Voiko olla totta, että mentaalivalmennus tepsi minuun näin hyvin?! Olen luennon jälkeen käynyt Helvin kanssa kahdessa kokeessa ja ihme kyllä, olo on ollut hyvä ja kisaaminen on ollut mukavaa. Tietenkin olen tehnyt ajatustyötä ja psyykkaan kovasti itseäni ennen koetta, mutta silti vaikuttaa aika uskomattomalta. Täytyy pitää kiinni tästä tunteesta!

TOKO-kokeessa pisteitä ei kertynyt kuin 142, mutta meininki oli enemmän kuin jees. Helvi on yleensä ottanut jännitykseni itseensä ja mennyt ihan jähmeäksi, mutta nyt se oli suorastaan riehakas. Ehkä se seuraavalla kerralla tekee liikkeet tarkemmin? Paikalla makaaminen meni muuten hyvin, mutta Helvi ennakoi loppuperusasennon. Se nousi vieruskaverin käskystä istumaan, joten arvosana 9. Yksilösuoritukset alkoivat tunnistusnoudolla ja tässä Helvin korkea vire kostautui hutiloimisella. Kaksi väärää kapulaa eksyi suuhun ja kolmas oli oma, jonka se palautti purren niin kovasti leuat yhteen, että rutina vaan kuului ja vielä heitti tunnarikapulan perusasennossa pois suustaan. Kaksi väärää nostoa nollaa suorituksen. Sitten piti koira lähettää ruutuun. Eipä ole ennen tapahtunut näin, että Helvi menee yli ruudusta ja lähtee rallattelemaan ympäri kehää... Se laukkaili tuomarin ja liikkurin ympärillä ihan innoissaan, hyvä ettei pukkihyppyjä tehnyt. Olin niin hämmästynyt, että alkoi vaan naurattaa. Siitä sitten jättöliikkeet vuorossa ja tuomari oli valinnut asennoiksi istu-maahan. Seisomiseksi meni molemmat asennot. 

Ohjattuun noutoon mennessä ajattelin, että saammekohan mistään liikkeistä tänään pisteitä :D Arvonta antoi noudettavaksi puoleksi oikean ja liike meni muuten hyvin, mutta Helvi haukahti lähtiessään noutamaan ja kapulan nosto ei ollut korrekti, kun se pompautti kapulaa ensin jalalla ilmaan - 8,5 kuitenkin saatiin. Seuraaminen oli minulle itselleni tällä kertaa tärkein liike, koska se on yleensä kertonut eniten Helvin tunnetilasta. Olin vakaasti päättänyt kävellä reipasta vauhtia katsomatta koiraa ja pystyin pysymään suunnitelmassani. Seuraamisesta arvosana oli 7,5 ja pisteitä laskivat ainakin puutteellinen peruuttaminen ja pari lisäkäskyä. Muistaakseni hitaan käynnin osuudet, juoksuosuudet ja askelsiirtymät menivät vallan mainiosti. Olen todella tyytyväinen luoksetuloon, josta Helvi sai 8. Olen tehnyt tätä viime aikoina vain yhden toiston per treeni, jossa pysäytän ja vapautan takapalkalle. Kokeessa Helvi lähti luoksetuloon ihan älyttömän kovaa vauhtia ja ajattelin, että tuskin pysähtyy ollenkaan, mutta niin vain pysähtyi! Pysähdyksen jälkeen tahti muuttuikin sitten raviksi, joka vaikuttaa pisteisiin, koska ihanteellista olisi koiran tekevän molemmat osuudet samalla askellajilla. Kaukokäskyt menivät nollaksi, joka on ärsyttävää, koska niitä on harjoiteltu eniten kaikista liikkeistä ja treeneissä on mennyt hienosti (takapalkka tässäkin). Siellä oli kaikenlaista roskaa, niin etenemistä, useita käskyjä vaihtoihin kuin haukkumistakin. Metalliesineen noutaminen esteen yli hypäten meni niin kuin pitikin, arvosana 10. Läheltä piti, ettei Helvi kiertänyt estettä takaisin päin tullessa, kun heitin huonosti ja kapula jäi aika lähelle estettä ja sivuun - saakelin tekonurmi, kun noutoesine pomppii ihan miten sattuu. Näin, miten koira oli jo tulossa suorinta reittiä palautukseen, mutta onneksi lamppu syttyi ja Helvi toimi oikein. Kokonaisvaikutus oli 7. 

20170312_124645.jpg

Tässä sitten rally-tokon tarpeeksi hyvin onnistunut rata, 77/100 p. ja hyväksytty AVO-tulos. Ekalla kyltillä tein jonkun yhden virhepisteen ohjaajavirheen, mutta en tiedä tarkemmin. Toisella kyltillä tuli -10 vähennys tehtävävirheestä, koska käännöksemme ei ollut ihan samanaikainen. Minä olin varmaan liian nopea liikkeissäni. Pyörähdykseen olin tosi tyytyväinen, se kun ei ole yleensä Helviltä onnistunut, niin nyt selvisimme pienellä -1 pistemenetyksellä, kun tein varmasti ihan pienen vauhdin hidastuksen. Vauhdin muutokset hitaaseen ja jälleen normaaliin käyntiin menivät hyvin, kuten myös käännökset 360 astetta vasemman kautta ja 270 astetta oikealle. Houkutuksessa kävi joku pieni kämmi, kun epätarkasti suoritetusta tehtävästä vähennettiin 1 piste. Pujottelu meni hyvin, askelsiirtymät samoin, käännös 360 oikealle vailla huomautuksia ja myös koiran siirtyminen perusasennosta eteen istumaan ja takaisin perusasentoon vasemman kautta sujui virheittä. Perusasennosta tehtävässä vasemmassa täyskäännöksessä tuli kymmenen pisteen menetys väärin suoritetusta tehtävästä, koska Helvi ehti istua kesken käännöksen. Tämä on vähän sellainen virhe, jolle en oikein voi mitään, koska Helvi on opetettu hakemaan koko ajan perusasentoa ja parhaimmillaan se tekee niin. Voin tietysti yrittää kääntyä nopeammin, mutta Helvin kääntymistapa vasemman kautta kun on niiaava, niin persus ehtii hyvin nopeasti viistää maata. Mutta tästä suorituksesta iloitsen tietenkin kaiken kaikkiaan. 

Sitten Helvi sai vielä Virosta postia, eli Viron veteraanivalion vahvistus ja ruusuke löysivät perille. Itsehän pilasin sen ruusukkeen silittämällä kirjekuoressa rypistyneet nauhat aivan liian kuumalla silitysraudalla... Hups. 

20170315_163634.jpg

Hilda osallistui Reija Niemisen tottiskoulutukseen, jossa harjoiteltiin koiran tunnetilojen hallintaa yksinkertaisten harjoitusten avulla. No Hildan kanssa nyt ei voi monimutkaisia temppuja tehdäkään, kun se ei sellaisia osaa ;) Luopumista ja leikkiä siis. Tässä pari Riitta Pakarisen ottamaa kuvaa koulutuksesta, Hilda oli aika räyhäkäs :D 

IMG_7850.jpg

IMG_7868.jpg

EK-treeneissä oli viimeksi ohjelmassa hakua taasen ja Hildalle oli maalimiehiä metsässä haamuina. Haamuilun jälkeen maalimiehet menivät visusti piiloon, jotta Hilda ei pysty etsimään silmillään. Se oli kuulemma juossut täysillä jonkun verran ohitse, pysähtynyt ja hetken tuumailun jälkeen ruvennut varsinaiseen etsintähommaan.