Asiat alkoivat hieman yllättäen loksahdella paikoilleen siinä määrin, että huhtikuun loppupuolella on toivottavasti uusia mustavalkoisia pennunpalleroisia maailmassa <3 

Peruutetaan ajassa muutama vuosi taaksepäin, jolloin kaverini sanoi, että tarvis lansu saada. Minäpä siihen sitten, että katsotaanpa - ja Venäjältä löytyi Viima :) Näin Viimasta tuli ikään kuin minun kummilapseni ja olen ollut sen kanssa tekemisissä koko ajan, vepeillään samassa treeniporukassa yms. Viima kasvoi kauniisti terverakenteiseksi landseeriksi ja kun terveystuloksetkin olivat niin hyvät kuin vain olla voi, heitin ilmoille ajatuksen pennuista. Muutaman kuukauden harkinnan jälkeen sain tiedon, että kyllä pennut voisivat tulla kysymykseen. Alun perin ajattelimme ensi vuotta ajankohdaksi, mutta kaikki seikat huomioiden kävi niin, että Viima siemennettiin nyt tästä helmikuun juoksusta. Viimalla on aika pitkä juoksuväli (9 kk) ja ikää tulee ensi kesänä 4 vuotta, joten sekin puhui puolestaan, että kannattaa yrittää jo nyt.

Viima on virallisesti Severnyi Storm Iz Unikalnoy Kollektsii ja aivan erityisen siitä tekee sukutaulu, joka edustaa aidosti vieraita linjoja Suomen landseerkantaan. Viiman isä ja isän emä ovat rotuunotettuja landseereja, loppu isän suku on Russian Kennel Clubiin rekisteröityjä newfoundlandinkoiria. Tuo järjestö ei ole FCI:n tunnustama kennelliitto ja Suomen Kennelliittohan toimii FCI:n alaisena. Russian Kennel Club kuuluu kattojärjestö IKU:n, joka puolestaan on ikään kuin FCI:n "kilpailija" International Kennel Union. Vuosia sitten Viiman kasvattaja teki aloitteen, että IKU-koiria voisi siirtää FCI-rekisteriin ja useita katselmuksia läpäistyään mm. Viiman isä Hugo Boss Iz Unikalnoy Kollektsii ja isoäiti Shadow Iz Unikalnoy Kollektsii saivat FCI-rekisteripaperit. FCI tallentaa tällaiset sukutaulut tyhjänä, joten Koiranet-jalostustietojärjestelmässä Viiman isän takana olevia koiria ei ole näkyvissä. Minulla on toki täysi sukutaulu pdf-tiedostona. Puutteellisen sukutaulun vuoksi Viima on rekisteröity ER-rekisteriin ja sen pennut menevät myös ER-rekisteriin, koska FI-rekisteriin pitää olla kolme sukupolvea täyttä sukutaulua. ER-rekisterin käytännön ero FI-rekisteriin on siinä, että ER-koirille ei FCI vahvista CACIB:eja näyttelyistä eli ER-koirasta ei voi tulla kansainvälistä muotovaliota (toki kaikkien eri maiden kansallisia valionarvoja se voi saada). 

Tässä rotuunotetut Viiman isä ja isän äiti:

Hugo%20Boss%20Iz%20U.K._2.jpg

Shedou%20Iz%20Unikalnoy%20Kollektsii_2.j

Viiman emälinja on samalta kasvattajalta kuin Hilda. Ingridin Sophie on Hildan äiti ja Viiman isoäiti. Hilda on siis Viiman tätipuoli ;) 

Tässä itse Viima, ensin karvattomana erkkarissa 2019, jolloin ikää just 2 vuotta (kuva: Anna Nygård)

Viima4.jpg

tuore kuva, jonka ottanut Jaana Vikman

Severnyi%20Storm%20Iz%20Unikalnoy%20Koll

ja vielä pärstäkuva viime kesältä

Viima1%20%283%29.jpg

Perusterveys on Viimalla kunnossa, rakenne on terve ja kuvaustulokset hyvät; lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä SP0, LTV0, VA0. DNA-testien tulokset DM-sairauden osalta olivat tiedossa vanhempien tulosten perusteella N/N ja lisäksi minä teetin Viimasta CTP-testin ja MD-testin, jotka olivat molemmat myös N/N. Luonteeltaan Viima on aika sellainen mukava perus-landseer, aktiivinen ja ystävällinen. Luonnetestin osa-alueet: toimintakyky +1b kohtuullisen pieni, terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua, puolustushalu +3 kohtuullinen ja hillitty, taisteluhalu +2b kohtuullisen pieni, hermorakenne +1a hieman rauhaton, temperamentti +1 erittäin vilkas, kovuus +1 hieman pehmeä, luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin ja laukauspelottomuudelta +++ laukausvarma. Huonompana puolena Viimalla on keskivertolansua voimakkaampi vartioimistaipumus, se esim. vahtii autoa aika hanakasti siellä ollessaan. Viima harrastaa vesipelastusta, josta yksi ALO1-tulos on saavutettuna ja pelastuskoiralajeja, josta Pelastuskoiraliiton henkilöhaun peruskoe on suoritettuna. Näyttelyssä Viima on käynyt muutaman kerran, joista 2-vuotiaana EH Satu Ylä-Monoselta, 2,5-vuotiaana ERI:t Teija Salmi-Aallolta ja Marja Talvitieltä ja parhaimpana tuloksena 2-vuotiaana landseerien erikoisnäyttelyssä ERI1 SA PN4 vara-sert Taina Nygårdilta. 

