Käytin Pekun eläinlääkärissä Kouvolassa. Oireilu on ollut epämääräistä: lihasjumeja, takajalkojen kääntämistä varpaista ulospäin, jäykkyyttä ylösnoustessa rasituksen jälkeisen levon yhteydessä. Pekulle tehtiin ontumatutkimus, jossa todettiin, että Peku liikkuu vastaanotolla reippaasti ja ilman selkeää ontumaa. Kaulan taivutus normaali, mutta selkärangan palpaatiossa selkeää kipua etenkin lannerangan loppuosan alueella. Pitkissä selkälihaksissa oli useita ns. triggerpisteitä. Lonkkien taaksetaivutus varsinkin alkuun jäykkää, mutta ei selkeää kipureaktiota. Lievä kipureaktio oikean polvinivelen ojennuksessa sekä koukistuksessa. Varpaissa tai kintereissä ei ollut palpaatiolöydöksiä. Myöskään etujalkojen palpaatiossa tai nivelten taivutuksissa ei löydöksiä.

Tarkempaa tutkimusta varten Pekun selkäranka, polvet ja lonkat röntgenkuvattiin. Kuvissa todettiin nivelrikkomuutoksia molemmissa polvinivelissä, oikeassa selvästi enemmän. Ristisiteiden kiinnittymiskohdissa on pieniä muutoksia, etenkin oikeassa polvessa. Selkärangassa pieni spondyloosimuutos rintarangan puolivälissä sekä yksittäisiä fasettinivelen sekä nikama-kylkiluuvälinivelen nivelrikkomuutosepäilyjä rintarangan alueella. Näillä ei kuitenkaan eläinlääkärin mukaan suurempaa kliinistä merkitystä. Polven nivelrikon taustalla voi olla osittainen ristisidevamma. Polvinivelissä ei todettu selkeää löysyyttä, joka viittaisi etummaisen tai takimmaisen ristisiteen repeämään. Selkä kuulemma ihmeen hyvä ja lonkissa ei mitään muutoksia, ihan kuin nuorella koiralla hyvät A-lonkat.

Hoidoksi Pekulle annettiin Cartrophen-nivelapuaineen pistoskuuri neljä kertaa viikon välein sekä Rimadyl-tulehduskipulääkekuuri kahdeksi viikoksi. Kolmen viikon kuluttua on kontrolliaika. Todella ikävä juttu, mutta osasin jotakin perustavanlaatuista vikaa odottaa, kun Peku ei tosiaan ole ollut oma itsensä. Harmittaa ja masentaa...