Konesusi Arska oli Helvin mielestä sangen epäilyttävä hökötys, kun sellaista kävimme lauantaina katsomassa. Ensin koira talutettiin ohitse kiven, jossa oli suden jätöksiä - Helvi heittäytyi piehtaroimaan ja oli varmaan ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun suden paskaa koiran kaulasta pesin! Sitten susi tuli esiin ja piti pysähtyä ja antaa koiralle pitkä liina. Helvi sijoitti itsensä vierelleni/hieman taakseni eikä paljoa muuta sitten tehnytkään. Testaaja liikutteli sutta siinä ympärillä ja toi sen aika lähellekin, mutta Helvi näytti lähinnä vaivaantuneelta. Sitten kun susi liikkui pois päin, niin Helvi haukkui sitä.

Aika turha juttu, olen aika varma, että reaktio metsässä minun säikähtäessäni olisi toisenlainen. Edes siltä osin, että Helvi aika varmasti kyllä haukkumalla ilmoittaisi "tunkeilijasta". Näytti siltä, että Helvi lähinnä kummasteli testissä käytettyä konetta eikä yhtään tiennyt, mitä olisi voinut tehdä. Marina Hirvisaari kuvasi videon: https://www.youtube.com/watch?v=r02s_vBGQXc

Testistä sai myös kirjallisen arvioinnin, laitan tähän myös vaihtoehdot ja tummennettuna Helvin arvioinnin: 1. Koiran reaktio hajujälkeen a) voimakas, b) pieni, c) osoittaa pelkoa, d) haluaa paeta; lähtee jäljelle / omistajalta tukea, mutta lähtee / kieltäytyy / pakenee / vahva jälkityöskentely / epäröi. 2. Reaktio nähdessään pedon a) siirtyy omistajan ja pedon väliin, b) siirtyy omistajan sivulle, mutta on tarkkaavainen, c) siirtyy omistajan taakse, d) pakenee, e) toimintakyky loppuu, f) luontainen pelko puuttuu; käy omistajan takana, siirtyen uudelleen eteen / pelko lamaannuttaa / kieltäytyy kohtaamasta vaaraa (sijaistoimintaa). 3. Haukkutyöskentely a) aloittaa haukun heti, b) haukkuu omistajan vierellä, c) ei hauku, mutta on tarkkaavainen, d) pelkohaukku, e) pelkää ja on hiljaa; haukkuu kohti ja hakee katsekontaktia / haukkuu hetkittäin kohti / haukkuu ohi / murisee. 4. Koiran toimintakyky pedon liikkuessa a) suuri, b) keskitasoa, c) pieni. 5. Rohkeus a) suuri (tiivis katsekontakti), b) keskitasoa (ajoittainen katsekontakti), c) pieni (katsoo pedon ohi), d) katsoo muualle, e) ylirohkea. 6. Etäisyys a) sopiva turvaetäisyys, b) suuri etäisyys, c) liian lähellä. 7. Taistelutahto a) suuri: tekee valehyökkäyksiä, b) käy näykkimässä petoa takaa, c) keskitasoa, d) pieni, e) liian suuri: käy kiinni petoon edestä, f) ei taistelutahtoa. 8. Väistöliikkeet ja ketteryys a) erittäin nopea, b) keskitasoa, c) hitaat, d) ei kykene liikkumaan. 9. Työskentelykestävyys a) suuri, b) keskitasoa, c) pieni. 10. Palautuminen a) palautuu välittömästi, b) palautuu viiveellä, c) palautuminen vaatii aikaa, d) ei palaudu.