Urosvalinta sitten! Pidemmän tähtäimen suunnitelmana minulla on, että Viiman pojista löytyisi sulhasmies Hertalle. Tämä lähtöajatuksena aloin mietiskellä, minkä uroslinjan haluaisin yhdistää olemassaolevaan omaan linjaani. Eli sukutaulu edellä lähdin aihetta tarkastelemaan ja ystävien avustuksella hoksasin tsekkiläisen uroksen Arun z Laderovan - Helvin veljenpojan <3 Arun on 10-vuotias edelleen hyväkuntoinen poika, jolla on kyllä Euroopassa jälkeläisiä, mutta täällä päin ei. Lonkat A/A, kyynärät 0/0, OCD 0/0, sydän terve, cystinuria N/N, CTP N/N, MD N/N ja DM N/DM. Arun on hyvin menestynyt näyttelyissä, kansainvälisen muotovalion C.I.B lisäksi se on kotimaansa Tsekin JMVA, MVA & GR MVA, Unkarin MVA, Slovakian MVA, Puolan MVA ja Saksan (VDH) MVA. Arun on ainoa landseer, joka on valittu koko näyttelyn BIS-koiraksi. Tuossa kyseisessä näyttelyssä landseerit tuomaroi Tapio Eerola ja hän oli niin vaikuttunut koirasta, että halusi tuoda sen siementä Suomeen. Tapio kertoi myös Arunin luonteesta sellaisen havainnon, että koira kulki näyttelypaikalla ilman talutushihnaa ongelmitta, että sangen lunki kaveri taitaa olla kyseessä. Tässä useita kuvia Arun z Laderovasta:

tuore kuva 10-vuotiaasta

Arun%20z%20Laderova%2010%20v..jpg

Sitten nuoruuskuvia:

Arun%20z%20Laderova%202.jpg

Arun%20z%20Laderova.jpg

Arun%20z%20Laderova%20pose.jpg

Arun (vas.) äitinsä kanssa

arun4.jpg

leikkejä perheen muiden lansujen kanssa, Arunilla pallo suussa

arun5.jpg

arun6.jpg

lapsenvahtina

arun9.jpg

arun10.jpg

arun11.jpg

ja vielä pönötyskuvia vähän joka suunnasta:

arun2.jpg

arun3.jpg

arun7.jpg

arun8.jpg

arun12.jpg

Jestas, että osaa olla sukunäköä Helvin kanssa.

Tästä yhdistelmästä syntyvät pennut olisivat vanhempien tulosten perusteella CTP N/N ja MD N/N. Koska Arun on DM-kantaja, myös pennut voivat olla DM-kantajia ja se on tarpeellista geenitestata. Cystinuriaa ei Suomessa kauheasti lansuilla testata, mutta mainittakoon, että Viiman isä on testattu N/N. Selkäkuvausta ei Arunille ole tehty, ei taida kuulua juuri missään muualla vielä ohjelmaan kuin täällä - uskallan olettaa, ettei mitään perustavanlaatuista vikaa ole, kun edelleen porskuttaa terveenä. Helvi-tädin selkä kuvattiin suht korkeassa iässä SP:n tutkimisen suhteen (6-vuotiaana) täysin puhtaaksi spondyloosista, joten on edes yksi lähisukulaisen selkätulos. Sukutaulu pentueella olisi seuraavanlainen:

pedigree%20Arun_Viima.jpg

Käytännössä asiat etenivät sillä tavalla, että otin uroksen omistajaan yhteyttä ja tiedustelin mahdollisuutta saada Arunia jalostukseen. Suostumuksen jälkeen uroksen omistajan piti viedä suunnitelma Tsekin landseeryhdistyksen jalostusneuvojan käsiteltäväksi - siellä tarvitaan yhdistyksen hyväksyntä jalostuskäytölle. Toki tein itse jalostustiedustelun Suomen Landseeryhdistykselle ja molemmat osapuolet sekä yhdistelmä täyttävät kaikki meidän jalostusvaatimukset ja -suositukset. Kun yhdistelmä Tsekeissäkin oli käsitelty ja vihreää valoa saatu, antoi Tapio Eerola myös suostumuksensa siemenen käyttöön. Olen hyvin kiitollinen ja tyytyväinen, miten hyvin yhteistyö joka suuntaan toimi.

Viimalle tehtiin neljä progesteronitestiä, kunnes ovulaatio saatiin kiinni. Pakastespermalla tehtävä siemennys sovittiin Reprovetiin, siemenen hain Opaskoirakoululta. Toimenpide sujui teknisesti erinomaisesti ja sperma oli laadultaan myös erinomaista (liikkuvuus pakastushetkellä 95% ja sulatuksen jälkeen 75%). Nyt jäämme neljäksi viikoksi pitämään sormia ja varpaita ristissä ennen ultratutkimusta, jotta Viima olisi tiineenä ja mieluiten ihan tukevasti usean pennun vahvuudella :D