Helvin käytös oli hyväksyttävää "yrittää lähestyä avustajia kiemurrellen (ryhti madaltunut, korvat takana, voi äännellä tai kääntyä selälleen)" ja Hildan käytös oli ihanteellista "koira kulkee rennosti ohjaajan edessä, takana tai sivulla, voi huomioida avustajat (korvat rennot, normaali ryhti, liikkumisnopeudessa ei muutoksia)". Kävelyn jälkeen sama ryhmä juoksi koiraa vastaan kaksi kertaa. Helvi käyttäytyi samoin kuin aiemmin eli haukahteli ja otti se pari juoksuaskelta itsekin siinä kohdatessa. Hilda kiinnostui juoksijoista selvästi enemmän kuin kävelijöistä, käytös oli vielä ihanteellista "yrittää päästä nuuhkimaan avustajia". Vielä kerran suoritettiin sama kävely edestakaisin, tällä kertaa kahdella ihmisellä oli sadeviitta ja leveälierinen hattu ja kaksi ihmistä avasi sateenvarjon vastaan tullessa. Kumpakaan koiristani ei säikähtänyt tai pelännyt näitä "outoja ihmisiä"; Helvin merkintä oli edelleen samassa hyväksyttävässä kohdassa eli "yrittää lähestyä avustajia kiemurrellen" ja Hildalla samassa ihanteellisessa kohdassa "yrittää päästä nuuhkimaan avustajia". 

Liikkumisten jälkeen ihmisjoukko järjestäytyi ympyrään koiran ympärille seisten ensin paikoillaan katsomatta koiraa ja sitten suunnaten katseen koiraan. Hetken kuluttua ihmisjoukko ottaa pari harppausta lähemmäs koiraa ja tämän jälkeen lähtee liikkeelle kiertäen täyden ympyrän takaisin aloituspisteisiinsä. Helvin käytös pysyi samanlaisena kaikissa osuuksissa, se tulkittiin rennoksi ja muuttumattomaksi. Itse näin siinä aavistuksen puolustushalun esiintuloa, kun se parkkeerasi itsensä yhdessä vaiheessa vähän tiukemmin eteeni poikittain. Ihanteellista käytöstä kuitenkin, vaikka sitä haukahtelua esiintyi tässäkin osiossa. Hildan käytös oli hyväksyttävän puolella "yrittää lähestyä avustajia riehakkaasti", se oli moneen otteeseen menossa ihmisten luokse ja hihna stoppasi sen etenemisen. Lisäksi Hilda hyppi minua vasten. Tuli rasti myös ei-toivottuun käytöskohtaan "vaanii, metsästää, paimentaa (katse kiinnittynyt vieraisiin ihmisiin, madaltunut pään tai kehon asento, mutta karvat eivät ole pystyssä, voi haukkua)" kun tarkastaja kertoi nähneensä paimennusreaktion.  

Viimeisenä tarkastuksessa havainnoitiin koiran suhtautumista ääniin. Sermien takaa avustajat puhalsivat pilliin, koputtivat kattilankantta vasaran varrella ja vasaralla sekä käynnistivät porakoneen. Helvin ja Hildan suhtautumiset kaikkiin ääniin olivat ihanteellisia: Helvi ei juuri noteerannut ja se sai rastit "käyttäytyminen ei muutu (ryhti ja hännän asento eivät muutu, liikkumisnopeudessa ei muutoksia, koira voi havaita äänen)" ja Hilda taas oli menossa kovasti sermin taakse katsomaan, mistä äänet ovat peräisin. Sen rastit menivät kaikilta osin kohtaan "koira menee uteliaasti ääntä kohti (ryhti ja hännän asento rentoja)". Helvi7.jpg

Hilda7.jpg

Yhteenvetona merkitään kaavakkeelle rohkeuden yleiskuva, siinä mahdollisesti tapahtuvat muutokset ja havaitaanko toistuvaa vakavaan stressiin liittyvää tai stereotyyppistä käyttäytymistä. Molemmilla koirilla yleiskuva oli rento, ei merkkejä epävarmuudesta (ihanne) eikä muutoksia yleiskuvassa tapahtunut. Kummallakaan ei ollut stressi- tai stereotyyppistä käytöstä, mutta Helville laitettiin sulkuihin merkintä jatkuvasta haukkumisesta.

Vajaan parinkymmenen minuutin mittaisista testeistä ja tarkastajien loppuarvioinneista videot linkeissä:

Helvi: https://drive.google.com/file/d/1Y-_hRS2ijCVzlYAxeYnyzHZj9g9n3O2i/view?ts=5c4e1181&fbclid=IwAR05Pwm4qt9COTfst7GjCNv-5uUPLKPVE0dHypCjQJnKUKFjYRNgv65FEmc

https://drive.google.com/file/d/1TFUwgSfyC5lJth8pHGpnzNGpvUuHX2vD/view?ts=5c4f3f71&fbclid=IwAR1KteEisLyfAp22iVK1PbO7lpNxJJOtt19JVuvUOg44kqkIQHPP9AYX3IY

Hilda: https://www.youtube.com/watch?v=weYuvt51sPA&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=gThPo4nFoc4&feature=share